Med.Over.Net

Slušni aparati in zaščita sluha

Kdaj in kako preveriti sluh, kateri slušni aparat izbrati, kako do njega in zakaj, vzdrževanje slušnih aparatov in ušesnih vložkov (oliv), rešitve za tinitus, tehnični pripomočki za naglušne, kako zaščititi ušesa pred vodo in hrupom in še več o ušesih, sluhu in njegovem varovanju.

kateri slušni aparat

Default avatar

Marjan2

Priporočam, da obiščete vse dobavitelje. To sem naredil sam, čeprav je naporno. Testiral nato samo pri dveh. Izbral sem Unitron - tudi preko 50 let tradicije in v AUDIO BM lep odnos. Priporočam!
Default avatar

Dadi32

Pozdravljeni,

pišem Vam vsem, da podam še svojo izkušnjo. Naglušen sem odkar pomnim zase. Do leta 2010 sem imel izgubo sluha nekje 80%, ker pa sem opazil, da slabše slišim, sem se odločil, da grem na audiogram, kjer so ugotovili, da slišim samo še 98,90%, zaznavam decibele 90-110. To je bilo lani in ker sem vedel, da imam še 1 leto do novih slušnih aparatov sem počakal. No, celo življenje (to je zadnjih 30 let) sem imel vedno samo aparate znamke Widex. Leta 2010 so mi predlagali osnovni model, ki ga nisem rabil doplačati. Ker mi niso dobro naredili oliv, sem se čez 1 mesec vrnil in tam mi je drugi akustik dejal, da sem vzel "prešvoh" aparate. Seveda sem bil malce jezen, kajti to mi je dejal, ko sem jih že vzel. No, letos sem končno prišel na nove aparate. Odločil sem se, da probam v Audio BM, ki mi jih priporoča večina gluhih in naglušnih prijateljev.

Trenutno imam na testiranju slušne aparate Unitron Max 20, ki so moji prvi digitalni. Prav tako so mi predlagali mehke olive (vedno sem do zdaj imel trde olive). Moram priznati, da mi prav nič niso všeč,. Plusi so, da slišim res vsak zvok, hrup mi zniža, tako da ni moteč. Minusi pa zvok je trenutno preveč kovinski, vmes kot da slišim dvojni zvok, predvsem če je kaj glasnejšega, po stacionarnem telefonu se težko pogovarjam, cena (en stane 1800€, odštejemo 30% popusta, ki sem ga dobil v obliki kupona v časopisu), ter 320€, ki mi ga tako "prijazno" daje ZZZS. Vse skupaj pride okoli 960€ in ker imam 2 slušna aparata, to pride skupno 1920€. Torej če upoštevam popust in odbitek od ZZSja, dobim za ceno 1 aparata skoraj 2. Pozitivno je to, da ti gredo pri Audio BM toliko na roko, da se lahko dogovoriš glede možnosti plačila. Upam le, da bodo lahko popravili zvok, ker zame je zadovoljstvo to, da bom slišal čisto in brez motenj. So me pa opozorili, da boljših aparatov skoraj ne morem več dobiti in da bo nasljednja stopna polžji vsadek, seveda pa noben ne more vedeti, če se mi bo in kdaj se mi bo tako poslabšalo. Skupna ocena AudioBM je z moje strani pozitivna, koliko se pa dejansko posvetijo temu, da imaš čimbolj kakovstno življenje z novimi slušnimi aparati pa ne morem vedeti, saj vsak reče, da je izgubljenega preveč sluha, da bi mi bili šibkejši slušni aparati v pomoč in tako lahko samo zaupam akustikom in verjamem, da je to res kar pravijo.
Default avatar

Oskar

Pozdravljeni,

moram še sam zapisati svojo izkušnjo. Pred tremi meseci sem bil v precepu, ker me je doktor presenetil z naročilnico za testiranje slušnih aparatov. Na tem forumu sem videl ogromno nasvetov kateri aparat je najboljši, uporabil pa sem nasvet, da preizkusim več aparatov.

Testiral sem Siemensa, Unitrona in Widex.

Prepričal me je Widex Unique 220. Akustik mi je dal brezplačni demo aparat za enotedensko testiranje. Za moje pojme je imel ta aparat med vsemi najboljši - najbolj čist zvok.

Ne trdim, da bo vsem enako, priporočam pa da poskusite.

Lep pozdrav,
Oskar
Default avatar

RobertH

Pozdravljeni Oskar...

Vsak se odloči za najboljšega in da bo večno zadovoljen...Zdaj ne vem ali ste dali zavarovati ali ne.....Vam pa priporočam!! Uživajte med pogovorom z ljudmi in naj vas ne bo sram...Lp
Default avatar

Marjana_LJ

Presenečena sem, ko so mi namesto kakega zdravljena predlagali slušna aparata. Imam komaj nekaj čez 50 let, pa že tole :- ( Vsekakor bi aparat imela v ušesu, da se ne vidi. Kaj priporočate?