Med.Over.Net

Nosečnost

Podpora, nasveti in vzpodbudne besede, ki vam pomagajo v trenutkih negotovosti, ko pričakujete otroka. Izmenjajte nosečniške radosti in tegobe.

Prijateljica želi zanositi a redno kadi marihuano

Default avatar

Scandal

Imam prijateljico, ki se z možem trudita zanositi nekje 13 let. Vendar že vseh teh 13 let redno (vsaj vsak vikend kadita travo, včasih tudi med tednom). Med vikendom pijeta tudi alkohol in zraven kadita še travo. Enkrat sem ji omenila, da če želi zanositi, da to res ni pametno, da bi bilo bolje, da prenehata s tem.... pa je rekla, da to nič ne vpliva in da ko bo zanosila, bo takoj nehala. Hodita na umetne oploditve, zanosila je že 4x a je vedno splavila, enkrat je bila tudi izvenmaterično. Nikoli ni zanosila naravno, vedno umetno. Glede na to, da sta oba stara že 40 let in nimata niti nekih stresnih služb, oba sta malo čez tretjo uro že doma in ne počneta nič pametnega, sta oba zelo živčna človeka. Na cesti za npr čisto živčna, nikjer ne moreta nič počakati, nimata potrpežljivosti. Ko so zraven otroci njunih prijateljev, sta čist živčna, v stanovanje niti ne vabita otrok ampak le odrasle ljudi. Primer, ko smo bili na pikniku, so bili zraven tudi otroci in sta se drla na otroke, ki so se igrali z žogo, da ne smejo skakati, ne smejo vpiti....skrata ne prenašata nobene igrivosti.... Za mizo, če je kateremu od otrok kaj padlo na tla, sta se zgražala, kako otrok ne zna jesti, da to ni lepo in noramalno, da hrana pada po tleh.... Pojma nimam kako si onedva sploh želita imeti otroka, ko nista sposobna preživeti z otrokom niti 1 dan. To je zanju totalni napor in živčna vojna. Ves čas ponavljata, da njun otrok ne bo skakal okoli, da bo sedel pri miru za mizo, da ne bo upil, ker ga bosta tako vzgojila, da ju bo obogal in ne bo huligan, tako kot so ostali otroci (ki so povsem normalni). Z drugo prijateljico sva se pogovarjali o tem in tudi ona sama pravi, da to ni normalno in da onedva nimata pojma kaj pomeni imeti otroka, da sta še samadva velika otroka. Čez vikende spita do enih popoldne, tudi do dveh, potem se zadaneta in pijeta..... Mislim, da rabita prej kakšno psihično pomoč, ker če bosta imela otroka, mislim da bo otrok bošček. Rada bi jima pomagala, a ko sem se lepo želela pogovoriti z njo, me je napadla da nimam pravice njej nabijat kako z otroci in kaj nej ona ne počne.... ratala prav agresivna se začela dreti name. Izgubila sta tudi že skora vso družbo. Imata le še mene in mojega partnerja in njegovega prijatelja in ženo ki imata otroke in sta že rekla, da nimata več želje se z njima družit, ker sta psihična bolnika ratala. Meni je zelo težko in ni mi vseeno. Kaj lahko naredim?
Default avatar

Kokica12

Ohjoj, poglobljena analiza življenja nekoga drugega! Ampak ok, štekam, očitno sta ta dva glavna tema pogovorov v vaši družbi ... Dvomim, da je marihuana tak hud problem. Sploh pa tu nimaš kaj narediti, lahko le čakaš, da se sama odločita, da nehata. Tudi če jima še pet let ne rata, ne bosta prišla k tebi in ti rekla, da zakaj nisi pa prej povedala, da marihuana lahko otežuje zanositev. Btw, sama se kadila vsak dan po enega (zvečer po vseh obveznostih in funkcionirala sem 100% normalno in odgovorno, da ne bo kdo rekel, da smo vsi zadetki) in zanosila v prvo, odnehala takoj, ko sem dobila pozitiven test ... Verjetno je pri njiju problem drugje, kot je pri mnogih mnogih parih. Človeška vrsta pač nima takšne potrebe, da se še naprej razmnožuje, kot jo ima kaka druga vrsta. Otrok nikomur ne pripada, lahko se zgodi, da bo ženska zanosila, lahko pa se tudi ne zgodi. Učijo pa nas, da nam to pripada in da je jasno, da moramo imeti otroke, da je to glavni razlog, da sploh živimo. Pozabljamo, da so na svetu še druge stvari, včasih pa pač naletiš na ljudi, ki jih ne zanima nič in so pač malo bolj živčni in zafrustrirani. Nič hudega, umrljivi smo vsi, tako da prav hude škode ne bosta delala ne tebi ne tvojim prijateljem, pravzaprav sta vam vsem v zabavo, pa če si to priznate ali ne. Po vsej verjetnosti bosta do otroka težko prišla, tako da ni skrbi, da bi ga "zapackala" s svojimi nemarnostmi. Skratka, verjetno jima lahko pomagaš le tako, da predlagaš kako bolj sproščujočo dejavnost, morda da greste v hribe, na kavo v kak lep kraj ... Morda pa se bosta najbolj sprostila, če se vsa družba nalimate k njima čez vikend in vsi naredite kak dim in se spominjate starih časov ... Prav veliko pa jima, žal ali pa tudi ne, ne moreš pomagati.