Med.Over.Net

Preventivni pregled dojk

Odgovarjajo: Andreja Rajh, ing. radiologije specialist BreastScan diagnostike, refleksoterapevtka

Bolečine, bule, ciste, zatrdline ... Kako in kam na zanesljiv pregled? Kako se samopregledujemo? Kaj nam povedo izvidi?

Andreja Rajh , ing. radiologije specialist BreastScan diagnostike, refleksoterapevtka

Andreja Rajh

Vprašanje v zvezi s pregledom

Default avatar

alinakere

Pozdravljeni,
prosim vas za mnenje.
Pred tremi leti se mi je pod pazduho pojavila nekakšna bolečina. Na otip ni bilo ničesar. Naredili so mi UZ dojk, mamografijo, slikali pluča in naredili rentgen rame. Ugotovili so obrabo ramena. Kljub fizioterapiji bolečina ostaja.
Zadnji mesec se je bolečina nekako preselila v predel izpod pazduhe proti dojki. Splošni zdravnik meni, da je problem v rebrih, da sem se verjetno kje "pretegnila". Sama vem, da temu ni tako, saj nisem delala ničesar, da bi do tega lahko prišlo. Poleg tega se mi je pred pol leta nekaj dni pred M naredila zatrdlina, ki pa je takoj drugi dan po pričetku M tudi izgininila.
Včeraj sem se želela naročiti na pregled dojk pri svoji zdravnici in izvedela, da pridem na vrsto šele čez slabe 4 mesece.
Zanima me, kaj naj po vašem še naredim, da opustim sum na tisto, česar me je najbolj strah. Ali naj grem na samoplačniški pregled in kam? Poleg tega me zanima, kateri pregled bi bil smotrn, da se odkrije zakaj ta bolečina.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Andreja Rajh

Lepo pozdravljeni,

včasih je težko zaključiti, kje, oziroma od kod dejansko izvira bolečina. Bolezen je tako potrebno izključevati in uporabiti več različnih pristopov oz tehnik.
V vašem primeru gre najverjetneje res za bolečino, ki je povezana z ramo in ramenskim obročem, ni pa temu vedno tako. Zato je potrebno preveriti tudi ostale možnosti, kar je bilo pred tremi leti tudi opravljeno.
Ker ste imela osnovno diagnostiko dojke 3 leta nazaj, bi vam svetovala, da zraven opravljene fizioterapije, doma redno telovadite, po navodilih fizioterapevta, če ste dobila navodila za redno vadbo, drugače si jih priskrbite.
Prav tako lahko poleg fizioterapije uporabite še katero od dodatnih tehnik kot so manualna terapija, akupunktura, akupresura, Bownova tehnika ali kraniosakralna terapija. Vsaka na svoj način lahko prispeva, da bodo mišice in tudi sam sklep bolj gibljive in prekrvavjene in da bo limfa v tem predelu bolj pretočna, tako bo tudi bolečin v predelu rame manj ali bo bolečina celo izginila.
Seveda je potrebno izključiti tudi bolezen dojke, kolikor je le mogoče. Nobena od diagnostičnih metod, katere se uporabljajo za odkrivanje bolezni dojke, namreč ni 100% zanesljiva, zato je potrebno metode med seboj kombinirati ter se redno samopregledovati.
Ker ste osnovno diagnostiko že opravila pred tremi leti in je sprememba, katero ste opazila pred menstruacijo, izginila, ne bo nič narobe, če pregled pri specialistu opravite čez 4 mesece. Ne glede na to, kdaj boste opravila pregled pri specialistu, pa bi vam svetovala, da ga dopolnite še z metodo BreastScan. Metoda je samo samoplačniška in jo lahko opravite že v tem obdobju, do datuma, ki ga imate za pregled pri specialistu.
Metoda BreastScan oz. medicinska radiotermometrija, meri temperaturo v tkivu dojke in ima zelo visoko zanesljivost, z njo lahko ocenjujemo obnašanje oz. metabolizem celic dojke - tako uspešno dopolnimo UZ in mamografijo, kateri sta pa slikovni tehniki. Bolezen v dojki namreč napreduje počasi in prav majhnega tumorja v dojki, žal ne moremo odkriti, razen s spremenjenim temperaturnim obnašanjem celic v tkivu dojke. Je edina tovrstna naprava v svetu, katera lahko meri temperaturo v globini tkiva (medicinska radiotermometrija). Prav tako pa omogoča izmero temperature na površini tkiva dojke (termometrija), se pravi dobimo podatek za celotno tkivo dojke in lahko ovržemo sum na bolezen dojke v 90%.
Andreja Rajh, ing. radiologije/refleksoterapevtka
specialist BreastScan diagnostike

Informacije o preventivnih pregledih z metodo BreastScan lahko dobite na:
http://mo-gy.si/
[email protected]