Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

dojenje non stop

Default avatar
Pozdravljeni!

Na tem forumu sem nova, zato se vnaprej opravičujem, če ste to temo že kdaj obdelali.
Sinek ima dva meseca, je zdrav in lepo napreduje. Skrbi pa me njegova neustavljiva potreba po dojenju. Kar naprej bi se dojil. Hraniva se vedno pogosteje, zdaj že vsako uro, dojenje pa traja 15 do 2O minut. Tudi zaspati skoraj ne more brez dojenja in me uporablja namesto dude. Naj povem, da ima čez cel dan krče in kadar so le ti še posebno močni ga skoraj ne morem ločiti od dojke. Če ima bolečine, začne divje vleči bradavico in obračati glavo. Rekord sesanja, ne bom napisala hranjenja, ker se vmes tudi igra z bradavico in malo zadrema, je tri ure. Zelo pogosto je dovolj, da ga primem v naročje, pa to že sproži v njem nekakšen pogojni refleks po sesanju. Ker sem doma dosti časa sama, sva skraj neprestano v fizičnem stiku, saj se hoče večino časa nositi. Z vozičkom že skoraj ne moreva več ven, ker ne zdrži več kot uro in pol brez dojenja. Čez dan malo spi, ponoči prespi 2 do 3 ure skupaj, krči pa ga začnejo mučiti že proti jutru.
Tolažim se, da bo to obdobje minilo, ko se bodo nehali krči, obenem pa me muči dvom, da ne delam prav, ko mu ugodim prav vsaki želji po sesanju. Kaj menite vi?

Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljeni! Se kar priključujem k Adalinem vprašanju, da ne odpiram nove teme.
Moj sin je star dva tedna in imava enako težavo, vendar s to razliko, da se najine težave začnejo popoldan, noč pa - hvala bogu - prespimo od enajstih nekje do pol šestih zjutraj. Skratka, ko se težave začnejo, bi bil rad sinek "priklopljen" kar ves čas, čeprav potem, ko ga pristavim, praktično takoj trdno zaspi. In takoj, ko ga odstavim, odpre oči in začne jokati in hlastati za dojko. Tudi midva sva se že "dojila-sesala" po nekaj ur, en dan pa je bil celo tak, da je ta težava trajala ves dan: torej se je začelo že dopoldne, ko običajno spi.
Naj poudarim, da je tako že od prvega dne, saj sem po treh dneh v porodnišnici imela že čisto pogrizene bradavice (morala sem mu jih dobesedno puliti iz ust in so se celo sestre čudile, kako močan sesalni refleks ima), ki so jim sledile kraste. Zdaj dojim z nastavki.
Kaj storiti?

Za vsakršen nasvet se lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Default avatar
Vsekakor ti lahko zagotovim, da si samo ena od mam, ki smo dojile prve mesece tako reč brez prestanka. Jaz sem tudi mislila, da je z mano kaj narobe (da sigruno kar ne delam prav), ker je otrok priklopljen ves čas. Včasih sem se hecala, da se začne dojiti prej, preden je prejšnjič nehal. Prve tedne res nisem vedela, kdaj sem začela in kdaj končala, in ker nisem mogla preštet, koliko hranjen je bilo v enem dnevu (ali se tisto po 5 minut tudi šteje???), sem bila blazno v skrbeh, saj v knjižici je pisalo 8-10 krat. Pri nas pa? Če že, potem vsaj 15-krat. Če štejem vse tisto po 5 minut, ali tisto 3-urno, ko so bile vsme tri krakte pavzice,.... potem pa....
Mislim, da je vse OK in da bo dete prebrodilo to obdobje predvsem v tvojem naročju. Po mojem mnenju je vse OK, ne delaš narobe, ker mu ustrežeš. Pri nas doma verjamemo, da je prvo leto prav vsaka otrokova želja tudi potreba. Prvi meseci pa so sploh nekaj posebnega. Jaz svojega 9m tudi zdaj uspavam z dojenjem. Njemu to najbolj odreže, meni pa tudi, ker sedim na kavču in počijem, namesto da ga guncam in ne vem kaj vse počnem. Sem pa to velikokrat počela pri prvem otročku. Krči nam niso prizanesli. Tam je bilo pa malo guncanja, malo dojke, malo skakanja po žimnici, malo dojke, malo oči, malo previjanja, malo bruhanja, slačenja, dojenje spet,.... Smo preživeli. In bi še enkrat, če bi bilo treba. Ni bilo lahko, a verjamem, da sem delala prav, ko sem zaupala svojim čustvom in se naučila razumet, kaj mi otrok "govori".
M
Mojca Berdnik Vozel
Default avatar
Draga Adale,
imate dvomesečnega sinka, ki sicer lepo napreduje a se zelo pogosto doji. Skrbi vas, ker se doji vedno pogosteje in ker zaspi ob dojenju, pravite da vas uporablja namesto dude.

