Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

Odgovarjajo: prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

Informacije o možnostih darovanja spolnih celic in neplodnosti. Kakšni so postopki darovanja.

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

bpinter

Shraniti celice

Default avatar

Manja44

Pozdravljeni,

ne vem, če je to pravi forum za moje vprašanje. Ampak bi prosila, če me usmerite, nekje moram začeti.
Sama do svojih današnjih srednjih letih nisem uspela dobiti otroka, ne glede na to, kako sem si to želela. Nisem srečala pravega moškega zase, sem pa vmes zanosila, ampak doživela tragedijo. Dojenček je dobil sepso in umrl v porodnišnici.
Vsa leta po tem sem upala, da se bo tudi v mojem življenju to zgodilo-otrok. Pa se ni. Zdaj pa sem že prišla v perimenopavzo. Imam še ciklus, že zelo spremenjen. Vmes že zgubila M, zdaj jo spet imam, ampak drugačno. FSH še ni bil povišan, ko mi je ginekolog dal na pregled. Zdaj imam stalnega partnerja.
Razmišljam, če bi se splačalo shraniti kakšna jajčeca ne vem..če bi bila kdaj kakšna možnost..ali pa nadomestna mati...ne me obsojat, ampak bojim se, da mi bo pri 50 letih popolnoma žal, da nisem nekaj naredila. Še zdaj težko verjamem, da ne bi imela nobenega naslednika.
Prosim za kakšen odgovor, hvala in pozdrav.
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

možnosti zdravljenja so odvisne od vaše starosti. Postopke oploditve v epruveti delamo do 43. rojstnega dne. Jajčeca zamrzujemo v primeru zdravljenja zaradi rakavih bolezni ali grozeče prezgodnje odpovedi jajčnikov, iz socialnih razlogov pa jih ne zamrzujemo. Nadomestno materinstvo pa je pri nas prepovedano.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

zakaj neki?

Pozdravljeni,

mene pa zanima, zakaj je pri nas zakonodaja tako zategla in nazadnjaška, da ženske ne morejo zamrzniti svojih jajčnih celic in jih uporabiti kasneje v življenju?
Meni se ne zdi fer, da napr. v primeru, če ženska ne najde ustreznega partnerja tja do 40. leta, je potem tudi avtomatsko prikrajšana za materinstvo, ker ji medicina, ki je sicer že toliko napredna v tej smeri, to ne dopušča. Medtem, ko moški napr. lahko povečini brez večjih težav imajo otroke tudi v starosti 60 in več let, a ženske smo kar omejene. Čeprav se ve, da v tujini takšne zategnjenosti, kot pri nas, ni in je mogoča tudi nosečnost s pomočjo po 45. letu.

Lep pozdrav
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

naš zakonodaja sledi temu, kar je iz medicinskih razlogov najbolj optimalno. Nosečnost po 43. letu je že zelo tvegana, zato postopkov po tem letu ne delamo... Večina držav v EU ima celo nižje omejitve. Nekatere države imajo zelo staro zakonodajo, ki teh vprašanj sploh ne obravnava in lahko počnejo karkoli, kar jim zaradi velikih dobičkov (ker so postopki večinoma samplačniški in jih tako delajo tudi pri brezupnih primerih, samo da je dobiček...) tudi ustreza. Redke države, ki zakonsko dovoljujejo OBMP do 50. leta starosti, pa so deležne kritik bioetikov.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si