Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

nosečnost in rtg

Default avatar

Mala lunica

Pozdravljeni!
Trenutno sem noseča 11 tednov. Nosečnost poteka brez večjih težav, razen tega da jemljem tablete za dvig železa v krvi. V 6. tednu nosečnosti se mi je cist po nesreči pripetil dogodek o katerem sem šele zdaj začela bolj podrobno razmišljati saj me kmalu čaka nuhalna in sem naletela na zapise o morebitnih napakah, ki se tam odkrijejo ali pa ne. Tako sem prišla tudi do člankov o največji nevarnosti za otroka sevanju, nasploh vem da sama na rtg slikanje ne smem, no v 6. tednu pa je močno zbolel moj kuža, za praznik sem ga peljala na veterinarsko in da se žival lažje umiri je vedno lastnik prisoten, prav tako sva bila tam le jaz in torej dežurni veterinar. Ker je bilo nujno mu je opravil rtg - sama sem stala ob strani aparata in mu božala glavo, zaščitena nisem bila, trajalo je 1 minuto in osvetlilo osrednji del psa. No in zdaj me lovi panika koliko bi to lahko skodovalo plodu? Bi se vedno prislo do SS ce bi bilo kaj narobe? So ti aparati prav tako zelo močni? Sedaj razmišljam še o NIFTY testu, lahko odkrije morebitne napake, ki bi nastali zaradi sevanja? Hvala za odgovore!
Default avatar

Samo enkrat

Na pregledu obvezno povedat, da ste bili izpostavljeni. Kako naprej bojo pa najbolje svetovali prav oni.
Default avatar

Samo enkrat

To je enkrat napisal dr. Pušenjak.


Čemurkoli škodljivemu ste kot nosečnisca izpostavljeni v prvih 14 dneh nosečnosti, torej še pred "izostankom perila" lahko povzroči le en učinek, odmrtje ploda. Delnih učinkov ni. Če torej ni prišlo ali ne bo prišlo do splava, potem zaradi sevanja ne bo posledic.
Drugače je, če ste bili izpostavljeni sevanju po času, ko bi morala že priti menstruacija. Od 4. - 12. tedna se namreč razvijajo organi in lahko pride do napake v razvoju. Seveda pri rentgenskem slikanju kolena pride do tako majhnega obsevanja trebuha in maternice, da skoraj ni omembe vredno. Seveda sevanje ni enako nič, vendar je recimo 10.000 krat manjše od sevanja, pri katerem v 50% primerov pride do napake v razvoju ploda.
V praksi ob tako majhnem sevanju ne priporočamo splava, seveda pa imate do 10. tedna nosečnosti avtonomno pravico do splava brez navedbe razloga zanj.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar