Avto.Over.Net

Avtomobilska zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Kraja avtomobila - višina odškodnine

Default avatar

begmozganov

Spoštovani,

pred kratkim so mi ukradli vozilo katerega lastnik sem bil manj kot en mesec in za katerega sem imel sklenejo kasko zavarovanje proti kraji. Vozilo je bilo rabljeno, staro 3,5 leta in sem ga kupil neposredno od prvega lastnika. Kupnina za vozilo je navedena v kupoprodajni pogodbi.

Zavarovalnica mi je priznala ekonomsko totalko in predlagala povračilo škode po Eurotax izračunu. Predlagan znesek odškodnine pa je kar 30% nižji od kupnine. S predlaganim zneskom odškodnine si ne morem kupiti podobnega vozila kot sem ga imel (slovensko poreklo vozila, redno servisirano, določen tip opreme, ...). Zakaj ne dobim povrnjeno škodo v višini kupoprodajne pogodbe, saj sem bil lastnik vozila manj kot en mesec? Ali pa vsaj odškodnino s katero si lahko kupim podobno vozilo? Vozilo sem kupoval dlje časa in sem šel do več različnih prodajalcev in vem, da vozila kot sem ga imel ne morem kupiti za 30% manj denarja, kot pa sem plačal za ukradeno vozilo.

Kakšen nasvet kako naj razložim zavarovalnici, da s predlaganim zneskom ne morem dobiti enakega vozila?

Zanima me tudi kakšne so amortizacijske stopnje po katerih se obračuna manjšaje vrednosti vozila (1 leto,, 2 leto, ...)?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

zavarovalnica pri cenitvi škode ne upošteva kupnine, ki jo je stranka plačala za avto, ampak njegovo vrednost po Eurotax lestvici. Po tej lestvici se upoštevajo dejavniki, kot so datum prve registracije, število prevoženih kilometrov, podatki o opcijski opremi, prodajna in nakupna kotacija ...Vse to vpliva tudi na amortizacijske stopnje. Kljub temu, da se vozila prodajajo nad Eurotax lestvico, to žal ne odraža njihove dejanske vrednosti, ampak poenostavljeno pomeni, da so kupci vozilo do določene mere pripravljeni preplačati. Prav tako dejstvo, da ste bili lastnik vozila zgolj en mesec nima nobenega neposrednega vpliva na vrednost avta. Po takšnih načelih ravnajo vse zavarovalnice. Četudi bi podali pritožbo na vašo cenitev, komisija, ki bi jo obravnavala, verjetno ne bi prišla do drugačnega zaključka.

Lep pozdrav,

Avtomobilska zavarovanja
Default avatar

TruliLuli

Imam vprašanje za zavarovalnico Triglav. Zakaj se pa potem zavarovalne premije ne plačujejo po dejanski vrednosti vozila, ampak se plačujejo po ceniku novega vozila, vemo pa da vsi prodajalci ponujajo popuste.

Torej ko se obračunavajo zavarovalne premije računate previsoko ceno vozila, ko pa nekomu ukradejo vozilo pa računate podcenjeno vrednost. To delajo vse zavarovalnice, ne samo vaša.
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

premija za zavarovanje avtomobilske odgovornosti je določena na podlagi moči vozila, medtem ko pri kasko zavarovanju zavarovalna premija izhaja iz novonabavne vrednosti vozila. Ta je najbolj objektivna in enoznačno določljiva osnova za določitev premije. Ob ocenjevanju škode se vedno upošteva dejansko škodo v konkretnem primeru. Oškodovanec namreč v nobenem primeru ne more prejeti več, kot je utrpel škode - gre za načelo prepovedi obogatitve, eno izmed temeljnih načel zavarovanja.

Z določitvijo zavarovalne premije na podlagi nabavne vrednosti novega vozila zavarovalci z različno starostjo enakih vozil niso v neenakopravnem položaju. Strošek popravila enakih vozil različne starosti se pri t.i. delnih škodah namreč ne razlikuje - če je vozilo starejše, ne pomeni, da je strošek popravila nižji. Škodna verjetnost pri starejših vozilih je celo bistveno večja kot pri novih vozilih, kar bi lahko opravičevalo celo višjo premijo za starejša vozila. Da bi preprečili vsakršno prikrajšanost zavarovalcev starejših vozil, se za vozila starejša od štirih let prizna 10-odstotni premijski popust, za vozila starejša od šestih let pa 20-odstotni popust.

Lep pozdrav,

Moderatorji

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav
ZavarovalnicaTriglav