Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

Odgovarjajo: prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

Informacije o možnostih darovanja spolnih celic in neplodnosti. Kakšni so postopki darovanja.

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

bpinter

Je še kakšna možnost pri nas?

Default avatar

tinkapinka

Spoštovani,
s partnerjem sva šla že skozi vrsto ICSI postopkov zaradi hude oligospermije. V zadnjih postopkih semenčic v izlivu sploh ni bilo, posamezne so bile pridobljene le z biopsijo in še te po mnenju biologov slabe . Vzroka preiskave niso odkrile, genetske preiskave niso bile opravljene. Pri meni ni bilo najdenih posebnosti,sem zdrava, na stimulacije sem se dobro odzvala, proizvedla celice, vendar v 5 postopkih ni bilo uspeha. PO vseh teh letih sem dopolnila 40 let, kar pa postaja tudi vse bolj omejujoč dejavnik pri možnosti zanositve. Kljub strokovnim argumentom za poskus z donorskimi semenčicami naju je državna komisija zavrnila ( z razlago, da dokler je še kje kakšna celica, je možno) in tako imava ( glede na dosedanje izglede) še manj možnosti postati starša, kot če sploh celic ne bi bilo.

Zanima me: Ali je v Sloveniji še kaj, kar bi bilo možno oz. smiselno storiti? Če ni in če se odločiva za donorsko celico v tujini - je vsaj možno, da me v prvem delu postopka ( stimulacija, folikulometrije) vodi zdravnik na vaši kliniki,saj se je uporabljeni protokol v glavnem obnesel?

Drugo vprašanje: ali se v Sloveniji izvaja " scratching" maternice? Kateri dan ciklusa pa naj bi se naredil, v kolikor se izvaja? Ali pa dan v ciklu ni toliko pomemben? Kdo pa ga izvaja?

Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Sorodne vsebine:
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

oceno o nadaljnih možnostih zdravljenja vam lahko poda samo androlog, pri katerem se zdravita zaradi neplodnosti. Tako da je najbolje, da se obrnete na njega.

Če se boste sami odločili za postopek v tujini, vam bodo v tem centru dali navodila o poteku zdravljenja. Običajno se mi ne vpletamo v postopek. Če boste ob teh postopkih potrebovali UZ preglede, jih lahko opravite samoplačniško kjerkoli. "Scratching" maternice se pri nas izvaja glede na indvidualne oceno stanja, ne pa kot rutina. O tem, ali bi bil poseg pri vas morda smiseln, se pogovorite z ginekologom, ki obravnava vašo neplodnost.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Moderatorji

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved
bpinter