Avto.Over.Net

Avtomobilska zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Kako lahko prenesem bonus na svojega partnerja? Kaj naj storim v primeru prometne nesreče? Ali se lahko vozim s svojim vozilom, če mi je zavarovanje poteklo? Odgovore na ta in vsa druga vprašanja v zvezi z avtomobilskimi zavarovanji dobite na tem forumu.

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

ZavarovalnicaTriglav

Povrnitev škode v primeru nesreče

Default avatar

Flon

Pozdravljeni

V začetku maja sem z avtom zletela s ceste. Policije takrat nismo klicali, ker se nam ni zdelo potrebno. Klicali smo avtovleko (amzs), spravili avto domov... Naslednji dan sem na zavarovalnici vložila prošnjo (obrazec?) za kasko (avto je zavarovan pri Adriaticu). Prišel je cenilec, avto je bil ocenjen kot totalka. Cenilec je rekel, da če bo povrnitev škode zavrnjena, naj napišemo pritožbo. No, končno sem dobila od zavarovalnice Odklonitev zahtevka za izplačilo zavarovalnine. Sklicujejo se na 22. člen, 1. odstavek, točki b in e ter 23. člen, 1. odstavek, točka 3 (katerega zakona? ne vem). Bistvo je, da ker nisem obvestila policije, se šteje, da nisem dokazala nastanka zavarovalnega primera.

Stvar je takšna, da policije nismo klicali, ker...v avtu sem bila sama, nisem bila pijana (nameravala sem narediti en krog po koncu dela, preden sem šla domov), udeležen ni bil noben drugi (avto, pešec, kolesar...), vozila sem po predpisih (ura pol polnoči, tema, dež...izpit pa šele en mesec, tako da si itak ne upam divjat, pa še tisti odsek ceste je nevaren, zaporedni ostri ovinki, tam se skoraj redno dogajajo nesreče), avto sem sicer totalno razbila, jaz sem jo pa odnesla z modrico na kolenu in nekaj pretegnjenimi mišicami. Torej vozila sem primerno razmeram, speljala ovinek s približno 50 km/h, prišla iz ovinka preveč desno, zapeljala na makadam in v ograjo.

Zdaj me torej zanima, kaj naj naredim, je sploh smiselno pisati pritožbo, na kaj naj se sklicujem, kaj naj napišem itd...

Hvala za pomoč in lp :)
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

vaš primer težko komentiramo, ker zavarovanja in pripadajočih zavarovalnih pogojev ne poznamo. Ponavadi se na podlagi policijskega zapisnika dokazuje vzrok za nastanek zavarovalnega primera oz. višine škode, brez policijskega zapisnika pa je pogosto težko ugotoviti vzrok škodnega primera. Svetujemo vam, da se obrnete na osebo, ki je reševala vaš zahtevek. Če menite, da je odklonitev neupravičena, predlagamo, da napišete pritožbo.

Lep pozdrav,

Avtomobilska zavarovanja
Default avatar

b.novak

Pozdrav.
Mene zanima sledeče.
Bil sem udeležen v prometni nesreči. Nekdo se je zaletel vame z avtom, na katerem je imel tablice, ki so že kar nekaj časa odjavljene iz prometa, pa še pobegnil je s kraja nesreče. Bil je kriv on. Jaz sem vozil po omejitvah in imel kasko zavarovan avto. Policija je samo napisala zapisnik o prometni nesreči.
Ker pa je uradno povzočitelj nesreče neznan, sem moral sam pokriti del stroškov popravila - 1% odbitne franšize.
Vprašanje: na koga se lahko obrnem, da bom dobil ta procent povrnjen?
Zdi se mi totalno neumno, da sem sam moral kriti ta del popravila, pa nič nisem bil kriv.
Hvala za odgovor.
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

1 % odbitno franšizo ste morali kriti sami, ker ste imeli sklenjeno kasko zavarovanje z odbitno franšizo. Če bi imeli sklenjeno kasko zavarovanje brez odbitne franšize, bi vam zavarovalnica ne glede na povzročitelja krila škodo v celoti.

Za zdaj odbitne franšize ne boste dobili povrnjene. Stroške, ki so vam nastali z nesrečo, lahko dobite povrnjene le v primeru, če odkrijejo povzročitelja nesreče, od katerega lahko izterjate nastale stroške.

Lep pozdrav,

Služba za zavarovalno pravo
Default avatar

b.novak

Pozdrav.
Hvala za odgovor.

Vendar še vedno trdim, da mi je bila povzročena krivica, za katero ne bi smel nositi posledic jaz, temveč nekdo drug.
Konec koncev - kako pa je sploh možno, da ima človek doma nekaj let iz prometa odjavljene registrske tablice, ne da bi jih vrnil in ne da bi ga v to pozvala lokalno pristojna upravna enota ???
Torej je kriva država, da to sploh dopušča!
In menim, da bi nekdo drug, in ne jaz, moral prevzeti odgovornost za to.
Vsekakor se bom o tem pozanimal tudi pri kakšnem odvetniku.

Lep pozdrav.

Moderatorji

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav
ZavarovalnicaTriglav