Forum: Nosečnost

Podpora, nasveti in vzpodbudne besede, ki vam pomagajo v trenutkih negotovosti, ko pričakujete otroka. Izmenjajte nosečniške radosti in tegobe.

Velikost plodu v 36 tednu

Odgovori Nova tema
Default avatar oreh 7 Feb 2008 11:31

Sprašujem za svojo prijateljico, ki je v skrbeh zaradi majhnosti ploda. To je njena prva nosečnost, stara je 35 let. Je v 36 tednu nosečnosti, na včerajšnjem UZ so mere pokazale 2318 g,173 g,AUA 43% tile (BPD 8.87cm,HC 31,9 cm, AC 28,9 cm,GA 6,73 cm). Menda je na meji!? Otrok zaostaja v rasti za 2 tedna. Je možno, da je noseča manj kot 36 tednov, ker so bili menstruacijski cikli na 30-31 dni!? Zredila se je za 11 kg,kri, pritisk je v redu. Vizualno je pa trebušček zelo majhen. Zelo nas skrbi. Ali je ginekolog dolžan povedati ali vsaj namigniti vnaprej, če je z otrokom kaj narobe. Hvala in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bety2 7 Feb 2008 12:44

Brez večjih skrbi, saj dva tedna (po besedah ginekologov) sploh ni zastoj rasti. Eni otroci so genetsko mal večji, eni pa mal manjši. Za zastoj rasti štejejo odmik od povprečnih mer za štiri tedne. Pa tudi če je prisoten manjši zastoj rasti, je prijateljica z nosečnostjo že proti koncu.
Če pa je res skrbi (kar verjamem) naj se naroči v porodnišnico na pregled (baje napotnica za porod tudi velja, naj preveri), kjer jo bodo zaprav pregledali in če je res zastoj v rasti bodo ustrezno ukrepali (npr. redno spremljanje razvoja, predčasni porod ipd).

To pišem iz iskušenj, naša pupa je bila rojena z urgentnim carskim rezom (obrnjena je bila na nogice), zastoj rasti pet tednov (to so ugotovili šele v porodnišnici pri poskusu zunanjega obrata, kje je moja G. imela glavo pa ne vem, pri njej je bilo še dva dni pred tem vse bp.). Rodila se je z 2,5 kg, dolžina 47 cm. Po prvem mesecu smo že imeli 4 kg in 56 cm, zdej pri 8 meseciha pa 10 kg, tako, da v primeru, da je res zastoj v rasti, se vse to nadoknadi in otrok zelo hitro ujame svoj genetski potencial.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh