Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Nipt test

Default avatar

Test

Po nuhalni svetlini so mi svetovali amniocentezo, ampak ne zaradi slabih izvidov, pač pa zato, ker so izvidi lahko tudi lažno pozitivni in moja leta niso rosna za prvega otroka (39 let). Zaradi rizika splava sem odločno proti AC, zato so mi svetovali NIPT test. Ga je katera opravljala in bila na posvetu?
Default avatar

avalanche

Zdravo,

jaz sem bila na NIPT-u. Sicer je bila nuhalna dobra, ampak zaradi let in ker sem bolj ziheraš, sva se odločila za to varianto, da ne bi tvegala z amniocentezo (krvavitve na začetku nosečnosti). NIPT ti za razliko od amnio izloči samo sedem kromosomskih napak, vendar je teh sedem tistih najhujših(down,trisomija 13,18, Turner,...). Toplo ti priporočam, da če se odločiš zanj, ga opravi pri GENETIKU, ker so oni res izurjeni za take primere. Pred odvzemom krvi imaš še posvet, ki ni samo za NIPT, ampak lahko obravnavate vse možne dedne bolezni v družini. Tako sva midva prišla do informacije, da morava pazit na trombofilijo, ki je prisotna v partnerjevi družini.

NIPT sva delala v MEDGENU, cena testa je 650€. Midva sva se potem odločila še za razširjen test, ki preišče še mikrodelecijske sindrome, ta je stal še dodatnih 200€. Več o NIPT-u si lahko prebereš na njihovi strani.

LP
Default avatar

niptka

Tudi midva sva opravila ta test, zaradi slabih krvnih izvidov dvojnega hormonskega testa, ki je bil najbrž posledica hematoma, ki so mi ga odkrili zgodaj, potem pa je "čudežno" s pomočjo progesterona izginil. Amniocentezo sva odločno zavrnila in nisva riskirala, zato sva raje plačala nipt test in posvet. Prijatelji so nama predlagali Medgen v Dravljah, ki se ukvarja z družinsko genetiko. Z njihovim delom, posvetom in strokovnostjo sva bila zelo zadovoljna. In izšlo se nama je vse super, izvidi so bili odlični, tako da nimava več skrbi. Pa še izvedla sva za spol najinega otročka ;-)
Default avatar

ziher je ziher

Tudi naju so napotili tja, zaradi bolezni v družini. Na posvetu izveš dosti podatkov in za bolezni, ki še vedel nisi, da obstajajo... pač dokler nisi na tem, te ne zanima. Potem ti vzamejo še kri za preiskavo in to je to. Najhujše je čakanje na rezultate... ampak, ko ti sporočijo, da so ok, se oddahneš.
Default avatar

tvegano

Dobila sem izvide iz presejalnega testa in so 1:350, kar pomeni, da sem v rizični skupini! Napotnico imam za AC, ampak iščem raje druge možnosti... Tega testa mi sploh niso omenili!!! Avalanche je o tem že skoraj vse napisala, samo zanima me še ali lahko plačuješ po obrokih, ker nimava najboljšega finančnega stanja.
Default avatar

spremenjeno?

tvegano je napisal/a:
A ni bila vsaj do nedavnega meja pod 1:300, da dobiš napotnico? So to sedaj spremenili, da si dobila napotnico že pri 1:350?
Default avatar

rizična

spremenjeno? je napisal/a:
Verjetno niso spremenili, ampak baje so še drugi faktorji za "strah". To ti razložijo tako zapleteno, da niti slučajno ne razumeš. Nočem se preveč obremenjevat s tem. Sva se kar odločila, da greva na plačniško neinvazivno! preiskavo in kar bo, pa bo... Upava na najboljše!!!
Default avatar

ni nič komplicirano

rizična je napisal/a:
Ma, kolikor je meni znano, je to lahko samo NS, NS+DHT, NS + nosna kost... skratka končni rezultat tveganja mora biti večji od 1:300. Ni drugega. Tako da si ti mogoče imela skupni rezultat res slabši. Kakorkoli že - to je samo statistika, zato upam, da bo vse ok in da boš čimprej pomirjena.
Default avatar

smrkec123

Tudi jaz sem se po dobrih rezultatih NS odločila za neinvazivni test. Nuhalno sem delala pri dr. Pušenjaku v ZC v Dravljah. Opazila sem, da se lahko tudi pri njih naročiš na to neinvazivno preiskavo? Ali potem tudi pri njih poteka posvet ali samo odvzem krvi?

Lp
Default avatar

niptka

smrkec123 je napisal/a:
Tudi pri njih lahko opraviš posvet z odvzemom krvi za nipt preiskavo, ampak imajo drugega "ponudnika" storitev. Kri pošiljajo na preiskavo na Kitajsko, Medgen pa v Ameriko. Nekako američanom bolj zaupam, zato sem se odločila za njih.
Default avatar

smrkec123

Ali potem po 14 dneh dobiš rezultate po pošti? V kakšni obliki pa je zapisan rezultat za T21 in ostale, tako kot pri NS 1:xxx?

Lp
Default avatar

niptika

smrkec123 je napisal/a:
Naju je že po 12 dneh poklicala dr. Brezigarjeva in sporočila rezultate telefonsko, nato pa so poslali še izvide po pošti. Vrednosti so bile zelo nizke, kar je pomenilo, da ni tveganja za kakšno kromosomsko napako pri plodu. Izvedela sva tudi spol najinega otročka (povejo samo, če želiš).
Default avatar

smrkec123

Pozdrvaljeni,

sem vprašala Medgen in so rekli, da potekajo odvzemi krvi od ponedeljka do četrtka in da lahko pridem kadar mi bolj ustreza.


Na njihovi spletni strani pa sem brala, da pri njih poteka tudi genetski posvet? Koliko časa pa potem vse skupaj traja? Ali naredijo tudi UZ ali samo vzamejo kri?

Hvala za odgovore!
Default avatar

genetika

smrkec123 je napisal/a:
Genetski posvet poteka pred odvzemom krvi in vse skupaj traja okoli ene ure. Naredijo samo odvzem krvi, brez UZ, saj imajo družinsko genetiko.
Default avatar

brrrr

po zadnjih informacijah kri za test Panorama jemljejo od ponedeljka do petka
Default avatar

Očkaa

Berem tole temo in se odločam ali naj greva z drago na ta test ali ne.

Koliko vas je že šlo na ta test? Slišal sem, da je dr. Brezigarjeva prijazna oseba, rad bi slišal še druga mnenja.

Hvala punce.
Default avatar

tralalali

Jaz sem ravno danes dobila rezultat in se mi je odvalil kamen od srca. Nuhalna je bila povečana, tveganje 1:170, stara sem pa 37. Ker sem zanosila po 5 letih z IVF in imam že en pozni splav za sabo nisem hotela na AC (mi pripada že po letih, pa še slab izvid) in sem samo neskončno hvaležna, da obstaja zdaj ta NIPT. Če bi bila nuhalna ok pa ne bi šla na nič drugega.
Default avatar

Preiskava

tralalali je napisal/a:
Res hvala bogu, da obstaja NIPT test! Ob dani možnosti za test ali AC preiskavo, zaradi tveganja splava niti pomislila nisem, da bi šla na AC. Sva se predolgo trudila za otročka, da bi zdaj riskirala. Priporočam!
Default avatar

sanluk

Pozdravljene! Kljub temu, da je tema že nekoliko stara, upam, da se bo pojavil kakšen odgovor :) Mene pa zanima, kakšne izvide Nipt testa ste imele...konkretno v številkah? Kje je tista meja visokega in nizkega tveganja? LP

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar