Med.Over.Net

Otroci s posebnimi potrebami

Odgovarjajo: mag. Petra Tomc Šavora, prof. def. logopedinja

Vprašanja ter dileme o vzgoji in šolanju otrok s posebnimi potrebami.

mag. Petra Tomc Šavora , prof. def. logopedinja

petraT

Velikost in rastni hormon...

Default avatar

sneška

Moja hčerka je zaostajala z rastjo že od 6 meseca starosti, spremljali smo rast do drugega leta in po hitrem postopku som šli na endokrinologijo v LJ, kjer smo v 4 mesecih opravili vse preiskave in že pridobili mnjenje konzilija, da moramo začeti prejemati rastni hormon. Stara je sedaj 29 mesecev in imamo v marcu posvet glede jemanja. Ne predstavljam si, da ji bom morala dati inekcije, mekr zmrazi smao ko pomislim, vendar glede na njeno višino, ki je samo 77cm, še enoletniki so večji od nje, se bomo vrjetno kr odločili dodajati.
Default avatar

Anciii

Zdravo. Marca bom stara 17let, velika pa sem 148cm. Vodena sem v lj na endokrinologiji ze od 2let, saj so ugotovili da sem se rodila brez kljucnice. Kasnejeb so ugotovili da sem manjse rasti vendar glede tega niso nic naredili, samo ves cas sem hodila na kontrole. V osmem razredu pa sem tudi sama reklanda bi rada dobivala rastne hormone. Zdravnik mi je rekel da bomo malo se pocakali. Nato sem v enem letubzrasla za 8cm zatob se je zdraunik odlocil da rastnega hormona ne potrebujem. No moja rast pa se je sedaj ustavila. Na zacetku leta 2015 sem merila 148cm in enako merim tudi danes. Ko sem bila en mesec nazaj na pregledu v lj in sem zdraunici rekla za rasne hormone je rekla da jih nemorem dobivati ker se je moja rast ustavila. Kaj lahko glede tega naredim?
Default avatar

petraT

Anciii
to bo bolj vprašanje za Tanč - forum pediatrija.
Lep pozdrav in lep dan, Petra

_______________________________________
Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa,
tvoja mami
Default avatar

nordi pen

1vrtnica je napisal/a:
1vrtnica je napisal/a:
Pozdravljeni, tudi moj sin obiskuje že 3 leta endokrinologa v Lj. Do danes je imel samo slikanje zapestja in meritve vsako leto, nikakršnih zdravil,...star je 14 let in velik 140 cm(pod 5. p), pravijo tudi da še ni v puberteit (po velikosti mod?). Kontrolo ima pa spet drugo leto. Ker ima ADHD vse pripisujejo tej bolezni.
Pozdravljeni, midva sva bila spet na pregledu. zdaj je star 15 let, velik 143 cm - je pod 3.parcentilo. V 12 mesecih je zrasel 2,5 cm. Naredili ne bodo nič, ker naj bi bil rastni hormon normalen, samo rastni faktor je nizek. Sin pa je skoraj za dve glavi manjši od vrstnikov oz. enako velik kot otroci v tretjem razredu :(. Ne vem kaj lahko še naredim???
no, mi smo na istem...pri 11. letih in njegovih 127 cm, je za endokrinologe vse ok in ga samo vsako leto spremljajo...čas beži in res se bojim, da bo prepozno za kakršnokoli pomoč pri rasti...ali se je kdo pozanimal, kako je to v tujini? pri nas nima smisla iskati drugega mnenja, ker so na konziliju izbrani vsi "naši", bo treba čez mejo, ampak kam? h komu? kako?

v 6. razredu je po velikosti primerljiv z učenci 2. in 3. razreda, njim pa je to ok?!
Default avatar

nordi pen

Kateri rastni hormon se pri nas dobi, če je otrok do njega upravičen? Na napotnico oz. na endokrinološki...kako se imenuje? Ali se dobi v prahu (da se doma dodaja tekočina) ali ga že zmešajo in pripravijo v lekarni?
Hvala.
Default avatar

dnar

Lp.. Mogoče kdo pozna kakššno osebo, ki ima predpisan rastni hormon ? Če poznate katero ali katero ki pozna mi prosim sporočite na mail- ... [email protected].... res je nujen primer.. Tistemu ki mi pripelje pravo osebo dobi 110Eur v gotovini.. Časa imate 5dni Lp Srečno