Avto.Over.Net

Avtomobilska zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Kako lahko prenesem bonus na svojega partnerja? Kaj naj storim v primeru prometne nesreče? Ali se lahko vozim s svojim vozilom, če mi je zavarovanje poteklo? Odgovore na ta in vsa druga vprašanja v zvezi z avtomobilskimi zavarovanji dobite na tem forumu.

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

ZavarovalnicaTriglav

Ali je odškodnina za krajo v tem primeru upravičena

Default avatar

Hipotetik

Spoštvani, nedolgo nazaj sem se znašel v situaciji ki bi me lahko drago stala a se je vse izteklo brez problemov.

Govorimo o možnosti kraje avtomobila, ki je zavarovan s polnim kaskom - torej tudi proti kraji. Z družbo smo bili zunaj a sem se kasneje sestal z bežno poznano osebo v okolju, ki ni zaupanja vredno. Precenil sem, da obstaja nevarnost kraje (žeparji). V strahu pred izgubo osebnih predmetov sem sklenil da bo bolje če osebne stvari vključno s ključi avtomobila za krajši čas zaupam "kolegu" in bratu dokler se ne vrnem. Precenil sem, da sta zaupanja vredna. Zanima me, ali bi v primeru, da bi ti dve osebi izgubili moje predmete in bi posledično v najslabšem primeru prišlo do kraje vozila bil upravičen do odškodnine ali bi se to smatralo kot krajabzaradi malomarnosti. Namreč v večini zavarovalniških pogodbi piše da za primere malomarnosti škoda ni krita. Seveda razumem da morate delovati tudi v korist sebe in ostalih zavarovancev, torej ne gre da bi izkoriščali sistem a me vseeno zanima kakšne bi bile možnosti za povrnitev škode.

Lp!
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Skladno s pogoji za zavarovanje kaska – kombinacije K za primer kraje obstaja kritje, tudi če ste vozilo (ali pa ključe vozila) zaupali nekomu drugemu (sorodniku, znancu, …). Če bi bili tej osebi ključi odvzeti s tatvino in bi to kot posledica privedlo do kraje vozila, bi zavarovalnica škodo pokrila. Drugače bi bilo zgolj v primeru, da bi ta oseba bila sama povezana s tatvino oziroma krajo vozila.

Podrobneje smo o tem pisali v tem članku: http://vsebovredu.triglav.si/na-poti/ka ... pred-krajo

Lep pozdrav,
Default avatar

Hipotetik

Hvala za odgovor. Bega me le ena stvar.

Torej tudi prošnja za varovanje ključa brez dovoljenja uporabe smatra kot da smo vozilo izročili v rabo tej osebi?

Če bi oseba ukradla vozilo, bi verjetno moral na lastne stroške v civilno tožbo? Se v primeru, da zavarovalnica tej osebi dokaže krajo to lahko naprej uveljavi kot trden dokaz na sodišču?

Lp!
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

ja, to drži. V opisanem primeru gre za zlorabo zaupanja, kjer je storilec znan, torej ne gre ne za tatvino niti za rop. Posledično to pomeni, da je škodo treba uveljavljati v civilni pravdi, kot to že sami (pravilno) ugotavljate.

Če za takšnim storilcem »stoji« pravna oseba (npr. hotel), je stvar nekoliko lažja, ker se lahko zahtevek iz naslova odgovornosti naslovi tudi na pravno osebo.

Lep pozdrav,