Med.Over.Net

Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Odgovarjajo: Sergej Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine • Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Diagnostika in terapevtsko zdravljenje pri bolečinskih stanjih, odprava simptomov hrbtenice, sklepov, mišic, bolečin v križu, glavobolov, vrtoglavic, slabosti, težav na področju notranjih organov in določenih nevroloških obolenj. Odpravlja vzroke bolečin brez zdravil in kirurškega posega.

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine

Sergej Fedorov

Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Andrej Kotov

Deluje v ordinaciji MO-GY v Ljubljani od januarja 2009. Leta 1994 je končal  medicinsko fakulteto v Minsku in leta 1995 specializiral iz področja nevrologije. Specializacijo manualne medicine je končal leta 1997. Ves čas se je tudi izpopolnjeval na področju nevrologije in leta 2005 magistriral iz tega področja (ima najvišjo – tretjo stopnjo nevrologa). Potek študija in dela 1994 – Končal medicinsko fakulteto, 6 let splošna medicina 1995 – Specializacija iz podorčja nevrologije 1997 – Specializacija manualne medicine 1997 – Specializacija zdravnik nevropatolog 2005 – Končal najvišjo stopnjo nevrologije – nevrolog 3. stopnje 2006 – Specializacija – rehabilitacija in fizioterapija v nevrologiji 2006 – Specializacija – manualna terapija v nevrologiji 1999 – 2000 Vodja nevrološkega oddelka zdr. doma št. 20 v Minsku 2000 – 2003 Nevrolog – ordinator na kliničnem centru (II. Klinika) v Minsku 2003 – 2008 Vodja nevrološkega oddelka in glavni konsultant klinike Beloruske železnice v Minsku

Mravljinci v prstih

Default avatar

rs1975

Pozdravljeni, prosil bi za vaše mnenje.
31.12.2011 se mi je pri igri z otrokoma zgodila nesreča, posledica je bila centralna hernija diska L5-S1. Zadeve sem saniral po cca. 6 mesecih s fasetno blokado pri dr. Vengustu in kasnejšimi fizioterapevtskimi vajami. Po tem večjih težav nisem imel, občasne bolečine sem lajšal zopet z razteznimi vajami. Julija lansko leto med dopustom pa sem začutil bolečino v zadnjici. Šlo je za srednje močno bolečino, vse skupaj sem pripisal prepihu, saj sem eno noč prespal na prostem. Bolečina je bila prisotna še naslednjih 10 dni, v tem času sem sicer večino dela opravljal brez težav, tudi vožnja s kolesom (po rehabilitaciji od leta junija 2012 sem zagrizen kolesar) mi ni delala težav. Po 10-ih dneh pa je nekega jutra bolečina postala nenadoma neznosna. Bolečina v zadnjici je bila tako močna, da se nisem mogel niti pripeljati do urgence, zato sem na pol poti poklical rešilca. Na urgenci sem dobil nekaj steklenic protibolečinskih infuzij in tablet, bolečine so se potem z dneva v dan zmanjševale. Bolečin od takrat nimam več, edino kar mi je ostalo so mravljinci v prstih na desni nogi. Najbolj izraziti so v mezinci in potekajo do nekje sredinca. Poleg tega imam od desnega kolena do gležnja po zunanji strani čuden občutek, ne gre za mravljince, bolj neke vrste ledeno nogo, težko opišem. Na dotik imam občutek, kot da je ne čutim dovolj. Bil sem na EMG, kjer so mi rekli, da gre za začetno okvaro v ledvenem delu, verjetno povezano z okvaro L5-S1 izpred 6 let.
Zanima me ali obstaja kak način, da se teh mravljincev in "ledene" noge rešim? Ta težava mi sicer ne ovira pri vsakdanjih opravilih, tudi izvajam lahko vse športne aktivnosti (tek, kolo).

Hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Sergej Fedorov

Pozdravljeni,

hernija diska, v vašem primeru na nivoju L5-S1 je obrabna sprememba, ki se sicer lahko dodatno aktivira ob poškodbi, nikakor pa ne nastane kot posledica poškodbe. Vzroki za sproženje procesa, ko sprememba naenkrat odraža simtome, so lahko sicer zelo različni. V kolikor so vam različne oblike terapije pomagale, je to dober znak in pomeni, da sprememba ni kritična do te mere, da bi potrebovala kakršen koli (operativni) poseg.
Po vsej verjetnosti v tem nivoju prihaja do draženja enega ali več živčnih pletežev. Priporočljivo bi bilo opraviti RTG ali pa celo MR slikanje ledvenega dela hrbtenice.
Kolesarjenje je kot aktivnost priporočljiva, saj gre za stabilen položaj ledvenega dela, odsvetujem pa vam tek v kateri koli obliki, saj lahko vaše simptome zelo poslabša.
S tehnikami manualne medicinne uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa poleg izvidov prinesete tudi slike. Na podlagi anamneze in klinične slike vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Denis Kupa, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Moravske Toplice, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov, T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
[email protected]

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.