Forum: Al' prav se piše ...?

Ste v dilemi, kako pisati, z veliko ali malo začetnico, skupaj ali narazen, vejica preveč ali premalo, zakaj vejica? Ugibate o nastanku in pravilnem zapisu besede? Niste prepričani, ali je stavek pravilno tvorjen? Imate težave z razumevanjem besedila? Na forumu lahko dobite odgovore na svoja vprašanja ali izmenjate svoje mnenje z drugimi.

Lektoriranje citatov

Odgovori Nova tema
Default avatar Lektoriranje citatov 15 Jul 2017 19:13

Imam prav, da se citati, ki jih v svojem delu navajaj nek avtor, ne lektorirajo?
Hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tajanab 9 Avg 2017 14:17

Mislim, da je odvisno od tega, ali se je zmotil avtor citata ali avtor, ki navaja citat. Ampak kako to vedeti!?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Odgovor 12 Avg 2017 22:00

Za pravilno navedbo citata je odgovoren avtor, ne lektor.
Navajam (vir: http://www.lektoriranje-net.si/vprasanja1.html)

7. vprašanje:
V citatih so pogosto hude napake in pri pregledu mi roka ne da miru - popravim, a pisci diplom in podobnih nalog ne upajo upoštevati teh popravkov, saj so citati menda zaščiteni. Ali se vam ne zdi, da bi tudi v takih "zaščitenih" besedilih smeli popraviti neustrezen besedni red, ločila, veliko in malo začetnico in še kaj, kar je popolnoma v nasprotju s pravili? Ti nepopravljeni deli romajo iz naloge v nalogo, iz arhiva v arhiv, prebere jih lepo število ljudi (mnogi za to poklicani žal ne, saj prebiram tudi take naloge, ki jih ni pogledalo strokovno oko (pri tem seveda nimam v mislih le jezika kot takega).

Odgovor:
V teh primerih imajo pisci prav. Če nekaj dobesedno, med narekovaji navajajo iz drugih virov, morajo navesti točno tako, kot v tem viru piše. Redka izjema je, če je dobesedni navedek v resnici avtorjev prevod tujega besedila - potem seveda lahko predlagamo lektorske popravke. Prav tako lahko opozorimo, če sumimo, da je kje v dobesednem navedku tipkarska napaka. Drugi jezikovni posegi pa niso primerni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh