Med.Over.Net

Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Odgovarjajo: Sergej Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine • Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Diagnostika in terapevtsko zdravljenje pri bolečinskih stanjih, odprava simptomov hrbtenice, sklepov, mišic, bolečin v križu, glavobolov, vrtoglavic, slabosti, težav na področju notranjih organov in določenih nevroloških obolenj. Odpravlja vzroke bolečin brez zdravil in kirurškega posega.

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine

Sergej Fedorov

Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Andrej Kotov

Deluje v ordinaciji MO-GY v Ljubljani od januarja 2009. Leta 1994 je končal  medicinsko fakulteto v Minsku in leta 1995 specializiral iz področja nevrologije. Specializacijo manualne medicine je končal leta 1997. Ves čas se je tudi izpopolnjeval na področju nevrologije in leta 2005 magistriral iz tega področja (ima najvišjo – tretjo stopnjo nevrologa). Potek študija in dela 1994 – Končal medicinsko fakulteto, 6 let splošna medicina 1995 – Specializacija iz podorčja nevrologije 1997 – Specializacija manualne medicine 1997 – Specializacija zdravnik nevropatolog 2005 – Končal najvišjo stopnjo nevrologije – nevrolog 3. stopnje 2006 – Specializacija – rehabilitacija in fizioterapija v nevrologiji 2006 – Specializacija – manualna terapija v nevrologiji 1999 – 2000 Vodja nevrološkega oddelka zdr. doma št. 20 v Minsku 2000 – 2003 Nevrolog – ordinator na kliničnem centru (II. Klinika) v Minsku 2003 – 2008 Vodja nevrološkega oddelka in glavni konsultant klinike Beloruske železnice v Minsku

Razlaga izvidov RTG, MR in fiziatra - Lumboishialgia , chondrosis, ...

Default avatar

AED

Pozdravljeni,
prosila bi za razlago izvidom RTG slikanja, MG in mnenja fiziatra. Kaj izvidi povedo v "prevodu", domačem jeziku. Kaj lahko naredim da bolečine izginejo, in česa se naj izogibam .
Osebni zdravnik je mnenja da je hrbtenica v redu, nič ni narobe, in ne ve zakaj tožim z bolečinami. Bolečine imam ob sedenju (po 10 min.) se bolečine širijo v nogo, ko vstanem trd "križ" se komaj izravnam...bolečine pri vožnji z avtomobilom, pri hoji in stanju, ter pripogibanju.
Fizioterapevta (2) pa opazila, ob pregledu pred fizikalnimi terapijami, da bi naj bil spodnji del hrbtenice "raven", namesto oblika S, in ena stran (bok) dvignjen, napram desnega.
Stanje od julija, ko so se začele bolečine do danes se stopnjujejo, skoraj 24 urne bolečine, včasih bolj, včasih manj.
Starost 40 let, višina 182 cm, ...

IZVID RTG (september '17)
RTG LUMBOSAKRALNE HRBTENICE Z LIS PREHODOM
Redukcija i.v. prostora L5-S1.
Suspektno na delno kostno nezarasel lok na S1. Lumbalni segmenti ohranjeni.
SI sklepa ohranjena s zmerno sklerozo sklepnih ploskev; v ostalem mineralizacija, kostna struktura skeleta primerni.
LIS težiščnica primerna.

pregled /IZVID pri FIZIATRU (september '17)
ANAMNEZA:
Prihaja zaradi bolečin v spodnjem ledvenem predelu, ki se razširjajo levo glutealno. Težave trajajo nekaj mesecev in se slabšajo, težje sedi. Na RTG US hrbtenice, je vidna i.v. hondroza na nivoju L5-S1.
STATUS:
Hodi brez dodatne opore, hoja je simetrična. Izravnana ledvena lordoza. Gibljivost ledveno omejena, predklon naredi do kolen. zaklon in odklona omejeni.
Palpatorna občutljivost nad SIPS levo peritrohanterno levo.
Gibljivost v kolkih: fleks1je do 11ov. rotacije 40/20". Lasegue, 1-'seudolasegue sta negat ivna fvlot v spoanjin udih ohranjena.


MR (februar 2018)[/b
Preiskava je bila opravljena v standardnih T1 in T2 SE sekvencah ter v STIR sekvenci v aksialni, sagitalni in koronarni ravnini.
Preiskava pokaže blago dekstrokonveksno deviacijo lumbalne hrbtenice. V stranski projekciji je lumbalna lordoza primerno oblikovana.
Korpusi so strukturno in morfološko v normalnih mejah.
Degenerativne spremembe diskov z dokaj obsežnimi protruzijami pod zadnji longitudinalni ligament v nivojih L 4 - L 5 in L 5 - S 1.
Nevroforamna sta v obeh omenjenih nivojih zožena, epiduralno maščevje je reducirano. V STIR sekvenci ni znakov edema skeleta ali mehkih delov, ki bi govorili v prid akutnega patološkega dogajanja.
Konus medule in filum terminale sta v normalnih mejah.
V aksialnih rezih je v nivoju L 3 - L 4 spinalni kanal primerno širok.
Nivo L 4 - L 5, kjer gre za centralno protruzijo diska je stenoziran obojestransko, nekoliko izraziteje z desne strani zaradi širokobazne protruzije diska, ki se širi v predel obeh lateralnih recesusov, mogoče nekoliko izraziteje desnega.
Nivo L 5 - S 1 je prav tako minimalno zožen zaradi manjše centralne protruzije diska, sicer pa sta recesusa prosta.
Zaključek:
Stenozantne spremembe spinalnega kanala v nivoju L 4 - L 5 zaradi nakazane centralne protruzije diska, ki nekoliko izraziteje utesnjuje desni lateralni recesus.

PROSIM ZA POMOČ.
Default avatar

Sergej Fedorov

Pozdravljeni,

vsebina izvidov kaže na klasično lumboišialgijo s piriformis sindromom. Z dolgotrajnim sedenjem se sproži tudi prekinitev krvnega obtoka v nogi, zato omenjeni simptomi. Slika RTG kaže enako. Ponavadi visoki ljudje, kot je razvidno v vašem primeru, pogosto trpijo zaradi povečane gibljivosti oziroma nestabilnosti hrbtenice. Obrabne spremembe so prisotne na nivojuh L4-L5 in L5-S1. Mnenje fiziatra je podobno, zgotovljena je izravnana ledvena lordoza, kar pomeni nepravilno ukrivljenost hrbtenice, ki jo le-ta razvije, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec.
Gre za kot rečeno klasično sliko, s tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za natančen nasvet glede zdravljenja vas vabim, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa poleg izvidov prinesete tudi slike.
Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij ordinacij: http://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Denis Kupa, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Moravske Toplice, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov, T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
[email protected]

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.