Med.Over.Net

Manualna medicina - zdravljenje gibalnega sistema

Odgovarjajo: Sergej Fedorov, dr. med., specialist manualne medicine • Andrej Kotov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Diagnostika in terapevtsko zdravljenje pri bolečinskih stanjih, odprava simptomov hrbtenice, sklepov, mišic, bolečin v križu, glavobolov, vrtoglavic, slabosti, težav na področju notranjih organov in določenih nevroloških obolenj. Odpravlja vzroke bolečin brez zdravil in kirurškega posega.

Sergej Fedorov , dr. med., specialist manualne medicine

Sergej Fedorov

Andrej Kotov , dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine

Andrej Kotov

Deluje v ordinaciji MO-GY v Ljubljani od januarja 2009. Leta 1994 je končal  medicinsko fakulteto v Minsku in leta 1995 specializiral iz področja nevrologije. Specializacijo manualne medicine je končal leta 1997. Ves čas se je tudi izpopolnjeval na področju nevrologije in leta 2005 magistriral iz tega področja (ima najvišjo – tretjo stopnjo nevrologa). Potek študija in dela 1994 – Končal medicinsko fakulteto, 6 let splošna medicina 1995 – Specializacija iz podorčja nevrologije 1997 – Specializacija manualne medicine 1997 – Specializacija zdravnik nevropatolog 2005 – Končal najvišjo stopnjo nevrologije – nevrolog 3. stopnje 2006 – Specializacija – rehabilitacija in fizioterapija v nevrologiji 2006 – Specializacija – manualna terapija v nevrologiji 1999 – 2000 Vodja nevrološkega oddelka zdr. doma št. 20 v Minsku 2000 – 2003 Nevrolog – ordinator na kliničnem centru (II. Klinika) v Minsku 2003 – 2008 Vodja nevrološkega oddelka in glavni konsultant klinike Beloruske železnice v Minsku

Bolečine v ledveni hrbtenici in razlaga MR izvida

Default avatar

MIMI39

Pozdravljeni,

imam večletne težave z križem. Takrat so bile bolečine občasne, vsake toliko me je preseka!o, tako, da se tudi po več dni nisem mogla zravnati. Zdaj so bolečine vsakodnevne, večje po obremenitvah. Bolečine imam v križu in desni nogi do prstov. Pred letom mi je ortoped priporočil operacijo, vendar se zanjo takrat še nisem odločila. Poskusila sem s fizioterapijo, vendar je bilo po njej še slabše. Zdaj sem bila ponovno na MR, na ortopeda pa še čakam. Prosim vas za razlago izvida in za vaše mnenje glede operacije. Hvala.

Še ohranjena lordoza ter nakazana sinistrokonveksna deviacija.
Ohranjeni zgornji ledveni nivoji.
Na nivojih L3-4 do L5-S1 blažja spondilartroza, zmerna spondiloza, i.v. diski so izrazito znižani, erozivne Modic spremembe priležnih terminalnih plošč L4-5 in L5-S1, Modic 2 nivoja L4-5, Modic1 in 2 nivoja L5-S1.
Na nivojih L3-4 in L4-5 sta i.v. diska zmerno dorzalno širokobazno protrudirana, posterolateralno osteofiti manjši spondilofiti, blago sta utesnjena i.v. foramna L4.
Nakazana retrolisteza L5, 1. stopnje.
Na nivoju L5-S1 manjši posterolateralni spondilofiti in centralna in desnostranska paracentralna hernija diska, ki dokaj izrazito utesnjuje desni lateralni recesus, odriva desno korenino S1- možno draženje.
S strani spondilofitov in spondilartroze sta zmerno do izrazito utesnjena tudi oba i.v. foramna L5-možno draženje spinalnih živcev.
Drugje ni videti utesnitev nevralnih struktur. V spinalnem kanalu ni drugih posebnosti.
Difuzno nekoliko hipointenziven signal kostnine na T1 sekvenci, hiperintenziven STIR sekvenci- verjetno reaktivacija rdečega kostnega mozga, svetujem korelacijo z laboratorijskimi preiskavami.
Default avatar

Sergej Fedorov

Pozdravljeni,

izvid kaže zmerne obrabne spremembe, ki pa niso kritične. Nepravilna ukrivljenost hrbtenice (sinistrokonveksna deviacija) kaže na znake bolečinskih občutkov, ki so posledica draženja enega ali več živčnih pletežev v ledvenem delu hrbtenice. Spremembe niso sveže, saj se na korpusih vretenc že pojavljajo izrastki (spondilofiti), ki omogočajo kompenzirati spremenjeno stanje.
Kot rečeno spremembe niso kritične, so pa jasni znaki akutnega draženja živcev. Enoznačnih indikacij za operativni poseg ni, verjetno je možno stanje simptomatsko pozdraviti tudi s konzervativnimi tehnikami. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere, za bolj natančen nasvet pa bi morali opraviti klinični pregled. Priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa poleg izvidov prinesete tudi slike.
http://www.mo-gy.si/i-htm/
Lep pozdrav,
Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog
spec. manualne medicine

Ordinacije manualne medicine MO-GY v Sloveniji:
Ljubljana, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21
Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Denis Kupa, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Moravske Toplice, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13
Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Aleksej FIlipov, T: 05/300 23 77
Koper: dr. Aleksej Filipov T: 05/300 23 77

Brezplačna telefonska številka: 080 12 03

http://mo-gy.si/
[email protected]

V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.
Default avatar

MIMI39

Najlepše se vam zahvaljujem za vaše mnenje.
Lep pozdrav