Med.Over.Net

Darovanje spolnih celic

Ali je upanje?

Default avatar

Pozitivkaa

Pozdravljeni,
naj začnem svojo zgodbo. Stara sem 26 let. Pri sedemnajstih letih še nisem imela menstruacije, zato sem obiskala ginekologinjo. Tam so mi pregledali hormone in na podlagi izvidov, sem bila napotena na endokrinološko kliniko in kasneje na ginekologijo. Glede na izvide mi je bila postavljena diagnoza primarni hipogonodizem. Že takrat mi je bilo takoj rečeno, da ne bom mogla imeti svojih otrok, ampak bom lahko postala mamica s pomočjo umetne oploditve. Moji rezultati izvidov iz leta 2007:
Gn-Rh test:
Čas 0 20 30 60
LH 26,1 81,1 88, 8 88
FHS 122 140 131 149
Estradiol 0,08

Takrat sem začela prijemati terapijo cycloprogynova, ki jo prejemam še do danes. Po prvi terapiji, je prišla tudi prva menstruacija. Rečeno mi je bilo, naj jo jemljem zaradi ohranjanja vitalnosti telesa, osteoporoze, ohranjanja prave debeline sluznice. Vem, da dolgoletno jemanje verjetno prinese posledice, ampak neko ceno je pač treba plačati. Jemala naj bi do starosti naravne mene. Naj omeni, da sem takrat pri 18ih letih merila v višino le 165 cm, potem pa sem začela rasti. Danes merim 173 cm - torej sem začela zelooo pozno rasti. Sama to pogojujem z jemanjem hormonov. Ima to moje mišljenje pravo podlago?

Zdaj pa vprašanje, ki me bega. Ko sem pričela brati forume, sem pomislila da vprašati ni greh! Ali je glede na moje rezultate in na postavljeno diagnozo vsaj majhen kanček upanja, da bi kakorkoli uspela pridelati svoje celice in tako zanositi in ali pride v poštev tudi kakšna alternativa?
Sama verjamem, da je darovana celica moja edina možnost. Da mi jajčniki verjetno nikoli niso niti začeli delovati, se niso razvili do te mere.
Naj omenim, da sva s partnerjem na čakalni listi za darovano celico že skoraj eno leto. S svojim zdravstvenim stanjem se ne obremenjujem, saj sem se z njim sprijaznila skoraj pred 10. leti. Komaj pa čakam dan, ko bom prijela klic iz klinike, da so našli darovalko. Do takrat pa bom uživala v drugih stvareh in v življenju samem.
Hvala že vnaprej za odgovore
Default avatar

bpinter

Spoštovani,

Glede na to, da ste šli skozi obsežne preiskave in je ugotovljen FSH povišan, je za vas možnost oploditve z darovano jajčno celico. Ste že v čakalni vrsti, tako da ste naredili vse, kar ste lahko. S Cyclo- Progynovo samo dodajate hormone, ki jih vaši jajčniki ne proizvajajo. Hormonov s tem dobite samo toliko, kot bi jih dobili, če bi imeli svoje menstruacijske cikluse. Če želite zanositi, je potrebno ohranjati prekrvavljenost maternice z dodajanjem hormonov. Prav tako so hormoni potrebni za zdravje srca, ožilja in kosti. Žensk, ki imajo podobne težave kot vi, ni malo. Izkušnje kažejo, da se najbolje počutijo, če stanje sprejmejo in zaupajo.

Lepo pozdravljeni,
prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
E-pošta: [email protected]
Spletna stran: http://www.reprodukcija.si