Darovanje spolnih celic

Odgovarjajo: prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

Nizek AMH

Default avatar

bpinter

Spoštovani,

FSH lahko malo zniža hormonsko nadomestno zdravljenje, npr Trisequens, ali pa kontracepcijske tablete. Je pa težko napovedati, ali bi bil odziv jajčnikov na stimuaclijo boljši.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

rekata

Spoštovani, hvala za odgovor.Lepo prosim še za mnenje, o morebitni nekaj dnevni uporabi metformina, z namenom, da bi mogoče vplival na odzivnost jajčnikov oz. foliklov na povišan lasten FSH? Nek standardni odmerek (nekaj dni) najbrž ne bi imel kakšnih škodljivih učinkov... Sicer pa je bil moj OGTT test normalen. Hvala.
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

metformin lahko jemljete, če je zdravnik, ki vam ga je predpisal, ocenill, da je to potrebno.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

s starostjo jajčne celice propadajo in jajčni meščički postajajo prazni. Kljub temu imate lahko še normalne vrednosti AMH, ki ga ne delajo jajčne celice ampak celice okoli jajčeca. Prav tako jajčniki še vedno tvorijo hormone in imate lahko še vedno redne cikluse, tudi če je le še malo jajčnih celic v jajčniku. Morda se še najde kakšno jajčece v foliklu ob punkciji. Tako, da še lahko poskusite, z ali brez zdravil.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

schmetterling12

Spostovani,
stara sem 31 let in imam otroka starega skoraj 2,5 leta. Ze leto in pol s partnerjem poskusava z zanositvijo. Sedaj ze 5.mesec jemljem Clomid v kombinaciji z Dabrostonom. Cikluse imam ze od svojega 11 leta redne, cca.26 dni dolge, M vedno pride na pricakovani dan, ovulacije mocno cutim in so prisotne vsak mesec. Kontracepcije po porodu nisem/nisva uporabljala.
Prejsnji mesec sva sla v ambulanto za neplodnost in opravila sem hormonski test, za katerega prosim za komentar. Skrbi me le nizek AMH..kaj to pomeni? Zdi se mi skoraj neverjetno da imam tako vrednost pri mojih letih, pa vendar je. Koliko je sploh moznosti da zanosim naravno? Oz. kaj sledi v takem primeru? Vse ostalo je BP, partnerjev spermiogram odlicen, bila sem tudi na HSG rentgenu (prav tako vse ok).

S-TSH 1.74 mIU/L
S-FSH 6.82 IU/L
S-LH 2.72 IU/L
S-Prolaktin 5.98 ųg/L
S-AMH 1.60 ng/ml (ref.vr. 0.95-6.70)
sindrom policist.ovarija >12.6

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

vrednosti AMH so malo pod povprečjem, niso pa še nizke. Normalen je tudi FSH. Absolutno še imate možnosti za naravno zanositev. Kdaj in kako nadaljevati z zdravljenje pa se posvetujte z ginekologom, ki vas zdravi zaradi neplodnosti.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

Mia Vita

Pozdravljeni, danes sem dobila izvid Imunološke preiskave, in sicer S-TSH 2.66; S-FSH 6.52;S-LH 4.93;S-Prolaktin 18.29; S-AMH Plus razmerje 0.77-5.24 je 1.98. ... prosim vas za obrazložitev, hvala
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

hormonski izvidi so v mejah normale. Rezerva jajčeč v jajčniku je dobra.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

Pikica86

Pozdravljeni.

Stara sem 32 let, imam redne menstruacije na 30 dni, včasih se pred menstruacijo pojavi rjavkast izcedek, včasih ne.
Bila sem na imunoloških preiskavah in me zanima vaše mnenje.

Moj rezultat:
TSH 1,92
FSH 11,3
LH 15,1
prolaktin 448,0
vitamin D 106,0
AMH plus 0,5

Partner je bil na spermiogramu in so izvidi ok.

Ali imava še kakšne možnosti zanositi po naravni poti? Kaj mi predlagate?

Že vnaprej hvala za vaše mnenje in lep pozdrav!
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

Izvidi kažejo na zmanjšano ovarijsko rezervo, kar pomeni, da možnosti zanositve, tudi spontane, so, vendar so zmanjšane. Da ne bi izgubilil časa za morebitno zdravljenje je najbolje, da se naročite na pregled k specialistu za neplodnost.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

Pikapoka34

Pozdravljeni ga. dr. Bojana Pinter!

Pisem vam zaradi težav z zanositvijo. Za mano sta dva postopka ICSI, obaktat neuspesna. V prvem kratkem postopku sem imela dve celici-ena se je oplodila, ampak po transferju ni bilo uspeha. V drugem dolgem postopku sem pridelala 4 celice, vse neuporabne...brez transferja. Posiljam vam vrednosti laboratorijskega testa in vas prosim, ce mi lahko poveste kaj vrednosti pomenijo glede na slabo stevilo in kakovost celic.
S-TSH 0.54 mE/L
S-pT4 15.2 pmol/L
S-pT3 3.81 pmol/L

S-FSH 6.3E/L
S-LH 2.7 E/L
S-Prolaktin 5.3 ųg/L
S-AMH 2.51 ųg/L

Vesela bom vasega odgovora.
Lp
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

vsi izvidi so vsi v mejah normale. Tudi AMH, ki kaže zelo dobro rezervo jačnikov, tako da s pridobitvijo jajčnih celic ne bi smelo biti težav. Na oploditev jajčnih celic in kakovost zarodkov pa najbolj vplivata starost ženske in kakovost semena.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Moderatorji

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved
bpinter