Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

izboljsanje uspesnosti ivf

Default avatar

malapupika

Pozdravljeni, dr. Pinter,

za januar sem predvidena za postopek ivf +pgd (genetska bolezen pri meni), sicer težav z zanostivijo nisem imela v to greva zaradi izkljucitve napake pri otroku, stara sem 37 in enega otroka ze imam, imam pa tudi ze dve UPN (z mi-mi, vzrok- napaka ploda potrjena z BHR).

Zanima me, če lahko pred postopkom s kaksnimi dodatnimi prehranskimi dopolnili skusam vplivati-izboljsati kvaliteto jajcnih celic in spermijev. Oba s partnerjem bi zacela jemati doponila, sama sice ze nekaj casa jem elevit, partenr pa nic. Berem o vsem mogocem za izboljsanje spermiograma od e vitamina, cinka, selena, koencima q10, tu na starni se mi tudi ves cas odpira reklama za Astasan, ki naj bi preverjeno izboljsal spermiogram?? Ker ne bi rada jedla vsega od nastetega me zanima, ce mi lahko vi s klinicnega vidika prdelagate, kaj se je v praksi izkazalo kot najbolj ucinkovito. Razmislajm da bi partner jedel e vitamin in koencim q10, pa vendar bi rada se vase mnenje. Sploh kaj od nastega ali kaj cisto tretjega pomaga pri izboljsanju celic. Kaj pa zesnko, katero prehransko dopolnilo bi prisporocili vi ?

hvala za vas odgovor in lep dan,

peti
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

raziskave kažejo, da antioksidanti v povprečju izboljšajo kvaliteto semena. Kot anitoksidant delujejo številne snovi, vit. E., vit. C, selen, koencim Q10, astasan... Podatkov o razliki med posameznimi antioksidanti glede vpliva na kakovost semena ni. Raziskave sicer kažejo, da je astasan eden od najmočnejših antioksidantov.

Antioksidanti verjetno dobro delujejo tudi na jajčne celice, vendar, ker je jajčne celice za takšne raziskave težko dobiti, je o tem manj zanesljivih podatkov.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si