Forum: Zdravstvo pri nas?

Prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji. Pohvale, pritožbe, pripombe, predlogi in pobude.

Postrežnina

Odgovori Nova tema
Default avatar Tinkara-Tina 15 Avg 2007 22:16

Prosim, če mi kdo pove, kdaj je človek, ki se ne more več sam negovati, umivati, oblačiti, ni pa v domu, ker zanj skrbi družina doma, kdaj je ta opravičen do postežnine. Človek ima sicer pokojnino okoli 500 evrov.

Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pupa100 19 Avg 2007 22:51

Po zakonu takrat, ko ni več trajno sposoben sam opravljati večine osnovnih življenjskih funkcij. Glede sposobnosti jih kategorizirajo v tri skupine. Najnižji dodatek je trenutno 129,32 evra in je neodvisen od višine pokojnine.
Predlog za postrežnino vam mora podati osebni zdravnik, potem gre zadeva na komisijo, ki odloči o upravičenosti in višini postrežnine. Upam, da imate dobrega osebnega zdravnika, ker je od njegovega predloga precej odvisno. Postopek se včasih kar dolgo vleče (par mesecev), vendar če odobrijo, dobiš potem plačano za nazaj od dneva oddaje vloge.
Srečno!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tinkara-Tina 11 Sep 2007 20:59

Pupa100, si še kje?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pupa100 12 Sep 2007 17:18

Ma, jaz sem stalno tu. Vsaj, dokler ne grem rodit, sem po 5x dnevno na MON-u, potem pa bom verjetno zelo poredko. Če imaš še kakšno vprašanje in lahko pomagam, kar izvoli.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tinkara-Tina 13 Sep 2007 19:52

Živjo, Pupa100

Kaj res? Dojenčka boš imela? Kako lepo! Upam, da še nisi šla rodit, ker nujno rabim, da mi nekaj mogoče veš svetovati.

Imam očeta, ki ima 462 evrov pokojnine in je v zelo slabem zdravstvenem stanju. Moral bo v dom, ta pa stane 751 evrov. Torej ima veliko premalo.

Preboleva malignega raka v glavi in je stanje zelo slabo. Zelo. Rada bi vedela, koliko mu bo pripadalo kakega dodatka, postrežnina, varstveni dodatke, ali kar pač pripada takim ljudem. Ali veš kaj o temu? Katastra nima več, kmetijo sem podedovala jaz.

Hvala, baj

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pupa100 13 Sep 2007 22:27

Upam da nima kmečke pokojnine, ker kmetom postrežnina ne pripada. Žal, razen, če so v kratkem kaj spremenili zakon, kar pa dvomim, saj gre vse v smeri kratenja pravic, ne pa širjenja. Sicer pa se moraš najprej obrniti na očetovega osebnega zdravnika, da spiše predlog za komisijo. Zraven bo priložil tudi njegovo kartoteko. Zato, da zdravnik odda vlogo, bo potrebno plačati okrog 50 evrov. Včasih zahtevajo, da se osebo, ki zaproša za dodatek, pripelje pred komisijo. Temu se odločno upri, naj ga pridejo kar domov pogledat, utemelji z odgovorom, da vožnje ne prenese.
Višina njegove pokojnine in lastništvo nad nepremičninami na samo višino postrežnine nima nobenega vpliva, odvisna je od tega koliko pomoči oseba potrebuje. Najnižja znaša 130 evrov, potem je ena vmesna, tam okrog 250 evrov, najvišja pa znaša pribl. 340 evrov. Lahko me kdo dopolni, če ima točnejše podatke. Za drugo kategorijo mi ni čisto jasno, koga vse se uvršča vanjo, za najvišjo pa vem, da pripada samo popolnoma nepokretnim, se pravi takim, ki jih je potrebno hraniti, previjati,... In pa dokazati je treba, da je stanje nepopravljivo. Slišim pa vedno več žalostnih zgodb, ko zavrnejo postrežnino za osebe, ki so nepokretne, skratka res beda. Čimprej torej do osebnega zdravnika, pa poročaj še kaj kako se bo odvijalo. Srečno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tinkara-Tina 14 Sep 2007 08:46

Moj oče ima tumor v glavi. Sledi nepokretnost in ohromelost po levi strani. Skratka, hudo stanje. Tumor je maligni in se širi po glavi, so metastaze.

Napovedi so slabe.

Zaenkrat še nimam nobenih izvidov, čakamo na operacijo, so nam pa v bolnici povedali, da naj pripravimo dom, ker očeta doma ne bomo mogli imeti.

V kakšnih primerih pa odpade postrežnina, ko si mi to omenila? Ne, moj oče nima kmečke pokojnine.


Hvala za enkrat, baj

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pupa100 14 Sep 2007 21:27

Dokler ne bo operiran, ne boste mogli zaprositi za dodatek. Potem pa čimprej. Kot sem že zapisala, pa žal dostikrat zavrnejo zahtevke, ki so zagotovo upravičeni, samo se ne smete pustiti. Se pa pritožiš, ker na teh zdravstvenih komisijah se vedno bolj otepajo upravičencev, pa naj gre za bolniške, invalidnine, postrežnine, gotovo si tudi sama že slišala za primere, ko ne moreš verjeti, da so jih zavrnili. Mi smo zahtevek uveljavljali pred petimi leti in dobili odobreno že prvič. Sem pa na odločbo čakala par mesecev. Zato pa ne smete odlagati z obiskom pri očetovem osebnem zdravniku.
Čeprav vem, da rak z metastazami ne pomeni nič dobrega, pa vam želim dosti moči in poguma za spopad s to zahrbtno boleznijo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tinkara-Tina 15 Sep 2007 11:38

In res je hudo, ta bolezen nas je popolnoma izmozgala, pa se vse skupaj komaj začenja. Oče je še vedno v bolnici, raje ne bi o vsem, hudo, mučno...

Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tinkara-Tina 17 Sep 2007 21:29

Pupa100,

imaš kak mail, na katerega bi ti jaz lahko pisala?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar matkovi 24 Feb 2010 10:30

kaj pa narediti v primeru da je človek nepokreten in ima kmečko pokojnino kaj potem ????????????????rabi pa 24 urno človeka ob sebi kam in kako se obrnit

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh