Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

zamrznjeno seme in vrsta OBMP

Default avatar

yuhupek

Spoštovani,

Prosim vas za mnenje. Stara sem 31 let, za mano je 1. IVF - ICSI postopek, ki je bil neuspešen. Jaz naj ne bi imela težav z neplodnostjo. Partner ima azoospermijo kot posledico kemoterapije pri zdravljenju Hodginovega limfoma pred 12 leti. Pred tem je dal zamrzniti seme (1 vzorec, 18 slamic), ki je bilo dobre kvalitete in tudi po odmrznitvi 2 slamic v 1. postopku naj bi bilo dobre kvalitete. Sama sem imela 7 celic, od tega 4 primerne za oploditev. Biologinja in ginekologinja sta mi rekli, da so delali ICSI za vsak slučaj, ker je tako seveda največ možnosti za uspeh, kar seveda razumem in prepuščam odločitev strokovnjakom. Kljub temu me zanima sledeče.
- Kaj pomeni ˝nekoliko višja verjetnost razvojnih nepravilnosti pri plodu po ICSI postopku˝, kot sem kasneje brala v literaturi?
- Kakšna bi bila verjetnost uspeha IUI (za katero prej sploh nisem videla) v mojem primeru in koliko slamic se ponavadi uporabi?
- Ali se pri zamrznjenem semenu praviloma izvaja ICSI? Koliko slamic se praviloma uporabi, če seme dobro preživi zamrzovanje in je bilo pred tem dobre kvalitete (želiva si več otrok)?

Sama bi se odločila za nekaj postopkov IUI, ker se mi zdi psihično manj obremenjujoče, bolj varno, ceneje in bolj naravno, če bi imel partner npr. shranjena 2 vzorca semena. Škoda se mi zdi, da mu tega niso predlagali oz. ni imel te možnosti.

Za odgovor in vašo strokovno pomoč se vam zahvaljajum. Želim vam še naprej uspešno delo!
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

Ob IVF, enako tudi ob IUI, porabimo 2 ali 3 slamice odmrznejnega semena. Pri zamrznjenem semenu praviloma uporabljamo ISCI, ker so rezultati bolj zanesljivi. Povprečna uspešnost enega postopka IVF/ISCI je 30%, IUI pa 12 %.

Pri ICSI postopku je lahko malo več razvojnih nepravilnosti, ponavadi sečil - npr. razširjeni sečevodi in podobno, vendar je tveganje majhno, 3-4% (sicer, v spontanih zanositvah pa 2-3%).Tako da takšno povečanje ni razlog za skrb. Tveganje je verjetno povečano zato, ker z ICSI dosežemo oploditev tudi s semenčicami, ki sicer spontano ne bi bile sposobne oploditve jajčne celice in je večja verjetnost, da nosijo tudi kakšno genetsko napako.

Glede nadaljevanja postopka, če oz. kdaj IUI, pa je najbolje, da se dogovorite z andrologom.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si