Osebe s senzornimi ovirami

Recite NE polževim vsadkom!

Default avatar
Recite ne polževemu vsadku!

Vse gluhe, ki se odločate za polževe vsadke in njihove starše, vse starše gluhih otrok, ki se odločajo za polžev vsadek in vso širšo javnost opozarjam: RECITE NE POLŽEVEMU VSADKU!!!

Polžev vsadek resda omogoči, da gluha oseba spet sliši, da gluha oseba laže komunicira s slišečimi in da se laže izobražuje. Vendar pa polžev vsadek s seboj nosi tudi preštevilne pasti, ki jih bom tukaj poskusil čim podrobneje opisati.

Kot prvo je aparat, ki predstavlja zunanji del polževega vsadka, rečemo mu pa tudi "govorni procesor" (odslej: aparat) silno občutljiv na potenje. Vsako poletje je vsaj v zmernih geografskih širinah, kamor sodi tudi Slovenija, tako vroče, da se človek poti že, če dela na vrtu. Tisti, ki imajo doma njivo, vinograd, ali pa kar celo kmetijo, se temu sploh ne morejo izogniti. Posledica tega je, da začne aparat že po nekaj urah izpostavljenosti potu škrtati, škripati in delati kot motorni čoln, zvoka pa se ne sliši več. Če pa aparat daš med delom dol, pa ne moreš komunicirati, ne slišiš, če te kdo pokliče (po telefonu), ipd. Prav tako je proti koncu šolskega leta in običajno tudi na začetku novega šolskega leta silno vroče tudi v učilnicah. V šoli, pri pouku pa otrok menda ne bo dajal aparata v sušilno škatlo, saj je le-ta menda namenjen ravno temu, da mu omogoči sledenje pouku???? Pokažem vam lahko, kaj je pot naredil s papirjem v mojih šolskih zvezkih iz osnovne in srednje šole!!! Čisto porumenel je! Če bi kdo rad, da mu (ali njegovemu otroku) med narekom aparat crkne zaradi potenja v zadušni učilnici, naj ga kar da operirat!!! Tudi s športno vzgojo je križ. Meni so vsi govorili, kako je treba med športom dati aparat z ušesa. Se pa še dobro spominjam časov, ko sem bil v OŠ in sem imel grozne težave, ker nisem slišal profesorja, kaj je zahteval od nas. Enkrat tako nisem slišal, da je profesor rekel, da moramo vsi obvezno prinesti robček naslednji dan, ker da bomo imeli spirometrijo. Ker robčka nisem imel, sem moral celo uro plezati po sramotilni lestvi, sošolci so se mi pa smejali... Enako se bo dogajalo z otrokom, ki bo imel polžev vsadek!!! Če bi to radi, ga kar dajte operirat!

Drugi problem je hoja z aparatom na glavi po dežju. Dežniki so namreč jekleni in zato se lahko kaj hitro magnet ujame na ročaj dežnika. Problem je že zlasti očiten, ko piha sunkovit veter in je treba dežnik na hitro obrniti, sicer ti ga veter uniči. Tedaj se govorni procesor obesi na dežnik, nato pa še pade na mokra tla. (o tam, kaj stori vlaga z aparatom, glej zgornji odstavek). Aparat lahko pade tudi v lužo, ali bog ne daj, z mostu v reko, če se to zgodi na mostu! Problem je še toliko večji, ko v eni roki nosiš kakšno težjo stvar, npr. potovalko, v drugi pa imaš dežnik. Ne moreš ves čas nositi težkega bremena le v eni roki, ob menjavi rok, v kateri nosiš dežnik, pa ob tem rado prihaja do nesreč, v katerih se magnet prime na dežnik, aparat pa lahko pade tudi na tla. Predmeta, ki ga držiš v drugi roki, pa ne smeš kar položiti na mokra tla (ali boš dal na mokra tla in izpostavil dežju vrečko, v kateri imaš občutljiv izdelek za tehnično vzgojo ali risbo, narisano s tempera barvicami?)... Če bi radi, da otrok uniči lepo risbo samo zato, ker mu zaradi piša vetra aparat obvisi na dežniku, ga kar dajte operirati!!!