Adale, večina otrok se pogosto doji, se doji zvečer za zaspat in se doji tudi kadar nimajo potrebe po hranjenju. Ker dojenje ni samo akt hranjenja. Dojenčki se dojijo tudi zato, da so v bližini mamice, da poslušajo njeno srce in prebavila, vonjajo vonj njene kože, vzpostavljajo očesni kontakt ins e pogovarjajo z vami ... in se tako povrnejo v varno naročje maternice. Nekateri dojenčki imajo zelo močno potrebo po sesanju, še posebej dojenčki, ki jih mučijo kolike.

Opisujete, da se doji neprenehoma tri ure, toda vmes se tudi igra in drema. To poznam: imela sem dva fantiča, ki sta se tako dojila in včasih sem se popolnoma upravičeno počutila kot hodeča duda na dveh nogah. Nekoč sem prijateljico povprašala, kako pogosto in kolikokrat doji, ona pa mi je odgovorila: »dojim enkrat na dan, cel dan« Joj, kako mi je bilo to znano. Včasih sem bila dobesedno nasičena z bližino in sem si od vsega najbolj želela le deset minut samote in miru. Torej vas popolnoma razumem.

Dvomite, da ne delate prav, ker mu ugodite vsaki želji po sesanju? Ali to dvomite res VI ali vaša tašča, soseda ali mama:)? Kaj pa pravi vaše srce?

Adale, to obdobje bo minilo. No, pa saj to že veste. Res! Sedaj se sicer sliši grozno in neverjetno, toda verjemite mi, da je teh prvih nekaj mesecev v skupnem življenju z vašim otročkom tako malo časa v primerjavi z vsem preostalim časom. Ko sedaj gledam mojega najmaljšega, dve in pol – letnika kako drvi po stanovanju in ga nič ne zaustavi, včasih pomislim, kako je bilo luštno, ko je bil majhen dojenček. Ajaj, saj vem- to je sedaj slaba tolažba, vaš dojenček je še dve leti in nekaj mesecev od tega. Ampak – otroci tako hitro zrastejo!

Za vmesni čas, da ne boste pregoreli, pa vam svetujem, da si omislite ruto ali sling za nošenje otroka. Tako bo otrok zadovoljen v vašem naročju, vi pa boste lahko tudi kaj postorili ali šli na spodoben sprehod. Mnogim mamicam je ruta v veliko pomoč.

Kaj menim jaz? Takoj boste izvedeli, zato vam ponujam v branje:
ko dojenček joka: in
kolike:
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>
Default avatar
Draga Una,
dobrodošla med mamicami!

Popolnoma normalno je, da je dojenček pogosto priklopljen. Pravite, da že prespi daljši interval. potem pač potrebo po hranjenju, žeji in vaši bližini nadomešča bolj pogosto v drugem času :) Otroci imajo tudi okoli 2., 6. tedna in 2.-3. meseca ter pri 6. mesecih obdobja izredno hitre rasti (poskok v rasti). Takrat se pač pogosteje dojijo, da zadostijo potrebam po večjem vnosu hrane.

Ranjene bradavice? Zaradi dolžine sesanja redko, bolj pa zaradi nepravilnega pristavljanja, sesalne zmede in tudi zaradi »odtrganja«. Takrat se bradavice še posebej poškodujejo. Kadar otroka želite »odklopiti«: v kotiček njegovih ustec porinite mezinček, počakajte da pritisk popusti in odmaknite bradavico. Tako se zagotovo ne poškodujejo.

Za začetek vam svetujem v branje:
boleče bradavice:
nastavki:
kako se tvori materino mleko:
ko dojenček joka:
kolike:
Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
<http://www.dojenje.net>

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar