Med.Over.Net

Nosečnost

Podpora, nasveti in vzpodbudne besede, ki vam pomagajo v trenutkih negotovosti, ko pričakujete otroka. Izmenjajte nosečniške radosti in tegobe.

AKUPUNKTURA - priprava na porod

Default avatar

pikicapika81

A je katera poskusila? V MB se je zdaj odprla nova ambulanta, ki jo vodijo 3 specialistke anesteziologije in reanimacije, ki so naredile izobraževanje za akupunkturo. Jaz se odločam, da bi jih obiskala, pa me zanimajo vaše izkušnje na tem področju...
Lep pozdrav in čimveč sončka!

Pikicapika
Default avatar

lončnica

pikicapika81,

tudi sama se odločam za akupunkturo, pa me zanima, kaj si na koncu storila ti in kakšne so tvoje izkušnje?

Hvala za info,
lp,
lončnica.
Default avatar

pikicapika81

Pozdravljena!

Ja, do sedaj sem jih obiskala 3x, moje izkušnje pa so zelo pozitivne. Bolelo meni nič, je bil pa zanimiv vpliv na otročka - je bil 3 dni bolj živahen. Kar se tiče spanja, ponoči boljše spim... glede poroda pa še ne vem, ker še nisem rodila. Ko bo za mano, pa vsekakor sporočim.

No, jaz sem zadovoljna, tiste, ki so že rodile, pa pravijo, da je porod lažji in hitrejši.
Lep pozdrav in čimveč sončka!

Pikicapika
Default avatar

lončnica

Zdravo še enkrat!

Ja, jaz sedaj tudi že hodim, danes grem tretjič. Ugotavljam, da so mi prej precej bolj zatekali prsti, sedaj je bolje :-D.

Tudi meni se ne zdi boleče, pa še fino lahko tam malo v miru poležiš, ne da bi razmišljal, kaj vse je treba postoriti, hi hi ;-).

Tudi jaz naknadno sporočim, ali je pri samem porodu kaj pomagalo ali ne.

Lp,
lončnica.
Default avatar

ks

Lep pozdrav!

Sem 8 dni po drugem porodu, pred katerim sem imela 5 seans akupunkture. Porod se je začel 3 dni pred PDP (na zadnjih 2 seansah, mi je ginekologinja dala iglo tudi v mezinec na nogi - to je točka, ki naj bi sprožila porod okoli PDP) s spontanim razpokom mehurja. Popadki so se začeli 3 ure po odteku plodovnice in se lepo stopnjevali. So bili sicer bolj boleči kot pri prvem porodu, vendar zelo učinkoviti - v eni uri sem se odprla s treh centimetrov in rodila zdravo deklico.
Ker sem se tako hitro odpirala, me je babica vprašala, če sem bila na akupunkturi in rekla, da imajo dejansko izkušnje s hitrimi porodi po predhodnji akupunkturi.
Vem, da se porodi med sabo ne dajo primerjati, vendar če bi še enkrat rodila, bi vsekakor šla še enkrat na akupunkturo.
To je moja izkušnja.
Default avatar

tanaja29

Ali katera ve, če izvajajo akupunktro tudi kje na Dolenjskem, oz. Posavju?
Default avatar

tudi Lj

A je to tudi kje v Lj?
Default avatar

pikicapika81

men se zdi, da jo izvajajo v Dobrni pa v Ljubljani. Dajte pogledat še na foru porod po meri ženske. Se mi zdi, da sem tam videla. Nisem pa ziher....
Lep pozdrav in čimveč sončka!

Pikicapika
Default avatar

lončnica

ks, najprej hvala za tvojo izkušnjo - mi je postalo kar toplo pri srcu :-).

Na Dobrni, kamor sem hodila, sem zdravnico vprašala, kdo še akupunkturo izvaja v Sloveniji. Dejala je, da jo delajo še v MB, usoposablja pa se tudi en zdravnik v Lj (samo ne vem, če jo tudi že izvaja). Povedala mi je tudi, da je k njej hodila nosečka iz NM, in ker je bila od tako daleč, je imela vseh pet seans v enem tednu, ki ga je preživela na Dobrni v zdravilišču.

No, jaz sem z akupunkturo končala, zdaj bomo pa predvidoma v roku dveh tednov videli, če bo kaj pomagala :-).

Lp vsem!
Default avatar

JULIJKA

lep pozdrav!

v katerih tednih pa je priporočljivo hodit? jaz sem v 30 tednu tako, da se malo zanima. A je katera hodila na Dobrno? in če je kje v bližini Celje, seveda taka, da je vredna zaupanja???

hvala
Default avatar

ks

Lep pozdrav!

Akupunktura se izvaja od 36. tedna nosečnosti dalje. Moraš pa imeti minimalno vsaj 5 seans (oziroma so bili dokazani pozitivni učinki vsaj pri petih ponovitvah).
Jaz sem hodila na Dobrno k dr. Ocvirkovi, dela pa tudi v Celju.
Default avatar

JULIJKA

hvala za pojasnilo!

koliko seans pa ste izbrale. minimalno je pet, kaj pa več od tega se splača ali je to dovolj? na Dobrni sem namreč gledala cene in je paket s 5 seansami 75 €, medtem ko če plačuješ posamezno si s petimi seansami na 80€ in potem vsaka nadaljna 15€?

kje v Celju pa dela dr. Ocvirkova?
Default avatar

ks

Zdravo!

Jaz sem imela točno 5 seans akupunkture, ker sem tisti dan, ko sem imela zadnjo, rodila. Če se porod še ne bi začel, bi verjetno šla še na kakšno več.
Sama sicer nisem hodila v Celje, sem pa na foumu "Starši in otroci" zasledila, da dela dr. Ocvirkova na lokaciji nasproti DIPA, v centru Provitalis (Cesta na grad 10, modra hiša).
Default avatar

JULIJKA

hvala se bom pozanimala.

ks, a je bil porod okej ali ni pomagalo kaj dosti?
Default avatar

lončnica

Evo, pa smo rodili in lahko poročam :-).

Itak ne moreš nikoli vedeti, kako bi bilo brez akupunkture, a meni se zdi, da je koristna. Jaz sem se ob res blagih, znosnih popadkih, ki so sicer trajali celo noč in jutro, odprla na 4-5cm, še par ur kasneje pa na 8 in potem na hitro še na polnih 10. Res je, da je babica pri tem 'pomagala' (tiste zadnje 3cm) z masiranjem vratu med popadki.
Skratka, moja izkušnja se zdi pozitivna. vsekakor vredno poskusiti.

Pa lep pozdrav in vso srečo!
lončnica
Default avatar

pikicapika81

Tudi jaz lahko povem zelo pozitivno izkušnjo glede poroda in akupunkture. Popadki so se začeli v sredo zjutraj in so bili zelo blagi. Jaz sem jih čutila le kot otrdevanje trebuha, CTG pa jih je zelo lepo zarisal . Odprta sem bila 2 cm in sem ob 13h pristala v porodni sobi. Vsaki 2 uri so mi priklopili CTG in mi malo pomasirali presredek, vmes pa sem se sprehajala in telovadila... Moji popadki so postali zelo šibki, zato so mi predlagali pomoč v obliki infuzije in me poslalai tuširat. Odpirala sem se dokaj hitro. On 18.45 so mi predrli plodove ovoje, 0b 20 pa priklopili umetne popadke.

Moram povedat, da sem jih sicer čutila, a še zdaleč ne kot boleče. Boleli so me 3 popadki, vse ostale sem lepo počasi in globoko predihala. Ker je bil otrok že dobro pritisnjen na maternični vrat, sem lahko vmes vstajala in popadke predihavala tudi stoje in čepe. Ko so se začeli tiščalniki, sem legla in jih sama predihala do takrat, ko se je že videla glavica.

Nato sem po 4 tiščalnikih porodila 3780g težkega korenjaka. Presredka mi niso nič prerezali, le notranje sem se malo raztrgala.

Kakorkoli - moj porod je bil res pravljica in bi ga z veseljem ponovila.
Lep pozdrav in čimveč sončka!

Pikicapika
Default avatar

xxyyxx

Ali morda katera ve, če izvajajo akupunkturo tudi v LJ?? Google ne najde ničesar :(
Default avatar

lončnica

Dr. Ocvirkova je dejala, da se en zdravnik pripravlja na izvajanje te iste akupunkture v Ljubljani. Ne vem pa, če jo sedaj že dejansko tudi počne. Mogoče bi se splačalo poklicati Ocvirkovo v Dobrno in vprašati, če ima kakšno informacijo o tem. Kaj več pa žal ne vem :-(.

Lp,
lončnica.
Default avatar

xxyyxx

Hvala Lončnica. Bom kar v Dobrno poklicala.
Default avatar

Jenny*

V ZD Grosuplje pri gin.dr.Trampužu, sem videla listek, da po novem izvajajo tudi akupunkturo za nosečnice