V Sloveniji se ne dobi noben dodatni material za polžev vsadek. Po vse je treba iti v tujino. Tako se pri nas ne dobi miclock (plastična cevka, ki lahko nadomesti olivo, ki marsikdaj žuli). Oliva (oz. miclock) pa je potrebna, da aparat ne pade dol kar tako, vendar pa ne ena ne druga stvar ne prepreči, da bi se magnet obesil na dežnik. Prav tako baje v tujini obstajajo neka zaščitna pokrivala za aparat, ki aparat varujejo pred vlago. Jaz ga nimam, ker bi moral iti najmanj v Ameriko, če bi ga hotel dobiti... Naročanje preko interneta ni mogoče. Tudi servisov polževih vsadkov ni v Sloveniji. Če se polžev vsadek pokvari, ga morajo nesti na popravilo v tujino, tam pa ga popravljajo tudi do 10 mesecev, medtem pa ga tudi izgubijo, založijo, ipd. To se je zgodilo meni. Na srečo sem takoj, ko sem moral star aparat zaradi okvare, ki je bila krita z garancijo, dati v popravilo, dobil nadomestni aparat. Povsod v tujini imajo servis tam, kjer je klinika, ki se ukvarja z operacijami in s fitingi.

Ali se kdo želi odpovedati košarki, nogometu, boksu, ipd? Najverjetneje nihče! Če bi radi, da bi bil vaš otrok zagrenjen, ker ne sme s sošolci igrati nogometa, košarke, se tepsti (to delajo zlasti mlajši otroci), igrati borilnih športov,..., ga kar dajte operirat!!!

Prav tako ni nobenega opozorila, ko se baterije spraznijo, preden se aparat kar na lepem izključi. To je lahko zlasti moteče v šoli, ko mora otrok prepisovati v zvezek, in še zlasti med narekom ali drugimi podobnimi zadevami, ki so za oceno. Običajni slušni aparat najprej počasi deluje vse tiše, do trenutka, ko dokončno odpove, mine ura ali dve. Aparat od polževega vsadka pa kar crkne. V tem primeru je dobro, če imaš aparat na nasprotni strani, kot je roka, s katero pišeš, ker tako si še lahko rešiš oceno pri nareku, drugače pa si gotov!!! Če bi radi, da vaš otrok dobi pri nareku cvek samo zato, ker se mu je med narekom izpraznila baterija, ga kar dajte operirati! Ali ni bolj človeško, če otrok nareka sploh ne piše?

Ali si kateri izmed staršev želi videti trmoglavega otroka, ki na noben način ne bo hotel dati aparata dol z glave med športnimi aktivnostmi, ker bi se rad med njimi pogovarjal s svojimi sošolci? Poznam kar nekaj otroških iger, ki so strašno aktivne, tako da se otroci med njimi spotijo do onemoglosti, hkrati pa zahtevajo tudi govorjenje in poslušanje!!! Ali bi radi, da bi bil vaš otrok zagrenjen, ko ne bi mogel sodelovati v teh igrah, ker obstaja velika nevarnost, da si zaradi potu uniči aparat?

Ali bi želeli biti v večnem strahu, da bi morali sami plačati nadomestni aparat, ko se vam stari pokvari, ker bi zdravstvena zavarovalnica zavrnila njegovo plačilo? Zlasti, če bi se ugotovilo, da se je to zgodilo potem, ko otrok ni hotel ubogati, da ga da z glave, bi utegnilo priti do tega. Ali mogoče veste, kaj je to moralni hazard? Zavarovalnica lahko posumi, da gre zanj, če so okvare zaradi vlage, ipd. prepogoste. Če bi radi samo zaradi živahnosti vašega otroka plačali 1300 EUR za nadomestni aparat, ker bi zavarovalnica posumila na moralni hazard, ga kar dajte operirati!!!

Če bi radi videli, da bi otrok poškodoval notranji del polževega vsadka, ko bi se igral z vrstniki kakšno bolj agresivno igro in bi bil potem vse leto po bolnicah in bi zaradi tega moral ponavljati razred, ga kar dajte operirati! Če bi radi videli, da očitki, da ste vi krivi, da je notranji del polževega vsadka šel rakom žvižgati, ga kar dajte operirati! Če bi radi nekoč celo plačali ponovno operacijo zaradi domnevnega moralnega hazardiranja, ga kar dajte operirati!

Rad bi povedal, da tudi zasebne zavarovalnice ob moralnem hazardu dvignejo roke, zato zasebno zavarovanje polževih vsadkov, kar nekateri počnejo, ne pride v poštev!

Razočaran nad polževim vsadkom.

Neimplant
Default avatar
Nimam besed, vem, da sam implant ni naj naj. Toda, to kar ste vi povedali, je na mestu! iN to zato, ker ste sam uporabnik, kar pomeni, da ima vaša beseda še večjo težo in predstavlja dodatni argument proti implantu.

Hvala za tako izčrpne informacije!
Default avatar
Ne bom prebrala to, kar je napisal neimplant, ker sem že na forumu MDGL...jaz sem tudi proti vsadku, zato sem nase ponosna, da sem taka kot sem in to brez operacij
Default avatar
Pozdravljeni!

Že dve leti imam polžkov vsadek in tega sem res zelo zadovoljen, do zdaj sem slišal vse mogočne zvoke, od narave pa do rokenrola :), ki jih kot gluh nisem mogel slišati. Tudi s športom se veliko ukvarjam, igram nogomet, košarko, kolesarim in še nekaj... Pred tem športom vedno dam aparat dol spravit, ker vem, da se bom lahko potil.
Res pa je, da se zgodi takrat, ko je v poletnem času ali pa v kakšnem zaprtem prostoru tako toplo in vroče, da se zaradi tega včasih potim, se v govornem procesorju začne zvok "praskati". Za to ni nobenega razloga za preplah, saj se ga da dobro očistit, posušit in naslednji dan že lepo dela.
Drugače pa je komuniciranje s slišečimi ljudmi odlično, tako da nimam kakšne druge težave.

Kaj je bolje - biti gluh za vedno ali slišati veliko novih in novih zvokov, za katerega gluhi niti ne vedo kakšni so zvoki, ki jih slišijo "slišeči" ljudje !!!

Vsak človek naj si bo sam dobro premislil in nato pravilno odločil, kaj bo dobro za gluhe otroke odraščati z zvokom ali brez zvoka.

Lep pozdrav vsem!
Default avatar
Pozdravljen. Zanima me če si opravil test APMD? Če mi lahko poveš kakšen rezultat si dobil. Sama sem dobila rezultat, da ne šliši praktično nič, in dobila možnost povževih vsadkov. Ali je po ti diagnozi to mogoče? Ali lahko vsi gluhi enkrat slišijo? LP mama
Default avatar
Ja, pri APMD-ju sem imel brez problemov, zdravnica mi je samo rekla, da je vse v redu in da lahko dobim implant.
Seveda vsi gluhi lahko slišijo, vendar to morajo potrditi le zdravniki, ki opravljajo s pomočjo elektronskih naprav in še nekaj drugih pregledov.

Lp
Default avatar
Spoštovana mama!

Preden se odločite, je zaželjeno, da pridobite informacije z vseh strani. Pri nas pogostokrat pozabljamo na to, kaj bo po operaciji. Imamo določen odsotek gluhih z vsadkom, ki so uspešni in določen odsotek manj uspešnih.
Polžkov vsadek dajejo gluhim, ki praktično ne slišijo, torej naj bi bili nekako "idealni", seveda pa še prej opravijo druge preiskave, ki potrujejo izvid, sicer ne gre. Nekatere so lahko boleče, kajti uho je živ organ.

Razmislite, kaj je vredno in kaj ne. Za vsakega gluhega pa je najpomembnejše to, da je dobro opismenjen in da je samostojen in neodvisen. V to pa je treba vlagati ogromno ur in dela, da razvoj jezika dohiti razvoj slišečih vrstnikov, ponavadi gluhi zamujajo nekaj let, morda nikdar ne dohitijo. Polžkov vsadek lahko pomaga, če bodo razvite slušne in spominske sposobnosti ali vsaj govor, nikakor pa ne pričakujte čudežev, bodite skromni in realni, kajti vsakemu ne pomaga!!!
Imejte v mislih to, da je nujno obvladovanje jezika ne glede na to, ali je to govorni ali znakovni jezik. Pomembno je, da gluhi zna pisati in brati in da lahko nekoč bere tudi zahtevnejše knjige. To pa spet pomeni veliko branja in branja, kar spodbuja razvoj jezika. Če imaš informacijo, si lahko neodvisen, če nisi pismen, si vse življenje odvisen od drugih, da odločajo.
Default avatar
Sicer mal star jajc.
Take bedastoče pa še ne!
Kot da bi reku, da se z avtom ne bom vozil, ker se lahko pokvari, al pa ker lahko poči guma. Pa kjer je treba tankat.
bebavo.
Pa se vsi vozimo.
Pač, prilagoditi se moraš temu da imaš aparat. ne nosiš ga vedno (npr dež, potenje)
In pa, to itak velja le za zaušesni.
Lahko imaš procesor kje drugje, ne le na uhlju.
Me ne moti če je nekdo neobjektiven.
Moti me začne šele, ko to prodaja, ko druge zavaja.
In so ljudje, ki so komaj čakali, da mu pritrdijo ( ne bi jih našteval).

Je res problem, odločit se za svojega otroka, da ti kasneje ne očita. Starši se odločajo v dobri veri.
Ampak ko odrase ni problema; v 15 minutah mu ga lahko odstranijo, pa naj bo pol brez, ko je postal pametnejši od staršev.
Sam brez vsadka ne morem več. brez njiga ni življenje ampak životarjenje.
Default avatar
Kljub mnogim negativnim lastnostim polževega vsadka sem se v tem času, kar imam polžev vsadek že do tolikšne mere navadil nanj, da brez njega ne morem več, zato ga bom kar nosil, pa naj bo, kar bo. To je navsezadnje moja osebna odločitev.
Default avatar
"neimplant", sem se odločila, da odgovorim na vaš post od implanta...

Novembra bo eno leto odkar sem dobila zunanji del implanta, tako da vam lahko povem svoje mnenje..
Glede potenja; ja, res je implant zelo občutljiv, vendar je treba vedeti, da se ljudje ne potiko tako zelo v glavo, še posebaj pa ne v predele okoli ušes, tako, da dvomim, da se lahko tako zelo pokvari... Tako, da če si izpostavljen soncu toliko kot vsi normalni ljudje, pomoje ne more škoditi implantu, saj če ne jih ne bi dosedaj operirali že več kot 150. Kaj pa vi mislite? Sicer pa se pri implantu dobi tudi škatlico, ki je namenjena sušenju implanta, mar ne?
Glede dežnika... lahko nosite dežnik na tisti strani, kjer nimate implanta, a ne?
Glede servisa je tako pri vsaki stari... nikoli ne veš, koliko časa ti bodo zadržali en gsm ali televizijo ali ne vem kaj, čeprav je res da ni primerljivo ali se gre za implant ali gsm...
Glede crkovanja baterij je čudno, da ti kar crkne, vendar sem sem navadila... glede nareka v šoli s emi pa zdi da bi to lahko profesorji razumeli, a ne, glede na to da nareke pišejo samo v oš...

Pa še nekaj... nekateri so mi trdili, da se implant zazna na letališčih pri onemu detektorju, vendar se ne...

Mislim, povejte svoje mnenje, ne pa druge ljudi šimfat čez eno stvar...
Default avatar
Malenkost bi le dodal.

Tud sam se včasih potim po glavi, in če je vroče močno. Potenje zmanjšaš s tem, da ne piješ pretirano, še posebno ne piva.

V žepu imam stalno nekaj papirnatih brisač, zloženih v robček (dobi se jih poceni v trgovini) in si pač redno brišem pot na glavi v okolici aparata.
Nadalje ocenim, kdaj je potrebno, da imam aparat gor, in če ni nujen, ga snamem (pa ni treba da ga dam v dehidracijo in niti ugasnem ga ne, ker ne vem če je najboljše neprestano ugašanje in prižiganje.
In v škatlici imam 6 malih tablet za dehidracijo, ne zgolj ene, ker je dehidracija boljša.
Problem je tudi v tem, da se ne opazi, kdaj je sušilna tableta za zamenjat.
Aparat imam vsaj 8 ur v dehidraciji na dan.

In še,
če je hudo, sem si pomagal s fenom za sušenje las, od daleč ( da ni prevroče) in aparat se je takoj posušil.

Povsem logično pa je da na morju, na čolnu, po dežju (če ni nujno) aparat snamete dol.

Problem je tudi z kabli, ki običajno pri meni trajajo pol leta, in so dragi.
Najbolj se kvari dolgi kabel, ki je na škatlici kjer sta shranjena baterija. Potrebno ga je dodatno pritrditi tako da je pentlja in traja pol vsaj eno leto (namreč kontakt je najbolj kritična točka).
NAJ VAS NE BO SRAM IMETI BATERIJE V ŽEPU, NE PA ZA UŠESOM. sAJ DANES VSI UPORABLJAJO SLUŠALKE, npr za telefon, walkman. To je zlo in. Nobenga žica ne moti!
Je pa prednost:
Aparat za ušesom je lašji, ne poskakuje in ne čutiš ga in kar je najvažneje, če ti aparat odleti z uhlja se ujame na žici, in prepreči katastrofo.

problem, ki ga še nisem rešil je plastična kljuka na kateri sloni na uhlju. Mojemu uhlju se nikakor ne prilega in zelo rad aparat zleze naprej.
Menim, da bi jih morali izdelovat po meri.
Morda bom kdaj poslal mail v medel.

Saj imamo ja pamet in neko presojo.
Uporabljajte jo! pamet mislim.

Če ima kdo še kak nasvet v zvezi z aparatom naj ga da gor.

Pozdrav srečkotom, ki jim vsadek lepša lajf!
Default avatar
Pozabil sem dodat, da kabel na škatlico, pritrdim s selotejpom (tako da nastane pentlja)
Be fajn!
Default avatar
Oprosti, Miha, toda o kakšnem kablu ti govoriš? A govoriš o oni vrvici, ki jo je treba menjati na pol leta? Ne razumem ravno tega o pentlji, ampak pustimo...
Ja, glede one kljuke se strinjam, tudi meni malo štrli postrani, vendar me ne moti... Glavno da mi implant pomaga...
Kje pa kupite one tabletke za dehitratacijo? A jih imajo v Widexu? Kajti meni je bilo rečeno, da naj bi zdržale 3 mesece, vendar pri meni prej spremenijo barvo... tako da jih bo treba iti počasi kupiti...

lp
Default avatar
Odvisno od tega a maš baterije za ušesom ali pa posebej, ločeno od aparata. V prvem primeru imaš en kabel, okoli 6 cm, v drugem pa dva od tega je en dolg pol do 1 meter. In ta tadrugi kabel je treba pri baterijah dodatno fiksirat s selotejpom. Tako mi ta zdaj traja že več kot 1 leto ( namreč pri baterijskem delu se upogiba in se prej ali slej prekine) Selotejp pomaga da se ne premika v delu kjer je pritrjen na baterijski del.
Če imaš baterije za ušesom je aparat težji in pri hoji poskakuje in škatla. In kabel na baterijskem delu ga drži da ti ne pade dol.
baterije kupim v videxu. Ampak poanta je v tem, da imaš v lončku toliko dehidracijskih tablet kot jih gre noter. Jaz jih imam 6 (ker so relativno majhne).
Stem omogočiš boljšo dehidracijo in aparat ti bo dlje in bolje služil.
Vlaga je nevarnost št 1.

Štrlenje ni bistveno (kljukica), bistveno je da mora aparat dobro ležat na uhlju, ne pa da se zlahka zvrne naprej. Skratka moja kljuka je prekratka.
Be fajn.
Default avatar
Ja, še to;
ločen baterijski del omogoči uporabo baterij, ki jih lahko polniš, in stroškov za baterijami ni več.
Default avatar
MIha, mene pa zanima, kako si ti naredil, da te ta en meter dolga špaga ne mot non-stop? Jaz sem tudi imel tak aparat z en meter dolgo špago, pa me je non-stop motila, potem sem pa zaprosil za zauheljnega in so mi ga brez problemov zamenjali. Predvsem me je ta špaga motila v avtu, ko se mi je aparat, ko sem vozil, kar snemaval, če sem moral hitro obrniti glavo ali hitro premakniti roke... Zanima me še, kam daš špago, če maš oblečeno srajco?
Default avatar
Živijo Miha!
Aha, sedaj kapiram... Jaz imam namreč Medelov model, pri katerem imaš baterije za ušesom... Pa pri mojem "štriku" ga imaš pravico menjati na pol leta, saj to veš?
Glede baterij, se jih ne splača kupovati na Widexu, ker so absolutno predrage; lahko ti posredujem naslov ene gospe, preko katere kupujem... Če želiš...

lp
Default avatar
Ja,
sem že zapisal, da mi je zaušesni aparat z baterijami v njem pretežek
Ga čutim cel čas
ker ima vztrajnost poskakuje in kar je najbolj važno,
nič ga ne fiksira na uhelj, razen te kljukice na kateri jaše.
In zato ti lahko ob najbolj nepravem času pade na najbolj nepravo mesto.
Meni ogromno pomeni, da mimam aparat pritrjen z kablom ki vodi k baterijskemu delu (kot planinci ki plezajo v hrib in so zavarovani s štrikom)
Moja varianta baterij je praktično zastonj, pri zamenljivih pa
plačaš
onesnažuješ okolje s težkimi kovinami. (razen če se polnijo)

Obstaja tudi 75 cm dolga vrvica, ne le en meter.
Metersko imaš za pasom, 75 cm pa lahko tudi kje drugje.
Ko sem v srajci imam del z baterijami v žepu. Od tu žico speljem pri gumbu v srajco in jo na vratu spet potegnem ven, ter gre v aparat na uhlju.
nekaj čas a sem imel aparat pritrjen za pasom od hlač, pa je žica za 25 cm prekratka in ni tako praktično kot če ga imaš v žepu.

Res mi žep štrli, kot silikonski vložki v mlečni žlezi pamele anderson in obalne straže, ampšak tolažim se, da meni zgolj na eni strani.
Šale na stran,
dol mi visi, kaj si mislijo o tem mojem štrlenju.

Vas ne razumem,
a vas je sram, če vam dol visi žica?
Mobiteli jo imajo, walkmani enako, agenti tajnih služb enako...
To je in, oz kul danes.
Vsi bi radi kako žico al pa pirsing al tetovažico.
Zato je moj kablič zelo in.
Dost bolj izpadem mona, če ne slišim kaj govorijo, kot če mi kabel gre iz žepa k aparatu in če sem popoli pamela.

To, da se v avtu kabel lahko zatika in je kratek je res.
Moraš mu pustiti malo lufta, da se lahko obrneš (ni tesno na vratu ampak ima luft, tako da se lahko obrneš.
To pa je možno če imaš aparat v žepu, za hlačnim pasom je teže, ker je kabel 25 cm prekratek.
Pa še ko menjaš oz slečeš hlače, moraš snet pas in potem dol vzet baterijski del.
V žepu pa ga v trenu oka ven potegneš.
Ni mi pa jasno kako si menjal za zaušesni?
sam imam zaušesni in baterije v žepu.

Aja,
tablete za dehidracijo mi sploh barve ne menjajo? menda bi morale postat mal rdečkaste.
Pa tega ne dočakam?
Zato jih kar vsake tolko menjam, ko so še rmene.
V pečici pr 80 stopinj jih še nisem sešil.
Kot zanimivost:
trenutno imam aparat v škatlici skupaj z 10 tabletami za dehidracijo (prodajajo mal manjše kot pred leti). Ja, 10 jih gre not, plus aparat.

Še enkrat bi ponovu,
da sam če imam akutno težavo z vlago uporabim fen, sušilnik za lase in to na daleč (da ni prevroče)
Poleti imam v žepu papirnate brisače, da si glavo brišem pri aparatu če se potim, bolje pa je če date prej aparat dol.
In na sonce ga ne nastavljam, ker se pregreva.

Ja ni kaj,
na vlago in prah moramo pazit.

Fajn se mejta.
Živlenje je spet lepo!
Default avatar
K gornjem še to.
Pred dvcemi leti sem hodil na plesni tečaj osnovni in nadaljevalni.
Super je blo.
Tanc in muzka je res super stvar.
Default avatar
Živijo!

Glede baterij, jaz jih kupujem preko ene gospe, kjer so pol ceneje kot na Widexu.
Te vaše variante, da bi polnila baterije in s tem posledično imela implant "na kablu" pa še nisem probala... Mi v bistvu ustreza, da imam aparat z zaušesnimi baterijami. Res je, da mi kdaj, pri preoblačenju-slačenju pade dol, ampak ni hudega, pač poberem, pa je...
Gled tablet za dehidracijo... Ko je z mojimi konec postanejo svetlo oranžne-pri meni gredo od temnejše k svetlejši barvi.

Miha, iz kje pa si ti?