Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Protibolečinske in druge tbl in nosečnost

Default avatar

Ema_H_

Pozdravljeni,

zanima me, če je lahko kaj narobe, v kolikor PRED nosečnostjo jemlješ kup protibolečinskih tablet (doreta 325mg, ibuprofen 400mg, analagin 500mg, lekadoli, nalgesin S), v skupnem trajanju nekje en mesec vsakodnevnega jemanja - zaradi poškodbe. Do dneva nastopa nosečnosti sem jemala navedene protibolečinske tablete, potem pa ne več. Rekla bi, da odkar traja nosečnost, torej od 1. dneva nosečnosti nisem zaužila nobene od navedenih tablet (točno do tega dne pa redno, en mesec, kot navedeno, veliko količino tablet - toliko kolikor je predpisano, da jih lahko dnevno največ zaužiješ, zaradi res hudih bolečin). Vendar sem zaskrbljena in me zanima, če so dlje ostale v telesu in lahko kakorkoli škodujejo plodu.

Po poškodbi je sledil še poseg, pri katerem je prišlo do poškodbe živcev čeljusti, ne gre za trajno poškodbo, vendar pa so mi predpisali jemanje B-complexa. Kako je glede tega, ga lahko sedaj v nosečnosti jemljem še naprej?

Pomagam si tudi s homeopatskimi kroglicami, za celjenje in proti bolečini. Ustno votlino izpiram s tantum verde, uporabljam določena olja (kot je Faraonovo) za lajšanje bolečin mažem predel. Kakšno je vaše mnenje glede navedenega v nosečnosti? Ker nekako si bolečine moram olajšati.

Glede na vse navedeno predvidevam, da lahko kljub vsemu uživam prenatalne kapsule Novalac (sem jih tudi v času jemanja protibolečinskih tbl)?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč in želim lep preostanek večera,

Ema
Default avatar

Kako pa veš

Kako pa veš, kateri dan si zanosila in da ravno od tistega dneva naprej nisi več jedla tablet? Za vsa vprašanja je najbolje, da se obrneš na svojega ginekologa, ker ni enega odgovora, ki bi veljal za vse žensle. Tvoj ginekolog pozna tvoje zdravstveno stanje in bo najbolje ocenil možnosti tveganja in ti ustrezno svetoval.