Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

Kako in kdaj začeti?

Default avatar

Neodločna

Pozdravljeni,
imam sto in eno vprašanje ter sploh ne vem kje začeti. Sem 24 letno dekle z diagnozo primarne odpovedi jajčnikov. Ker nisem dobila prve menstruacije, so mi pri približno 17ih letih najprej postavili diagnozo prezgodnje menopavze, nato pa primarne odpovedi jajčnikov. Bila sem na endokrinološki kliniki, kjer se je vse začelo, nato pa sem bila napotene k otroški ginekologinjiji, kjer sem nadaljevala preglede. Vzrok so iskali tudi na genetiki, vendar ga niso našli. Predvidevali so, da gre za redko mutacijo, ki naj bi nastala pri starših, vendar je niso potrdili. Tako, da je to ostalo v zraku. Redno prejemam Cycloprogenovo, ki skrbi da imam normalen ženski ciklus ter (po laični razlagi ginekologinje) da se ne postaram prehitro.
Torej, to je sedaj nekako opis mojega zdravstvenega stanja.

Seveda se na začetku, v najstniških letih nisem kaj prida obremenjevala z vprašanjem, kdaj bom zanasila, kako bo to šlo, kaj vse bom potrebovala itd. Meni je bilo naročeno, da ko se nekako ustalim s partnerjem, pridem nazaj na kliniko v Ljubljano. Drugače naj bi bila zdrava, tudi rodila naj bi bila normalno razvita. Ginekologinja pa je sicer omenila, da imam manjšo maternico, ampak v meji normalnega in da to ni problem. Besede ginekologinje so bile: saj se ne mudi, je še mlada, normalno boš lahko postala mamica. Pa tudi to, da sem redek primer s tako hitro odpovedjo jajčnihov in tako hitro ugotovljeno diagnozo.

Čez nekaj let sem se začela malo spraševati, kako bo vsa stvar potekala pri meni. Partner je novico sprejel zelo dobro, tako da s te stani imam na srečo dobro podporo. Začela pa sem spraševati pri osebni ginkologinji. Kako dolgo bom čakala od samega začetka postopka do oploditve, kakšne so moje možnosti, kako vse poteka... Dobila sem odgovor da je potrebno čakati prebližno 3 leta, za vse ostalo pa mi bo na voljo ginekologinja, ki vodi moj primer. Tako sem bila spet na začetku.

Vem, da potrebujem darovalko, vem da so dolge čakalne vrste, vem tudi da se da v tujini to hotreje urediti (za določeno ceno), ne vem pa kako pristopiti k stvari.
S partnerjem si želiva družino, ampak mogoče ne še takoj. Najin prvi cilj je nakup stanovanja nekje proti koncu leta in ureditev le tega. Nato pa družina. Ker pa je situacija takšna, da morava gledati naprej in načrtovati, pa sva zdaj v veliki dilemi.
Kdaj začeti, kako začeti? Kako dolgo bo vse trajalo, kakšne preiskave čakajo njega in mene? Kaj vse spada v postopek?
Zato prosim za kakršnokoli stokovno mnenje in obrazložitev mojega primera! Hvala že vnaprej!
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

pri vas bi bilo potrebno narediti samo UZ rodil (ostale preiskave že imate narejene), partner pa spermiogram. Po dobljenih izvidih se lahko predlaga postopek z darovano jajčno celico in preda vlogo na Državno komisijo za OBMP (preko vaše zdravnice na kliniki), nato se prijavite pri nas. Čakalna doba za darovano jajčece je trenutno eno leto.

Predlagam vam, da se z zdravnico na kliniki čim prej pogovorite o vaših načrtih (naročite na pregled z napotnico izbranega ginekologa). Glede na vaš časovni okvir morda že lahko začnete z zdravljenjem. Če bi darovalko "dobili" kakšen mesec prezgodaj, pa lahko brez skrbi počakate na drugo darovalko kasneje. Svojo zaporedno št. boste ohranili in nikakor ne boste izbrisani.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si