Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

Odgovarjajo: prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

Informacije o možnostih darovanja spolnih celic in neplodnosti. Kakšni so postopki darovanja.

prof. dr. Bojana Pinter , dr. med. spec. ginekologije in porodništva, mag. ekonom. in posl. ved

bpinter

Nizek AMH

Default avatar

mava

Spoštovani!

Prosim za pomoč kako naprej. Spodaj pošiljam svoje izvide, pregled sem opravila samoplačniško in kažejo zelo nizek AMH 0,17.
stara sem 40,6 let, 1998 prvi porod, 2001 drugi porod, novembra 2015 missed ab. ugotovljen v 12 tednu nosečnosti, kri sem dala 3 dan M.
Glede na to, da bi bil to za mojega partnerja prvi otrok me zanima ali imava vsaj kaj možnosti in kaj mi predlagate? Ali smiselno, da prej poizkusim s klomifenom, glede na to, da sem avgusta zanosila čisto naravna ali je torej verjetno še možno da zanosim oz. ali je možno, da bi AMH tako padel v 6-ih mesecih? Ali sem upravičena do IVF postopka in če sem ali se pri takem rezultatu sploh poizkusi z mojo celico?


S-AMH: 0.17 ng/ML

Ref. vrednosti:
v fertilni dobi: 0.35-19.0
izčrpanost ovarija: 12.6

S-TSH :1,00 mlU/L -moja vrednost (0,35 - 4,94)-ref. vrednost
S-LH: 4,21 IU/L - moja vrednost (0,57 - 12,079- ref. vrednost
Komentar (LH):
Orientacijske referenčne vrednosti za ženske:
Folikularna faza: 1,80 - 11,78
Ovulacija: 7,59 - 89,08
Lutealna faza: 0,56 - 14,00
Postmenopavza: 5,16 - 61,99

S-FSH: 7,73 IU/L - moja vrednost ( 0,95 - 11,95)-ref. vrednost

Komentar FSH:
Orientacijske referenčne vrednosti za ženske:
Folikularna faza: 3,03 - 8,08
Ovulacija: 2,55 - 16,69
Lutealna faza: 1,38 - 5,47
Postmenopavza: 26,72 - 133,41


S-Prolaktin :17,89 µg/L - moja vrednost (5,18 - 26,53)-ref. vrednost

Hvala in lep pozdrav

M.
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

dokler so še kolikor toliko redni ciklusi, še vedno lahko spontano zanosite, neglede na nizek AMH ali visok FSH. Vaš FSH je sicer normalen, AMH pa znižan.
Pri tej starosti nima smisla čakati za naravno zanositev, ki se sicer lahko zgodi, ni pa nujno, prav tako bi preveč čas izgubili s klomifenom. Najbolje je, da se čimprej s partnerjem zglasita pri specialistu za neplodnost in da se vas čimprej vključil v postopek OBMP. Takrat se bo lahko šele ocenilo, kakšen je odziv jajčnikov.
Seveda pa vsi ti postopki ne izključujejo, da vam ne bi ponovno uspelo zanositi spontano.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

mava

Hvala za vaš odgovor. Sem že dobila napotnico in se prijavila za prvi pregled. Termin sem dobila sredi avgusta v MB. Ali naj čakam štiri mesece ali naj grem samoplačniško, ali se lahko AMH drastično zniža v teh 4 mesecih oz. ali se lahko popravi. Glede na izvid sem že začela s prehransko dieto in dopolnili, kot sem prebrala po forumu.

Hvala in lep pozdrav,

M.
Default avatar

mava

Spoštovani,
še to sem pozabila napisati, da ima cikluse redne na 25 dni, krvavitev normalna 5 dni, nič izcedkov pred M ali kaj vmes. Ovulacijo mi testi za O pokažejo, ravno tako imam sluz, ki kaže na O.

Lep pozdrav,

M.
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

to, da so ciklusi redni, je dober znak. Glede pregleda menim, da je termin v avgust popolnoma v redu. Dobro bi bilo, da ima partner do takrat že izvid spermiograma, tako da naj v tem času opravi to preiskavo, če je še ni opravil. V teh nekaj mesecih se vaše stanje ne b bistveno poslabšalo, tako da ne skrbite.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

mava

Hvala za odgovor. Partner še nima narejenega spermiograma a to lahko naredi na napotnico?

Lep pozdrav,
M.
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

spermiogram se naredi na napotnico od izbranega osebnega zdravnika vašega partnerja. Predlagam, da pokliče/te v UKC MB in vprašate, kaj vse potrebuje/te za naročilo za spremiogram. Pri nas v Ljubljani je najbolje, če je izdana napotnica zaradi neplodnosti za androloga, z veljavnostjo najmanj 3 mesece (še bolje pa 12 mesecev). Na osnovi te napotnice se naredi spermiogram in moški lahko po potrebi opravi ševse morebitne preglede pri andrologu ali kontrole spremiograma na osnovi te napotnice za androloga z daljšo veljavnostijo.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

fridafri

Pozdravljeni,

stara sem 25 let, s fantom si želiva otroka, vendar imava oba težave. Zdravnik na forumu mi je rekel, da se približujem menopavzi in zdaj me močno skrbi. AMH imam nizek. Prosim še za vaše mnenje, glede na priložene izvide. Kri sem dala na drugi dan menstr. cikla.

S-AMH 1.20 enota: ng/mL

Opisne referenčne vrednosti:
v feritilni dobi: 0.35-19.0
izčrpanost ovarija <0.34
PCO, hiperstim. s.:
>12.6

Hvala in lep pozdrav
Priponke

13473940_10207791156709701_1969117979_n.jpg
(35.27 KiB)

Default avatar

bpinter

Spoštovani,

glede na normalne vrebnosti FSH in normalne vrednosti AMH se še ne približujete menopavzi, zato je kakršnakoli skrb odveč. Vsekakor pa je na splošno bolje, tako kot velja za vsako žensko, da se z načrtovanjem zanositve ne odlaša predolgo.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

Lisa80

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam nizek Amh in sicer v letu 2014 vrednost 0,76...potem mi ga niso več kontrolirali. Vendar mi takrat moja zdravnica za neplodnost tega ni pojasnila in me je poslala na IUI, ker so vsi moji izvidi v mejah normale...??? ..takrat sem bila stara 34 let.. vse 3 IUI so bile neuspešne prav tako sedaj že četrti ivf postopek. Nazadnje sem imela samo eno celico( na ultrazvoku 2, na punkciji 1)- s terapijo menopur - 4 ampule in Cetrotide.. Ta edina pikica se ni pravilno oplodila in ni bilo et..
Stara sem 36 let.
Sedaj me pa skrbi kaj bo naslednjič? Bo sploh še kakšna celica?
Zanimalo bi me s kakšno "hitrostjo" pada amh?

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

AMH se pri tej starosti v približno 5 letih prepolovi, na zelo nizke vrednosti pa se zniža v cca. 10 letih. Tako da nasljednjič zagotovo lahko še pričakujete kakšno celico.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

Lisa80

Pozdravljeni,

Hvala vam za odgovor...ste mi spet vlili malo upanja!

Lep dan!
Default avatar

mava

Lisa80...naj ti povem razplet svoje zgodbe...kot si videla na začetku mojega posta je bil moj AMH 0,17 kar je katastrofa...tudi leta niso v mojo korist saj imam že 40 let, sedaj 41. Glede na ta rezultat sem imela pregled in posvet v neplodnosti, kjer so rekli, naj vseeno še poizkušam z naravno zanositvijo, avgusta pa sem bila naročena na IVF...vsak mesec sem se testirala kdaj imam plodne dni in bila tiste dne "pridna" z odnosi, prav tako sem že prej spremenila prehrano, dodala vitamine in ostale dodatke (vse najdeš na internetu), da bi izboljšala tako število kot kvaliteto jajčec...aprila sem naravno zanosila, še sedaj ne morem verjeti, trenutno sem v 29 tednu... ne obupat,želim ti vse dobro
Default avatar

