Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

kenguru za nošenje otroka

Default avatar

Anita

Dobili smo kenguru Tomy, oblazinjen, z močnimi naramnicami, zdaj pa nismo prepričani o njegovi uporabi. Naš otrok je star dva meseca in pol in ima 6 kg. Ali je še prezgodaj za pokončno nošenje otroka? Ali ga lahko nosimo dalj časa, npr. na sprehod? Ali je vseeno v katero smer je obrnjen otrok? Namenjen je otrokom od 0-12 mesecev. Kakšne so vaše izkušnje?
Hvala, Anita.
Default avatar

darja

Tudi mi imamo tak kengeru in uporabljam ga od dopolnjenega prvega mesece (takrat le po kakih 20 minut). Do tretjega meseca je bil mali obrnjen proti meni, sedaj pa z veseljem kuka v svet. Moram povedati, da je naš mali zelo hitro sam držal glavico pokonci (tako so govorili vsi, ki so ga videli), z dvemi meseci je že pasel kravice. Sicer pa je sedaj star skoraj pet mesecev in ima osem kg pa mu je ta kengeru že skorajda premajhen.
Default avatar

Sabina

Nam pa je pediatrinja rekla, da kenguru do ca 6 meseca sploh ni primeren za otroka, ker se potem narobe razvija hrbtenica, saj je otrok na silo skoraj v sedečem položaju (kasneje pa je otrok skoraj že prevelik zanj). (kljub številnim nasvetom drugih staršev, smo raje poslušali zdravnico).
Default avatar

tina

Tudi nam je pediatrinja odsvetovala kenguru do sestega meseca starosti. Potem smo ves cas uporabljali storkljo, najprej je hcerka notri lezala, potem sedela in nato sedela na boku . vec kot do drugega leta. Tudi mene hrbet ni nic bolel, ceprav je hcerka precej tezka.
Default avatar

Karmen M.

Tudi mi smo polni dve leti uporabljali storkljo.
Default avatar

Jana E.

Kenguru v resnici ni zdrav ne za materin , ne za otrokov hrbet. Tudi moja pediatrinja in kup literature so govorili isto, do šestega meseca ne uporabljati kenguruja, ker pride do mikrookvar hrbtenice, kar se kaže šele v kasnejših letih.
Jaz sem s pridom uporabljala štorkljo do tretjega leta. Za otroka je to idealna lega, ves čas, tudi ob hišnih opravilih, sem ga nosila ob sebi, bil je miren, ker me je čutil ob sebi, ni veliko jokal, ko je bil večji, sem ga nosila na boku ali hrbtu.
Toplo priporočam štorkljo in odsvetujem kenguru.
Default avatar

Nika

Jana,

sama sem v dar dobila štorkljo znamke CAM, za katero moram reči, da je bila zelo nepraktična. Nikakor si je nisem mogla uravnati tako, da me ne bi bolel hrbet. Ker pričakujemo "novega"dojenčka, te prosim, če mi lahko zaupaš, katero štorkljo si ti uporabljala. Hvala!
Default avatar

Karmen M.

Draga Nika,
niso vse "štorklje" enako dobre in za vsako žensko. Pomembno je, da štorkljo prej preizkusiš, še najbolje skupaj z otrokom, da vidiš, če je dosti velika in dovolj praktična za tvoj tip postave.
Jaz sem uporabljala štorkljo (brez blagovne znamke), ki smo jo kupili v Avstriji, v Toys'r'Us in mi je dobro služila, stala je 200 ATS (kar je malo).
Prijateljica uporablja štorkljo znamke No-Jo, ki jo je dobila iz Amerike. Stane 40 USD in je ena najboljših, kar jih lahko dobiš.
Več info: http://www.wearsthebaby.com/shopping/slings.html
Druga prijateljica uporablja štorkljo znamke "Over The Sholder Baby Holder", tudi iz Amerike, tudi odlična ter 40 USD.
Več info: http://www.babymain.com/slings/sling.htm
(pošljejo katalog in vzorce blaga)
V nemškem katalogu Maas si lahko naročiš poseben trak iz blaga, ki ti omogoča nošenje otroka na vse žive načine. Kataloge lahko naročiš na strani: http://www.maas-natur.de/. Mimogrede: imajo fantastične lesene igračke.

Če pa si spretna, si jo lahko sama zašiješ.
Default avatar

Nika

Draga Karmen,

hvala za izčrpne naslove. Žal sama nisem tako spretna, da bi si štorkljo sešila, me pa zanima, ker mi je tale Toys'r'Us tako znan - je to v Celovcu pri Kiki ali kje že? Hvala!
Default avatar

Jana E.

Draga Nika,
mislim, da ti je Karmen že zelo izčrpno odgovorila in opisala vse v zvezi s štorkljami. Jaz sem jo tudi dobila iz Amerike. Po mojih videnjih je No-Jo iz amerike res dobra, varna in praktična.
Jaz sem mojo sicer posodila znanki , ki je ne uporablja, a jo v naslednjih 14 dneh dobim nazaj, če te bo zanimalo videti jo in primerjati jo, mi sporoči, moj telefon je 510-5100.
Živjo.
Default avatar

Nina37

Kenguru se začne uporabljat, po dopolnjenih 3 mesecih, tako, da gleda starša, po 6 mesecih, pa
lahko gleda naprej. Lepo je to napisano tudi tukaj: Prednosti in Slabosti:
http://markneli.com/ali_ste_vedeli.html
Default avatar

reklamca?

NINA, a delaš mal reklame za svoje podjetje?

ker otroci, o katerih je gor govora, grejo že v šolo! pa po moje ne nucajo več kenguruja!
Default avatar

Nina37

ne vem kateremu pogovoru ti slediš, beri od začetka.
Delam reklamo? Ja, zakaj pa ne, če je OK.
Default avatar

reklamca?

zgornjni pogovori so iz leta 2001, torej je Anitin otrok, ki je bil takrat star 2 meseca, sedaj že nekje v 2./3. razredu, torej močno dvomim, da katera od zgornjih mamic še potrebuje kengurujčka, da bi otroka nosila v šolo!

edini razlog, da si kar iz lepega iz naftalina privlekla 8,5 let (!) staro temo, pa še to z nasvetom, kje neko stvar kupiti, se meni zdi ta, da pač reklamiraš svoje podjetje, ki to stvar prodaja. bodi vsaj tako poštena, da odpreš novo temo z naslovom... "priporočam super kenguru" ali pa kaj podobnega, ne pa da delas (samo)reklamo pod vtisom, da odgovarjaš na vprašanje neke mamice
Default avatar

Kengur mama

Prosim te lepo, kaj pa dol v Afriki ko dajo otroka v navadno culo iz blaga, ga nosijo spredi, zadi, ukrivljenega...a misliš da se sprašujejo a je to ortopedsko bla bla...? Mali otrok se mora nosit, kakšna obremenitev matere?? Itak smo skoz obremenjene, nositi moraš otroka tako ali drugače.
Sicer je pa nošenje otroka super zadeva, ker se ti utrdijo mišiče hrbta, nog, vprašajte malo fitnes trenerje. Samo lepo držo moraš imet.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic