Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

Odgovarjajo: prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

Informacije o možnostih darovanja spolnih celic in neplodnosti. Kakšni so postopki darovanja.

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

bpinter

Razlika med zdravili

Default avatar

kotončica

Spoštovana dr. Bojana Pinter,

zanima me vaše mnenje o najboljši varianti zdravila v mojem primeru: stara sem 37 let, brez otrok, sem v postopku IVF+PGD zaradi nizkostopenjskega mozaicizma (12%)- citogenetika, do sedaj sem imela 3 postopke. Zadnji / tretji bi lahko rekli, da je bil uspešen a žal je sledila abrazija zaradi blighted ovuma, sedaj se odpravljam v postopek z zamrznjenčkom. Moj specialist za neplodnost mi je predpisal malo stimulacije z menopurjem (1 amp). Na vprašanje, Zakaj imam "vedno menopur" (v vseh 3 postopkih)?, a ne bi lahko kakšno drugo stimulacijo poskušali?! Res pa je, da sem po "specialistovih besedah" na zdravilo vedno odreagirala (7,15,8 celic) in vseh postopkin prišla do ETja, sem dobila tak odgovor: da v mojem primeru gre za kromosomsko napako, menopur pa naj bi bil najboljši zaradi mojih let ter, da sta v njem dva hormona, ki naj bi ju jaz ne imela, v puregonu in gonalu pa teh dveh hormonov naj ne bi bilo! Res ne razumem, zakaj? Priznam, da sem malo pregledala forum za neplodnost in zasledila, da kandidatke za PGD imajo različne stimulacije od menopurja pa do puregona in gonala. Zanima me vaše mnenje na to? Hvala
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

Menopur ima dva hormona, FSH in LH, Puregon in Gonal F pa samo FSH. Za dozorevanje jajčec je najpomembnješi FSH, mora pa v telesu biti tudi nekaj LH. Če ga je v telesu že dovolj (normalno) ali preveč, je dovolj dajati (včasih celo bolje) samo FSH. Če pa ga je dovolj ali premalo, pa dodani LH v menopurju lahko izboljša rezultate.

Pri normalnih vrednostih FSH in LH so si vsi trije (menopur, puregon in gonal F) enakovredni. Pri višjih ali nižjih vrednostih pa se odločamo glede na druge podatke, ki jih imamo o ženski. Če je bila stimulacija z nekim hormonom uspešna, jo lahko ponovimo.

Pri vas se je menopur izkazal za učinkovitega, zato je zdravnik nadaljeval s tem zdravilom, ki vam ustreza. Možno je tudi, da bi bila stimulacija enako uspešna tudi s puregonom ali gonal F, kar je seveda odlično. Zato nimate razloga za skrb.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si