Forum: Starši in otroci

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Železo v nosečnosti

Odgovori Nova tema
Default avatar Nina 4 Okt 2001 14:07

Noseča sem 5 mesecev in pol. Na zadnjem pregledu pri ginekologinji mi je le-ta predpisala tudi železo v obliki tablet. Iz otroštva se bledo spomnim, da mi je bilo po teh tabletah zelo slabo, zato sem o tem povprašala tudi zdravnico - ginekologinjo. Povedala mi je, da me "verjetno" čakajo jutranje slabosti, ko bom tableto zaužila na prazen želodec - tako se pač to jemlje. In... zdaj sem v dilemi. Krvna slika namreč ne kaže nobenega pomanjkanja tega zelooo pomembnega elementa ŽELEZA, pa ga moram vseeno jemati. Zakaj tako? In ali ima katera izkušnje s tem? Ali je železo pomemno za otročička ali zame? Kar koli mi boste povedale, mi bo koristilo?

Hvala,
Nina.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar katja 4 Okt 2001 14:53

Železo je pomembno za oba. Pomanjaknje je proti koncu nosečnosti normalen pojav, ki pa se ga da omiliti tudi z naravnimi metodami: suhe sljive, rozine, suhe marelice, jetra, konjsko meso,.. Pač poglej katera živila še vsebujejo dosti železa. Vendar se ti lahko zgodi, da kljub temu da poješ dovolj hrane bogate z železom, imaš še vedno primankljaj. V tem primeru pomeni, da se pri tebi ne resorbira dovolj železa iz črevesja, to pa izboljšaš tako, da pri obroku hrane bogate z železom popiješ kozarec limonade, pomarančnega ali jabolčnega soka, skratka nekaj kislega. Kajti kislina pomaga pri resorbciji iz črevesja. Lahko je to tudi kozarec rdečega vina, vendar, jaz sem proti alkoholu v nosečnosti.

Je pa še nekaj naravnih metod, ki pa sem jih napisala že kakšnih 14 dni nazaj na podobno vprašanje, zato, če te zanima poišči z iskalnikom. Naj ti bo ključna beseda endovital in mislim, da je uspeh zagotovljen.

Lep pozdrav in srečno nosečnost, lahek porod, predvsem pa neizmerno veselje z malčkom-malčico.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katarina 4 Okt 2001 23:11

Meni je tudi ginekolog predpisal železo, brez da bi imela slab krvni izvid. Nisem ga jemala, ker lahko povzroča prebavne motnje. Raje sem se bolj zdravo prehranjevala.

Pozdrav, katarina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar koroška Anita 5 Okt 2001 08:31

Živio Nina , sem noseča 33. tednov, prejšnji mesec sem imela hemoglobina 109 in sem dobila tablete Ferrum lek. Jemljem samo eno na dan( ginekolog je rekel dve), ker mi ni okus všeč, pa še zgristi jo moraš. Pa tudi hrano sem popestrila po nasvetu drugih, saj veš slive suhe in sveže, meso, rdečo peso itd...
Včeraj sem bila pri zdravniku in se mi poboljšalo na 122. Nimam pa prebavnih težav, le blato je temnejše in še to jaz jih jemljem po obroku, ne na tešče.
Saj veš železo je pomembno za oba.
Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jože 6 Okt 2001 10:27

Veliko železa je v polnomastnem siru 14 mg,jegulja 17 mg,sojina polnomastna moka 14 mg in soja v zrnju-celo zrnje (lahko skuhaš kakšno mineštro, namesto fižola pa uporabiš namočeno sojo...suhe slive 4mg, mandlji,lešniki tudi 4 mg....sicer pa se železo "tvori" tudi iz odmrlih celih v našem telesu.....stare celice neprestano izrabljajo in odmirajo....kopiči se v naših jetrih, zato ga je tudi v živalskih jetrih kar precej od 6 mg naprej.....odrasli potrebujemo okrog12 mg železa dnevno, torej če zaužiješ dnevno 100 g polnomastega sira, je to že dovolj.....ali pa 200 g krompirja, 80 g jegulje, ali pa 200 g kruha iz mešane moke (sojina-pšenična).......vmes pa še pohrustaš kakšen lešnik,mandelj ko gledaš TV, ali bereš knjigo.....(pozabil sem omeniti jajčni rumenjak je poln železa)......ker pa naše telo vsega železa ne more uporabiti-izrabiti, ga moramo dnevno zaužiti malo več, kot 12 mg....v nekaterih živilih pa je železo v takšni obliki, da ga telo izrabi skoraj vsega...to so npr. telečja jetra in mleko, samo da ga je v mleko premalo, bi morala popiti preveč mleka.....(v litru mleka je samo 1 mg železa)....
Zelo pomembno pa je, da poleg železa zaužijemo tudi dovolj bakra, saj le ta služi zato, da se železo porabi za nastanek hemoglobina....no narava je poskrbela, da kjer je dim je tudi ogenj, se pravi kjer je železo je tudi baker....ni pa vedno tako...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh