Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Pravilno dihanje med porodom

Odgovori Nova tema
Default avatar Minka* 30 Okt 2006 14:18

Pozdravljeni!

Mene pa muči ena sama težava in to je pravilno dihanje med porodom.

Zaradi težav sem preskočila ravno tisto predavanje na materinski šoli.
Pri prvem porodu je bilo vse ok, je šlo. Ampak vem, da sigurno nisem pravilno dihala, ker se mi je začelo zelo smotit v glavi in sem bila čisto omotična. Mož je bil zraven, babice pa so imele bolj ko ne gužvo in se mi niso toliko posvečale, ker nas je bilo veliko porodnic tisti trenutek.

Sedaj pa je minilo že 4,5 leta od prvega poroda in je pred vrati že novo pričakovanje, ko me lahko vsak čas zabaše. (me ene 3 dni že matra).

Zanima me, ali lahko babico poprosim, da mi pomaga, da bom pravilno dihala?

Nekje sem tudi prebrala, da se nekaterim porodnicam smoti od neke inekcije, ki jo dobiš (a protibolečinske al katere, res ne bi vedela).

Hvala za vaš odgovor in LP!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zalka 31 Okt 2006 14:34

Draga Minka,

Seveda lahko prosite babico, da vam pokaže, kakšno dihanje vam bo najbolj koristilo. Žal se res včasih zgodi, da so babice zelo zasedene in tekajo od ene ženske k drugi, ampak to naj bi bilo bolj izjemno. Babice so v porodnišnicah prav zato, da vam prisluhnejo in pomagajo roditi tako, da bo za vas čim laže. In če vam dihanje pri tem pomaga, vam bo babica pokazala, kako to storite. Najbolje je, da si zapomnite, da ni dobro med popadki zadrževati diha. Že samo dogajanje bo narekovalo, kako dihajte. Ja, res je, če pretiravamo z določenimi oblikami dihanja, se vam lahko začne vrteti. Zato dihalne tehnike uporabljamo vedno z občutkom zase – tako kot če iz hoje preidete v tek – avtomatično boste začeli globlje in hitreje dihati, ko pa se boste umirili, bo tudi vaše dihanje drugačno, bolj umirjeno.
Če imate pri sebi kakšen priročnik za nosečnice, je dihanje v različnih porodnih dobah skoraj zanesljivo opisano tudi tam.
Enostavno pa izgleda takole:
V začetku popadka globoko vdihnemo in nato globoko dihamo tako, da se trebuh ob vdihu dvigne, pri izdihu pa spusti – dihamo skozi nos. Na kocu popadka spet globoko vdihnemo in izdihnemo. Tako lahko dihamo že v začetku poroda, ko smo še doma.

Ko porod napreduje, bo v poštev prišlo tudi prsno dihanje, kjer več dihamo skozi odprta usta.
V začetku popadka globoko vdihnemo in izdihnemo, nato (hitreje kot pri prvem dihanju) dihamo s prsnim košem, včasih koristi, če med vrhom popadka dihanje še pospešimo. Proti koncu popadka dihanje upočasnimo, globoko vdihnemo in izdihnemo. Na vrhuncu popadka lahko zelo pomaga tako imenovano pasje dihanje – kot kužki, ko se hladijo, kadar jim je vroče. To je hitro, plitvo, enakomerno dihanje.

Z zdravili pri porodu je tako kot z drugimi zdravili – lahko imajo stranske učinke, ti pa niso pri vseh uporabnicah enako močni, nekateri jih sploh ne bodo čutile, pri drugih bodo moteči. Injekcije, ki jih v porodnišnicah dobite za lajšanje porodnih bolečin ali na primer za šivanje presredka, lahko povzročijo nekakšno omotico, tudi občutek, da ste oddaljeni od dogajanja, nekaterim je lahko slabo… To ne pomeni, da bo nujno tako učinkovalo tudi na vas.

Draga Minka, želim vam lep porod, hkrati pa vam želim, da bo ob vas babica, na katero se boste lahko obrnili po podporo, pomoč in nasvet.

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Radovednica77 1 Dec 2006 10:52

Minka*, pozdrav!
Tudi sama sem se bala, da ne bom vsega počela prav, da se ne bom sprostila, potem pa mi je - seveda tako, da sem bila zavestno ves čas osredotočena na dihanje - kar uspevalo! Moram povedati, da sem bila v porodni brez moža, babica je bila vseskozi v bližini, vendar sem bila v veliki meri sama, in mi je to ustrezalo! Poslušala sem telo in sebe, skoraj ves čas sem med popadki mižala, tako da sem res mislila na dvoje: sprosti spodnji del telesa (od pasu navzdol) in dihaj.
Na začetku, ko so bili popadki še blagi, sem poskušala dihati globoko in počasi, vendar že po kakšni uri tako ni šlo - začelo se mi je vrteti. Babica mi je tudi takrat rekla, da naj ne diham več tako, ker bom hitro zelo utrujena, in naj diham po pasje (ustnice v trobček in tako kot je napisala dr. Zalka Drglin). Še posebej, ko so popadki bili tako hudi, da nisem mogla več stati. Super mi je bilo, ko sem bila obrnjena na tisto stran, da sem lahko spremljala izpis CTG-ja in se ravnala po krivuljah: začetek popadka: globok vzdih in izdih, popadek: ves čas po pasje: konec popadka: globok vzdih in izdih. Če ne zaključiš popadka z dihanjem, te še kar naprej boli! Po moje je popolnoma psihično in podzavestno. Ko sem bila s hrbtom obrnjena stran, pa mi je babica govorila: Konec popadka!
Tega ni in ni hotelo biti konec, pa vendar po nekaj urah: Hura! Ponosna sem bila, da sem bila aktivna in da sem zavestno spremljala potek. Maske še potrebovala nisem!
Vso srečo!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar MarjetkaJ 27 Nov 2011 02:23

Ugotovila sem, da ne znam dihati s prepono,, ampak ves čas diham prsno. Kako se naučiš dihanja s prepono. Ali je za učenje takega dihanja v 36. tednu nosečnosti že prepozno?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh