Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

Odgovarjajo: prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

Izcedki in Superfact

Default avatar

pepateta

Pozdravljeni dr. Pinter,

sem v postopku obmp (dolg postopek) in sem danes imela prvi UZ, danes 15 dan Suprefacta. Naj povem, da imam zadnje tri mesece kar naprej neke rjave izcedke po zaključeni menstruaciji (M. traja tri dni, nato pa se mi osmi dan začne rjav minimalen izcedek, ki se vleče nekaj dni). V zadnjih treh mesecih se mi je tudi ca. 4xzgodilo, da sem imela ob spolnem odnosu (SO) rjav izcedek (krvav je bil od vseh štirih primerov le enkrat in še to le kaka kapljica). Morda še ta pomembna inf: junija sem imela pri svojem izbranem gin. pregled z UZ-jem rodil in pap brisom, ki je bil negativen. Takrat je bilo vse videti ok. Stara sem 39 let, enkrat rodila in (3x UPN zaradi gen. nap. ploda), hormonske zaščite nisem imela, zato verjetno teh krvavitev ne morem pripisati morebitnim reakcijam na hormonsko terapijo?

No, danes sem torej imela prvi UZ in dr. Požlepova je rekla, da je sluznica tanka in jajčniki videti BP, zato začnem v soboto še z menopurjem. Ko sem prišla s pregleda sem imela na dnevnem vložku malo sveže krvi in tudi, ko sem šla na wc, sem se obrisala krvavo, sicer ne krvavim, gre bolj za sled sveže krvi. Nekaj dni imam tudi zelo rahle bolečine v predelu trebuha/jajčnikov oz rodil. Sedaj ne vem, kaj naj sploh pričakujem, je normalno, da bi krvavela zaradi vaginalnega UZ-ja? Vem, da niste jasnovidni in da brez pregleda ne gre ugotavljati diagnoz, pa vendar, kaj menite o teh krvavitvah (rjav izcedek) po SO, glede na to da je bil junijski pregled BP? In kaj lahko pomenijo te izvenciklični izcedki? Sedaj, ko sem že v postopku je verjetno težko karkoli ugotavljati?

Hvala in lep pozdrav,

Pepca
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

ti izcedki so verjetno posledica počasnjejšega delovanja jajčnikov v naravnem ciklusu, zaradi tega se maternična sluznica po menstruaciji počasneje obnavlja in tako nastanejo krvavitve spontano ali pa po spolnem odnosu.

Sedaj, ob stimulaciji jajčnikov z menopurjem bo delovanje jajčnikov močnejše, zato ni pričakovati, da boste ob stimulaciji še krvaveli.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Moderatorji

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved
bpinter