Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Tezave pri dojenju novorojencice

Default avatar

Katkkaa10

Pozdravljeni. Najprej, da napisem nekaj informacij, ki bodo verjetno koristile pri obravnavi mojega primera. Sem prvorodka, imela sem vaginalni porod s prerezom presredka, 5 let nazaj tudi povecane prsi pod misicno vstavo, tako da ni prislo do poskodbe mlecnih zlez. Trenutno je moj 2. dan po porodu (dan poroda stejem kot 0.) 0. dan se je novorojenka dojila, vlekla in vglavnem veliko casa prazivela na prsih. Te so zato naslednji 1. dan postale tudi malo krvave in bolece, zato sem ji za njeno cartanje zacela devati dudo. To je popolnoma zmedlo njen sesalni refleks, saj popoldne in ponoci sploh ni znala vec potegniti in se lepo pristaviti ves cas je metala kolobar iz ust in zelo jokala pomagati sem si mogla, da sem si na bradavico stiskala malo saharoze, da je zacela vleci. Danes je bilo ze malo bolje vendar je izgubila 9% teze od poroda. Ker jr imela ponoci probleme s pristavitvijo in sesanjem sem si sla crpat mleko 15 minut vsako stran, vendar je prislo ven samo par kapljic. Popoldne je spet je zacela vleci malo je sicer bilo vmes joka in odstavljanja, ampak je bistveno bolje kot vceraj. Vedno, ko jo podojim, so ji zaceli dodajat tudi AM, da ne bi prislo do izgube teze. Skrbi me, ker se vednocnim nimam zadostne kolicine melka in da se bo navadila na flasko in se kasneje sploh ne bo vec hotela dojiti.
Default avatar

Svetovanje za dojenje

pozdravljene
vidim da imate nekaj težav pri dojenje...spodaj je vabilo na predavanja o dojenju, ki so BREZPLAČNA!!

VABIMO VAS
na srečanja o dojenju, ki bodo potekala na Zdravstveni fakulteti Ljubljana
(Zdravstvena pot 5, Ljubljana)
4.nadstropje – kabinet 437
Namen srečanja je nuditi podporo ter informacije o dojenju in laktaciji vsem materam, ki želijo dojiti svoje otroke oziroma jih že dojijo.
Udeležba na srečanjih je brezplačna in vam omogoča dostop do zanesljivih in natančnih informacijah o dojenju in izmenjavi izkušenj z drugimi materami, ki so ali še dojijo svoje otroke. Po srečanju vam je na voljo tudi individualni pogovor z IBCLC svetovalko.
Datumi in teme srečanj v letu 2018
28. marec ob 16.00 uri Prednosti dojenja
12. april ob 16.00 uri Vpliv poroda na dojenje in kožni stik
19. april ob 16.00 uri Položaji pri dojenju in pripomočki za dojenje
9. maj ob 16.00 uri Prehrana med dojenjem
24. maj ob 16.00 uri Izbrizgavanje mleka in higiena dojk med dojenjem
14. junij ob 16.00 uri Uvajanje goste hrane pri dojenčku
21. junij ob 16.00 uri Premagovanje težav pri dojenju

Vabljene so vse bodoče, doječe in druge matere, ne le tiste, ki potrebujejo pomoč in informacije, temveč tudi tiste, ki želite svoje izkušnje z dojenjem podeliti z drugimi materami. Dobrodošli tudi otroci.
Več informacij: [email protected]
16.3.2018, Ljubljana
Default avatar

Gabrijela1985

Zivjo! Tudi jaz bi prosila za pomoc. Rodila sem v cetrtek, 7.3., 3680g deklico. Skoraj na rok (pdpb8.3.). Ponoceni babice sem morala dojiti z nastavki, prvi otrok. Danes (10.3.) so me komaj odpustili iz porodnisnice ker mala izgublja ne tezi in se tudi izredno tezko dojiva! Ali mi ves cas spi, danes pa ima sploh napade histericnega joka ko pridem blizu z zizo. Popolnoma sem obupana! Vidim da je lacna, zeli sesati, ampak nastavek se sploh ne prime vec, brez pa ne gre.. imam tudi ogromne in trde zize, mleko v njih je. Kaj lahko naredim? Hvala
Default avatar

Mini rožica

Nastavek zmoči in se potem lažje prime na kožo.

Drugač pa samo vztrajaj. Sama sem imela na začetku občutek, da je mala priklopljena 24/7.
Naporno, ampak sem potrpela zaradi nje.

Drugi nasvet je, da vprašaš čim več patronažno sestro. Pri nas je res prijazna in ji zaupam kot mami.

Potem, da imaš kakšno žensko ob sebi, ki ti pomaga (mama, sestra) ter partner, da ti čim več olajša.

Moja je imela navado, da je do 1h zjutraj jokala in je bil najin dogovor, da jo ima on do polnoči potem pa sama. Včasih jo je partner prej pomiril kot pa sama.

Vsak začetek je težak. Upam, da vam je steklo.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar