Preventivni pregled dojk

Odgovarjajo: Andreja Rajh, ing. radiologije specialist BreastScan diagnostike, refleksoterapevtka

Bolečina v dojki in povečana bezgavka

Default avatar
Prosim za vaš odgovor oziroma mnenje na moje težave, ki me spremljajo že dobro leto. V levi dojki imam konstantne bolečine in ni povezano z menstrualnim ciklusom. Bolečina se odraža kot zbadanje-špikanje in je na zunanji strani leve dojke. Tudi na otip je zelo boleča. Bolečino oz. neprijetni občutek imam tudi v levi roki (bolj pri rami). Stara sem 39 let. Zaradi tega sem pred enim letom obiskala splošno zdravnico in bila na rentgenu srca, bilo je vse uredu, bila pri pregledu dojk -Pacient, samo pregled dojk z rokami, kjer so mi povedali, da je vse uredu. Pred 14 dnevi pa sem bila pri svoji ginekologinji, kjer mi je tudi ona pregledala dojke, ugotovila ni nobenih posebnosti je pa zaznala povečano bezgavko v levi pazduhi, zato me je napotila na Metelkovo. Naročena sem 21.2.07. Zanima me. ali naj počakam ali naj grem že prej k splošni zdravnici, ker opažam, da je bezgavka še vedno povečana in bolečine v levi dojki ne pojenjajo. Kaj bi to bilo ??? Res pa je, da sem zaradi tega pregleda, ki ga imam 21.2.07 še bolj napeta kaj bodo pokazali izvidi. Prosim še za vaše mnenje.
Hvala
Default avatar
Po vsej verjetnosti ne gre za nič hujšega. Vas pa seveda razumem, da ste zaskrbljena - še posebej, če doživljate take vrste težav prvič.
Še vedno velja pravilo, da je samo majhen del diagnosticiranih bolezni v tkivu dojke, diagnosticiranih kot malignih. In da je bil strah pred pregledom odveč. To lahko preverite tudi na forumu pod starejšimi vprašanji, kjer so zapisane izkušnje žensk, ki so take vrste težav že doživele.
Dokler nimate narejenih osnovnih preiskav, je možnih vzrokov odkod izvira bolečina lahko več.
Srce ste že preverila. Lahko bi bila vzrok bolečine tudi hrbtenica. Npr. v primeru, ko preveč obremenjujemo roko - nošenje pladnjev, ponavljajoči gibi, nošenje otroka v roki,...).
Da poiščemo pravi vzrok težav, je potrebno sistematično delo in potrpljenje. V vašem primeru bi sama poskušala čim bolj mirno počakati na datum, katerega imate že določenega.
Same dojke ne tipajte preveč pogosto, ker je po nenehnem tipanju tkivo še bolj občutljivo. Tudi metoda BreastScan lahko bistveno pripomore, da boste ostalo diagnostiko speljala z manj napetimi živci. Metoda z 90% natančnostjo ovrže sum na rakav proces v tkivu dojke, zato vam jo vsekakor priporočam.
Vsekakor se lahko ponovno oglasite, ko boste imela speljano osnovno diagnostiko in zdravniško mnenje oziroma v primeru, da imate še dodatna vprašanja.

V upanju na najboljše vas pozdravljam,
Andreja Rajh, ing. radiologije/refleksoterapevtka
specialistka BreastScan diagnostike

Informacije o preventivnih pregledih z metodo BreastScan lahko dobite na:
https://pregledidojk.si/
[email protected]
Default avatar
Zivjo.
ker me je kak teden bolela leva dojka (pekoča bolečina) sem si vsak dan tipala če bi bila kje kakšna zatrdlina.včeraj pa sem začutila majhno bunkico priblizno tam ko se konča kost od nederčka (zunanja stran) . Bunkica je čisto majhna trda,premakljiva,ni grčasta je bolj gladka.
potem sem si sla pregledati se drugo stran in se ni zdi da je taksna ista bunkica,le malenkost manjsa tudi na drugi strani.nekako simetrično.
isto trsa ampak manjsa.
kako sem se ustrasila vam niti ne znam povedat,lahko rečem samo da od takrat nevem če sem spala sploh kaj,od živcev mi je kar slabo.
po cele dneve zdaj tipam in iscem ce bi bile vnete podpazdusne bezgavke,katerih nisem zacutila.
boli pa me od tega tipanja in pritiskanja zdaj ze vse tam okoli.
naj se povem da sem imela 10 mesecev nazaj grozne boleçine v tej isti dojki(ni se smel nihce dotaknit),ki so popolnoma izvenele ko sem prenehala s takratno sluzbo(nosenje pladnja v levi roki).me je pa bolela skoraj dva meseca.
stara sem 34 let.
zdravim se zaradi ansijoznosti (pred teskimi boleznimi) in sicer z asentro in fosterjom ker imam astmo.
kolikor sem prebrala na internetu imam vse simptome raka.kaj mislite vi?
Sem pa 3 dni pred menstruacijo.

Imela sem pa taksno bulico kaksni dve leti nazaj sicer na drugi strani pa malo bolj proti pazduhi.isto trda,v bistvu identicna tej..je pa zdinila v cca 14dneh.
hvala za odgovor
Default avatar
Pozdravljena,

ker podobno zatrdlino tipate tudi na drugi strani, na podobnem mestu, sklepam, da ne gre za spremembo, ampak žlezno tkivo, katerega ste s pogostim tipanjem razbolela. Če stalno pritiskamo tkivo dojke na enakem mestu, se zgodi, da postane boleče. Vendar, da bo vaših dilem konec, se posvetujte še z osebnim zdravnikom in mu pokažite kaj vas moti, on bo lažje ocenil ali gre za žlezno tkivo, ki je sestavni del dojk ali kaj drugega.
Pekočina v levi dojki bo najverjetneje posledica nošnje pladnja v levi roki. Vsaj po mojih izkušnjah je največkrat tako. Pravilna drža, redne vaje za zg. del hrbta in vrat, pa bi morali pekočino najverjetneje ščasoma umiriti.
Andreja Rajh, ing. radiologije/refleksoterapevtka
specialistka BreastScan diagnostike

Informacije o preventivnih pregledih z metodo BreastScan lahko dobite na:
https://pregledidojk.si/
[email protected]
Default avatar
najlepša hvala za odgovor.
zanima me samo še nekaj.
danes sem se zopet pretipala in ugotovila da na levi strani je bunkica komaj zatipljiva,na levi -(tisti ki me je skrbela) pa je dosti mehkejša
-če pomislim za leta nazaj sem imela takšno isto izredno trdo bunkico tudi cca.7-8 let nazaj na desni strani (bolj proti pazduhi),po cca 2 tednih je izginila,kakšno leto nazaj pa tudi na podobnem mestu (5 cm stran),tudi zelo trda in je kasneje čisto izginila.
možno da sem imela med tem časom še kakšno,vendar ker me dojka ni bolela kot zdaj,si je nisem zatipala.Takrat je bunkico, ko sem mu rekla, zatipal tudi moj partner.prvi dan je rekel da je izjemno trda,čez par dni da jo sicer čuti ampak je mehka in čez kak teden jo ni čutil.

Zdaj se mi je zgodilo isto...najprej zelo trda bunkica (kot kamenček),nato se zmehča in nazadnje izgine oz.je več ne zatipam.

kaj bi to lahko bilo?

k ginek.sem že naročena v začetku maja,me pa vseeno zanima vaše cenjeno mnenje,ker vedno ko si zatipam to trdo bulico,sledijo neprespane noči,jok,živčnost…..resnično me ta strah čisto ohromi.

Kri mi pregledajo 1-2x na leto in do zdaj je bilo vse ok,pritisk in krvni sladkor imam malenkost nizek,na pap teste hodim redno in tudi izvidi so super.
zdravim se kot sem že omenila proti anksijoznosti (asentra 25mg /dan) ter astmi (foster 2x2 vpiha/dan).

prehranjujem se brezmesno(razen rib),pojem pa veliko sladkega.sem športno zelo aktivna.

Mi poleg pregleda dojk pri zdravniku priporočate še kaj?

hvala in lepo pozdravljeni
Default avatar
Pozdravljeni,

z velikim veseljem bi vam odgovorila na vaše dodatno vprašanje, vendar boste morala počakati na pregled pri specialistu, saj je razen kliničnega pregleda najverjetneje potrebna še slika, na kateri bo lažje razbrati ali gre za žlezno tkivo ali spremembo.
Sladkor nas hitro zasvoji, vendar prevelike količine sladkorja niso dobre ne za vašo astmo in ne za anksioznost, zato bi vam priporočala, da sladkor čim bolj omejite, če že ne morete popolnoma brez njega. Za začetek vam priporočam, da ga uživate samo na dopoldanski čas ali še bolje bi bilo, da si sladke stvari privoščite samo 1x tedensko. Pazite tudi na sladke pijače ter alkohol.
Poskusite, verjamem, da bi se po taki spremembi veliko bolje počutila, kot se počutite sedaj. Lahko se zgodi, da bodo tudi dojke pred menstruacijo manj občutljive in manj napete, PMS pa blažji.

V upanju na najboljše vas prav lepo pozdravljam in držim pesti, da bo šlo na pregledu vse dobro skozi,
Andreja Rajh, ing. radiologije/refleksoterapevtka
specialistka BreastScan diagnostike

Informacije o preventivnih pregledih z metodo BreastScan lahko dobite na:
https://pregledidojk.si/
[email protected]

Moderatorji

Andreja Rajh , ing. radiologije specialist BreastScan diagnostike, refleksoterapevtka
Andreja Rajh