Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

Odgovarjajo: prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

Informacije o možnostih darovanja spolnih celic in neplodnosti. Kakšni so postopki darovanja.

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

bpinter

Nezrele celice - bom rabila donorko?

Default avatar

Nuška

Spoštovana dr. B. Pinter!
2-x sem bila neuspešno v postopku IVF-ICSI. In že drugič se je zgodilo, da sem imela bolj malo foliklov (prvič 4 drugič 8). V obeh primerih pa od tega skoraj vse nezrele celice. Prvič je tako uspel samo 1 zarodek, ki se potem ni prijel. Drugič pa sploh ni prišlo do transferja. Kaj je razlog nezrelosti, kaj je narobe z mojimi celicami? Ali to kaže, da sem potencialna kandidatka za darovano celico?
Naj povem, da sem stara 30 let.

Sicer pa hvala za pomoč in zelo cenim vaše delo, tudi na tem forumu.
Lep pozdrav, Nuška
Default avatar

bpinter

Pozdravljeni!

Uspešnost IVF postopka zavisi od enega od partnerjev ali pa od obeh skupaj. Na eni strani torej kvaliteta jajčnih celic, na drugi strani pa kvaliteta semena. Potreba po ICSI v vašem primeru nakazuje, da je uspešnost IVF postopka lahko slabša tudi zaradi slabšega semena.

V primerih, ko dobimo spolne celice, postopek z darovanimi spolnimi celicami ni upravičen. Pri vas je treba postopke le ponavljati. Z večjim številom postopkov se veča tudi verjetnost zanositve!

Lep pozdrav,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

tINCA

Spoštovani!

Zanima me, kako se pripravi spermo in jajčne celice pred "normalnim" postopkom IVF. Ali se sperma in j. celice prej kaj pregledajo ali se dobljeni "material" le združi in čaka na razplet oploditve.

Lp, T.
Default avatar

Lilijana Bačer-Kermavner

Spoštovani!

Seme pregledamo in naredimo grobo oceno kvalitete semena pod mikroskopom. Seme nato kapacitiramo (priprava in aktivacija semena), pri tem postopku odstranimo mrtve spermije, semensko tekočino in semenčice slabše kvalitete.
Jajčeca identificiramo in izoliramo pod mikroskopom iz folikularne tekočine, speremo v gojišču, ocenimo zrelost in inkubiramo.
Pripravljene semenčice dodamo v gojišče k jajčni celici, temu postopku rečemo klasični IVF. Po približno 20 urah, ko pride do oploditve, jajčne celice pregledamo in za nadaljne gojenje izberemo tiste, ki so se pravilno oplodile.

Lep pozdrav,

Lilijana Bačer-Kermavner, univ. dipl. biol.
Ginekološka klinika
Klinični center Ljubljana
Default avatar

Irma Virant-Klun

Spoštovani!

Kakovost jajčnih celic in semena pred postopkom zunajtelesne oploditve natančno pregledamo. Če so jajčne celice pacientke nezrele, jih dozorevamo "in vitro" z dodajanjem hormona FSH in celic granuloze. Predvsem pa se posvetimo kakovosti semena in se glede na kakovost semena odločimo za ustrezen postopek zunajtelesne oploditve. Tudi če so bili prejšnji spermiogrami normalni in je par predviden za klasični IVF ob slabši kakovosti semena delamo ICSI; pogosto tudi delamo na nekaj celicah pacientke klasični IVF, na nekaj celicah pa ICSI.

Lep pozdrav !

doc.dr.sc. Irma Virant-Klun, univ.dipl.biol.
Vodja laboratorija za OBMP
Ginekološka klinika
Klinični center Ljubljana
Default avatar

KatkaM

Pozdravljeni!

Stara sem 42 let, vrednost FSH 7,13 mIU/mL, AMH 1,79 (ref. vrednost v fertilni dobi 0,22-12 ng/mL), brez ginekoloških težav. Partnerjev spermiogram je normalen. Za nosečnost si prizadevava kako leto, v tem času sva imela 2 stimulirana ICSI postopka: v prvem smo imeli 2 celici in transfer 1 zarodka, v drugem pa sem dobila zelo močno dozo stimulacije, pridelali smo kakih 18 celic, nobena uporabna, brez transferja. Zdravnik, ki naju zdravi za neplodnost, sedaj noče narediti nobenega postopka več, ne na napotnico in ne samoplačniško, češ, da nima smisla zapravljati denar. Kljub temu, da s partnerjem poznava majhno verjetnost, pa bi rada vsaj še v en postopek in se prepričala, ali se bo slab izid iz prejšnjega postopka ponovil in torej res ni možnosti. Hotela sva zamenjati center, a so čakalne dobe dolge, midva pa časa nimava. Zdaj razmišljava o tujini, kar pa je seveda logistično zelo zahtevno. Ali tudi vi menite, da je ob najinih rezultatih iz prejšnjih postopkov res nesmiselno (vsaj še enkrat) poskusiti? Ne zdi se nama prav, da ne moreva poskusiti vsaj samoplačniško...

Vnaprej hvala za odgovor.

Katka
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

hvala za vaše spodbudne besede.
Nezrelost celic se lahko pojavi zaradi počasnega dozorevanja jajčnih celic. Včasih pomaga, če stimulacijo podaljšamo za kakšen dan ali če damo stop injekcijo eno do dve uri prej kot običajno, da je čas delovanja HCG podaljšan. Pogovorite se o teh možnostih s svojim ginekologom.

Lepo pozdravljeni,
Bojana Pinter
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si