Preventivni pregled dojk

Odgovarjajo: Andreja Rajh, ing. radiologije specialist BreastScan diagnostike, refleksoterapevtka

Boleča zatrdlina v dojki

Default avatar
Pozdravljeni,

stara sem 22 let in imam že od vedno težave z močnimi bolečinami v dojkah nekaj dni pred začetkom menstruacije. Pred 2 mesecema se je ta bolečina pojavila že kar precej časa pred menstruacijo, poleg tega pa je bila tudi zelo drugačna, močnejša in ostrejša. Bolečine so bile hujše v desni dojki, ki je bila tudi zelo občutljiva na dotik. Po začetku menstruacije so se zadeve v par dneh pomirile, dojke niso več bolele in so bile na otip približno normalne. Pri naslednji menstruaciji se je vse ponovilo, vendar so bile bolečine malenkost bolj mile.

Spet se približuje tisti čas meseca in desna dojka je že nekaj dni boleča, obe pa sta na otip vozličasti. Občasno me špika in boli tudi pod desno pazduho. V desni dojki lahko zatipam večjo, bolečo zatrdlino, ki me zelo skrbi.

Kaj bi lahko povzročalo zatrdlino in bolečine? Na pregledu še nisem bila, saj imam velike težave z anksioznostjo in sramežljivostjo, še posebej kar se tiče zdravnikov in bolnišnic...
Default avatar
Pozdravljena,

se opravičujem za poznejši odgovor. Verjetno ste v tem času že dobila menstruacijo, kar sklepam glede na vaše pisanje. Če je zatrdlina po zaključeni menstruaciji izginila ali se je zmanjšala in je na dotik prsta občutljiva, ste lahko brez skrbi.
Bolečine v dojkah pred menstruacijo se lahko pojavljajo zaradi različnih razlogov. Velikokrat je vzrok v hormonalnem neravnovesju, v daljšem stresnem obdobju in preobremenjenosti.
Tovrstne bolečine odlično umirja hladno stiskano olje dvoletnega svetlina, katerega dobite v obliki kapsul skoraj v vsaki lekarni in ga uživajte vsaj 3 mesece.
Izogibajte se tudi pitju kave (če ne morete brez nje, to naredite vsaj v obdobju pred menstruacijo, ali popijte samo eno zjutraj).
Poskrbite za redno gibanje in sprostitev. Pomembna je tudi prehrana, naj ne temelji na "praznih" ogljikovih hidratih, sladkorjih in trans maščobah, pazite tudi na pretiran vnos soli. To bi lahko pomagalo ublažiti simptome PMS-a. Pomaga lahko tudi dodajanje vitamina B6 in E, ki prav tako pomagata blažiti tovrstne težave.
Andreja Rajh, ing. radiologije/refleksoterapevtka
specialistka BreastScan diagnostike

Informacije o preventivnih pregledih z metodo BreastScan lahko dobite na:
https://pregledidojk.si/
[email protected]

Moderatorji

Andreja Rajh , ing. radiologije specialist BreastScan diagnostike, refleksoterapevtka
Andreja Rajh