Med.Over.Net

Multipla skleroza

Kompleksna bolezen, ki otežuje vsakdanje življenje. Forum za obolele in njihove bližnje.

Glavoboli že 20 let

Default avatar

zaskrbljena 436

Sem v veliki stiski, saj ne morem do svoje zdravnice, da bi mi obrazlozila izvide, ki so me spravili v paniko. Lepo prosim ce mi lahko pomagate! Stara sem 40 let.
Zaradi glavobolov, ki trajajo ze vsaj 20 let, tudi po 2-3 dni (sem bila pri nevrologu, ki je ugotovil 'izrazito zivahne reflekse po levi zgornji okoncini' in me napotil na MR glave. Ta pa je: v genu kolozuma je centralno tanko, linearno podrocje na T2 obtezeni in FLAIR sekvenci zvisanega signala, dolzine 3 mm, debeline manj kot milimeter, brez znakov restrikcije difuzije- nespecificni izgled, nakljucna najdba.

Drugje v beli mozganovini patoloskega signala ali patoloskih formacij ni videti. Razmerje sivo bele mozganovine je normalno, girusnih vzorec je normalen. V mozganskem delu in cerebelarno ni videti sprememb. Likvorski prostori so v mejah normalnega. Obnosne votline in orbiti so brez posebnosti.
Default avatar

Andreja

Pozdravljeni, odgovarja vam: prim. Beatrika Končan Vračko, dr. med.:

V odgovoru zaskrbljeni gospe z že več kot dvajset let pogostimi glavoboli, ki jih je verjetno podrobneje opisala po lokalizaciji, trajanju in značilnostih bolečine že ob pregledu pri specialistu nevrologu, je morda opisana drobna sprememba na MRI posnetku možganov sama po sebi povsem nespecifična, lahko pa tudi posledica neke zastarele spremembe po poškodbi glave ali prebolelem vnetju živčevja pred veliko leti.

Če se glavoboli bistveno ne stopnjujejo v njihovi silovitosti, je zato še najbolje MRI preiskavo glave-možganov čez čas ( dva-tri mesece ) ponoviti in izvide primerjati. Sicer pa v dodatni diagnostiki pridejo v poštev ob podrobnejših anamnestičnih podatkih nekatere laboratorijske preiskave in EEG ( elektroencefalografija ), ki je neinvazivna in neboleča funkcionalna preiskava možganov, najbolje na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKCL.

Vsekakor naj si gospa zaenkrat še ne dela prevelikih skrbi samo glede na ta izvid MRI slikanja. Tudi mene bo zanimalo sledenje.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.