Med.Over.Net

Slušni aparati in zaščita sluha

Kdaj in kako preveriti sluh, kateri slušni aparat izbrati, kako do njega in zakaj, vzdrževanje slušnih aparatov in ušesnih vložkov (oliv), rešitve za tinitus, tehnični pripomočki za naglušne, kako zaščititi ušesa pred vodo in hrupom in še več o ušesih, sluhu in njegovem varovanju.

Rada bi se naučila jezik gluhih

Default avatar

Lianna

Ojla. No kot je že v naslovo razvidno me zanima kje bi se lahko v Ljubljani naučila jezik gluhih? Aja drugače pa končujem 4. letnik gimnazije. Nekje sem zasledila, da moraš imeti končano srednjo šolo, če se hočeš učiti. Je to res?

lp
-------------------------------------------
Nasmehni se, nekdo te ima rad=)
Default avatar

Petra Rezar

Starost pa res nima nobene zveze z učenjem:)

Tečaji v Ljubljani potekajo na dveh lokacijah:

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, Vojkova 74.
Kontaktna oseba je Ljubica Podboršek, tel, 01/ 5800 500 (centrala).


Združenje tolmačev slovenskega znakovnega jezika organizira začetni in nadaljevalni tečaj slovenskega znakovnega jezika. Vsak traja 40 ur. Cena posameznega tečaja je 35.000 SIT + 20% DDV
Prekmurska ulica 6
1000 Ljubljana
telefon 01 436 47 92
faks 01 436 47 93
[email protected]


Najboljša in najbolj praktična šola pa je druženje z gluhimi, kjer se lahko mimogrede naučite znakovnega jezika.

Srečno!
Default avatar

lipi

Vendar pa vam priporočam, da opravite vsaj dve stopnji tečaja znakovnega jezika, preden greste v družbo gluhih, ker znajo biti gluhi prav grobi do tistih, ki znakovnega jezika ne znajo.
Default avatar

Petra Rezar

Lipi! Prosim, ne pišite takih komentarjev, ker so brez potrebe.
Default avatar

lipi

Po bridki izkušnji, ki sem jo doživel, ko sem pred enajstimi leti prvič prestopil vrata ZGNL, si ne morem kaj, da ne bi drugih svaril pred tem, da prehitro stopijo med gluhe.
Default avatar

Seti

lipi, si pač eden od drugih, ki ima probleme pri sporazumevanju z gluhimi!
Default avatar

AliaR

Kako zanimivo, da imajo Alex, Sandi in Lipi iste izkušnje pri sporazumevanju z nami. Se sprašujem, če ni to ista oseba?!
Default avatar

lipi

Alia, če mi poveš svoj elektronski naslov, ti razložim vse. Lahko mi poveš tudi svoj MSN naslov. Tukaj pa ne bom izdal ničesar.
Default avatar

ela27

Lara Croft,
pozanimaj se na Društvu gluhih in naglušnih Koper ali Društvu gluhih in naglušnih Severne Primorske (Nova Gorica).
Default avatar

lipi

Oh, nič tako grdega se mi ni zgodilo na ZGNL pred 11 leti. Mislil sem le, da ena kretnja, ki so mi jo pokazali, pomeni "neumen", pa sem šele kasneje ugotovil, da pomeni "pameten" in sem bil tako po nepotrebnem užaljen. Nič drugega. Zato je fino, če poznaš vsaj nekaj teh kretenj, preden greš med gluhe, ker so nekatere čisto enake tistim, ki jih uporabljajo slišeči, imajo pa drug pomen. Tako npr., če se s kazalcem dotakneš senc (na glavi) po slišeče pomeni "neumen", po gluho pa "misliti", če pa kazalec malo ukriviš, pa to pomeni "pameten" ali "kultura"... To je podobno, kot če greš na Češko, pa ti bo kdo rekel, da si "hlapec" pa boš mislil, da te je hotel užaliti... Potem boš pa pogledal v slovar in boš videl, da ta beseda pomeni "fant". Drugače pa z gluhimi in naglušnimi nisem nikdar imel nobenih težav.
Default avatar

aktivna

Pozdravlkjeni!

V pertek 18.05.2006 zagovarjam diplomsko nalogo z naslovom Kakovostna zdravstvena obravnava posameznika -gluhega pacienta. Ker bi rada v uvodu popestrila diplomsko nalogo si želim najti nekoga ki bi mi bil pripravljen pomagati in ki zna jezik gluhih. Če je kdo s tega foruma in iz ljubljane ter bi mi bil pripravljen pomagati naj se mi javi na ta forum.

Lep pozdrav
saška Gostič medicinska sestra
Default avatar

aktivna

Popravljam prejšnje sporočilo!

V petek 19.05.2006 imam zagovor diplomskega dela. Prosim za vašo pomoč
Hvala Saška Gostič
Default avatar

aktivna

Hvala Robert za odgovor!

Ker ne potrebujem profesionalnega tolmača in bi za predstavitev dipl. dela rabila nekoga, ki bi me znal predstaviti in povedati naslov diplomskega dela oziroma kratek namen mojega pisanja ( vse skupaj 2-3 minutke ) se mi zdi škoda časa in denarja za nekega profesionalca oz. tolmača. Sem mislila bolj nekoga ki se ljubiteljsko oz. zna vsaj malo neverbalnega jezika.
Če kakšneganeprofesionalca poznaš mi to javi.
Vseeno pa hvala
Saška
Default avatar

RobertH

Kontaktiraj s Petro Rezar ali pa recimo z Petričem Antonom!!Še najbolje pa da greš na Zvezo gluhih in bodo ti vse povedali....To je na Drenikovi ulici 24!!
Default avatar

mojamalenkost

Pozdravljeni,

tudi sama bi se želela naučiti znakovnega jezika, sem pa iz pomurske regije, zato me zanima ali kdo ve kje bi se lahko pri nas naucila znakovnega jezika.
Lp.
Default avatar

Petra Rezar

Pozdravljeni, veseli me, da se zanimate za učenje slovenskega znakovnega jezika.
Obstaja več možnosti, od učenja preko literature, spletnih strani do učenja v skupini. To slednje je najbolj učinkovito, saj je istočasno tudi praksa.

Spletni slovar slovenskega znakovnega jezika: http://www.zveza-gns.si/slovar-slovensk ... ga-jezika/

Seznam literature je na tej povezavi: http://www.zveza-gns.si/posebni-socialn ... azvoj-szj/

Prav tako se delno lahko priučite slovenskega znakovnega jezika tudi s pomočjo aplikacije Gluhofon, ki je brezplačna in dosegljiva na spletni strani ali na vseh platformah (windows, android, in na ipadu/iphoneju).

Tečaji potekajo v nekaterih društvih gluhih in naglušnih (13 društev), med drugim se društvo nahaja tudi v Murski Soboti.http://www.dgn-pomurja.si/

Prijazno vabljeni!
mag. Petra Rezar
Default avatar

mojamalenkost

Najlepša hvala za Vaše informavije :)
Default avatar

RobertH

mojamalenkost je napisal/a:
Najlepša hvala za Vaše informavije :)
Pa ste sploh bili v tem društvu???