Avto.Over.Net

Avtomobilska zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Kako lahko prenesem bonus na svojega partnerja? Kaj naj storim v primeru prometne nesreče? Ali se lahko vozim s svojim vozilom, če mi je zavarovanje poteklo? Odgovore na ta in vsa druga vprašanja v zvezi z avtomobilskimi zavarovanji dobite na tem forumu.

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

ZavarovalnicaTriglav

zavarovanje

Default avatar

nesreca

Povzrocila sem nesreco, kjer sta bili poleg mojega vozila udelezeni se dve vozili. Skoda obeh se krije iz moje police AO. Koliko premijskih razredov izgubim?

Z izgubo premijskih razredov bom v prihodnje zavarovalno leto prisla vsaj v 17. Pr. Razred. Ker mi sredi meseca potece zavarovanje avto pa do takrat ne bo popravljen, se odlocam da bi ga odjavila in kupila drugega. Ali mi zavarovalnica pri drugem vozilu naprti malus prejsnjega zavarovanja ali lahko dobim 14. premijski razred?

Vnaprej hvala za odgovore.
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

pravilno ugotavljate, da v vašem primeru izgubite tri premijske razrede. Ob tem se pri obnovi vozila ali pri nakupu novega vozila upošteva ta novi premijski razred (17). Rešitev bi lahko bila, da bi ob nakupu novega vozila, ko bi še veljalo zavarovanje in jamstvo (če to še ni odjavljeno iz prometa) za prvi avto, uredili zavarovanje novega vozila s 14 premijskim razredom.

Lep pozdrav,
Služba za avtomobilska zavarovanja
Default avatar

nesreca

Pozdravljeni,

imam dodatno vprašanje.
Ali Zavarovalnica Triglav ob prepisu avtomobila na drugega družinskega člana preveri staro zavarovanje in upošteva maluse, ali nov lastnik lahko sklene novo začetno zavarovanje?

Vnaprej hvala za odgovor.
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

pri prenosu lastništva je sistem bonus/malus vezan na novega lastnika in ne na avtomobil.
(Bonus/malus je sistem za določanje zavarovalne premije glede na škodni potek v predhodnih zavarovalnih letih. Zavarovanec, ki v predhodnih letih ni imel nobenega zavarovalnega primera, ima pravico do nižje zavarovalne premije od izhodiščne – bonus, zavarovanec z več škodnimi primeri v predhodnih letih pa mora plačati višjo zavarovalno premijo od izhodiščne – malus).

V okviru družine je sicer možen prenos bonusa, če se mu predhodni lastnik odpove. Možno pa je tudi znižanje premijskega razreda za 2 ali 3 razrede pri nakupu novega dodatnega vozila v družini (11 ali 12 premijski razred - novi lastnik je mladi voznik), če je seveda predhodni lastnik v bonusu.

Novi voznik v družini, ki pridobi lastništvo nad vozilom lahko začne s 14 premijskim razredom, če še nima zgodovine bonus/malus, kljub temu, da je predhodni lastnik razpolagal z malusom.

Lep pozdrav,
Služba za avtomobilska zavarovanja

Moderatorji

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav
ZavarovalnicaTriglav