Maue

Spoštovana dr. Pinter.
Sem nekaj mesecev pred 43. rojstnim dnem. Pri UZ je bilo ugotovljeno 9. dan ciklusa, da ni foliklov (le na enem jajčniku je bil 1 nevtralni folikel 5 mm, drugi morebitni foliklčki se niso videli), sluznica 2,9 mm. Na prejšnjem UZ 6. dan ciklusa je bila sluznica 3,4 mm, potem imela le malo rdeče-rjavega izcedka še nadaljnja 2 dni in to le popoldan... V tem ciklusu bi naj bil IVF, torej v naravnem ciklusu.
Šele, ko sem prišla iz ambulante, se mi je postavilo spodnje vprašanje:
Če se v naslednjih dneh izkaže, da sluznica in folikli ne rastejo, ali bi bilo "teoretično" še možno začeti s stimulacijo? Npr. z Gonalom...?
Do sedaj sem še v vsakem ciklusu imela 1 folikel, ki je počasi rastel, zato o čem takšnem takrat nisem razmišljala.
Sedaj me je strah tega, da bi sedaj čakala več kot 1 mesec, da (oz. če sploh) se sluznica sama odebeli in potem spet čakanje na menstruacijo... Vse to bo trajalo do dopustov...
- Lepo prosim za informacijo, ali obstaja kakšno priporočilo do katere debeline sluznice bi bilo še možno začet s stimulacijo, da bi se IVF lahko opravil še v tem ciklusu?
- Ali pa kakšno priporočilo, v kakšnih pogojih bi bilo dobro začeti z jemanjem npr. Dabrostona ali kakšnega drugega zdravila (debelina sluznice, velikost folikla?), da bi se sluznica ponovno stanjšala in bi lahko prej začela s stimuliranim IVF (še pred poletjem)?
Za Vaše strokovno mnenje in nasvet se Vam zahvaljujem.
Lepo pozdravljeni!
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

Običajno, če ni rasti folikla v spontanem ciklusu, se lahko poskusi s stimuacijo v novem ciklusu. Če ni rasti foliklov in je endometrij tanek, se teoretično lahko začne s stimualcijo kadarkoli v ciklusu. Najbolje, da se o vse teh drugih možnoti, ki jih omenjate, pogovorite z ginekologom, ki vas zdravi zaradi neplodnosti.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

Manala

Spoštovani.
Stara sem 35 let. Imate mogoče informacije, kakšna je trenutna čakalna doba za darovano žensko celico? Hvala. Lp
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

čakalna doba za postopek z darovano jajčno celico je zaradi pomanjkanja darovalk nepredvidljiva, najmanj nekaj let.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

rekata

Spoštovani, lepo prosim za vašo oceno situacije,če je 13.dan ciklusa sluznica še tanka, in foliklov,ki bi obetali rast,tudi ni bilo videti.Izmerjeni hormoni na naslednji dan so znašali lh11 in fsh 34,1. Zanimajo me vaše izkušnje glede na to vrednost fsh - ali lahko pričakujem, da bi ob dodanih hormonih za stimulacijo, folikli začeli rasti? Oziroma me zanima ali bi na začetku cikla lahko bil fsh še nižji in se ščasoma zvišuje, ko ni odziva jajčnikov? Predvsem me zanima koliko slaba je ta situacija z vidika uspešnosti stimulacije z gonadotropini? Hvala za odgovor in vaš čas ter lp.
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

FSH je v sredini ciklusa normalno povišan. Za oceno stanja jajčnikov je potrebno FSH vzeti od 2. do 5. dne ciklusa. Če bi bil FSH pod 15 v teh dneh bi bilo možno z dodanimi hormoni spodbuditi jajčnike, seveda pa je odziv jajčnikov nepredvidljiv.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si
Default avatar

rekata

Spoštovana ga. dr. Pinter, hvala za odgovor. Ali vas smem vprašat ali obstaja tudi kakšna možnost,da se "umetno" in "trenutno" zniža naravni fsh,da bi potem lahko imela stimulacija večji učinek? Npr. podobno kot verjetno deluje "dolgi protokol", oz. me zanima kateri hormoni se znižujejo v dolgem protokolu pred začetkom stimulacije?Hvala za vaš čas in lp.
cron