Avto.Over.Net

Avtomobilska zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Kako lahko prenesem bonus na svojega partnerja? Kaj naj storim v primeru prometne nesreče? Ali se lahko vozim s svojim vozilom, če mi je zavarovanje poteklo? Odgovore na ta in vsa druga vprašanja v zvezi z avtomobilskimi zavarovanji dobite na tem forumu.

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

ZavarovalnicaTriglav

klic na 113?

Default avatar

teja3A

Pozdravljeni!

Zanima me, kdaj je potrebno poklicati policijo v primeru zdrsa s ceste?
Primer: zdrs je bil brez poškodovanja katerekoli stvari (ne drug avto, ne ograja, nikogaršnja lastnina - samo drevo), udeleženo nobeno drugo vozilo, vozilo je bilo v voznem stanju po trku, voznik ni bil poškodovan. Škoda je razmeroma velika. V tem primeru, je klic na 113 nujen ali ne?
Razlog za zdrs pa je bil: mokra in spolzka cesta in najbrž neprilagojena hitrost za takšno cesto (pa še vseeno zelo počasi).

Hvala, lp Teja
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

s stališča Zakona o varnosti v cestnem prometu (ZVCP) v opisanih okoliščinah ni potrebno klicati policije (morda zgolj obvestiti lastnika drevesa o poškodbi lastnine). Šlo naj bi namreč za prometno nesrečo I. kategorije, kjer ni obvezna prisotnost policije (na željo udeležencev pa se to vseeno lahko stori).
Po zavarovalni pogodbi avtomobilskega kaska pa je to vseeno potrebno. Splošni pogoji za zavarovanje avtomobilskega kaska v svojem 28. členu vsebujejo tudi dolžnost zavarovanca, da obvesti policijo v primeru kakršne koli prometne nesreče (kar zdrs s ceste in trčenje v drevo zagotovo je).

Lep pozdrav