Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

pri 5h pa še ne govori

Default avatar

mamica 30

Eno vprašanje za monovke... kaj pozna katera še kakšnega otroka, ki je spregovoril kasneje kot pri 5h letih? Moj otrok je star 5,5 let in še ne govori. Zmore rečt le nekaj fraz in kako posamezno besedo. Drugače je dobro razvit (mentalno) Zdravniki me strašijo, da je mogoče, da nikoli ne bo mogel govorit... kakšne izkušnje???
Default avatar

pri kakšnih zdravnikih

Kje si imela otroka na pregledu? So ti kaj več povedali?
Default avatar

mamica 30

Otrok hodi že 2,5 leti k logopedu, psihologu, skratka: je v obravnavi. Vem vse, kaj so mi povedali zdravniki. Zanima me, če je kje kak otrok, ki se mu je še kasneje "odprlo".
Default avatar

verjetnoje

Meni se zdi čisto možno, da bo pač kasneje začel. Ko se mu bo zgodilo "nekaj". Možno pa je tudi da ne bo. Glavno, da je v obravnavi, več praktično ne moreš storiti. Če je mentalno dobro razvit in ima vso pomoč, govori par besed .. ne vem, v čem je vzrok tega.
Default avatar

1,3,4

Poznam dva primera ampak pri obeh je bilo povezano s sluhom. Glede na to, da ima tvoj že strokovno obravnavo 2,5 let (in bi to že zdavnaj ugotovili), je očitno nekaj drugega.
Default avatar

poznala punčko

Poznala punčko, ki pri treh letih praktično še ni nič govorila (par zlogov). Kolikor vem so jo vozili okrog zdravnikov. Bila je normalno razvita, zdrava, sluh o.k.. Baje je dobesedno čez noč spregovorila in normalno govorila.
Default avatar

mamica 30

S sluhom je vse v redu... ma... me je groza tega, da ne bi nikoli govoril...
Default avatar

1,3,4

Pa je drugače normalno komunikativen oz. sodeluje z okolico (s tabo, sorojenci, drugimi otroki)? Ali je bolj zaprt vase in sovj svet?
Default avatar

ne obupaj

Sama imam skoraj deset let stari dvojčici. Tudi z njima je bilo pri 5 letih tako hudo, nobenega pravega govora. Danes sta četrtošolki. Ena izmed njiju,ta je res,res slabo govorila, danes najlepše bere v razredu. boljše kot vsi, ki so kmalu začeli govoriti. Tudi druga zelo dobro bere. Tako, daj času čas in ne obupaj na začetku kot sem jaz.
Default avatar

miam

Sosedova punčka je imela podobne probleme. Jaz je pri njenih sedmih letih nisem razumela praktično nič. Govorila sicer je, ampak tako nerazločno, da je bila tudi sama čist zafrustrirana, ker je ni noben razumel. Tako se mi je smilila, ko sem vidla obup na njenem obrazku. Je pa ves čas hodila k logopedu in zdej govori super, stara je 12 in je tako, kot da ne bi imela problemov nikoli...
Default avatar

toliko od mene

Moja sošolka je začela govorit šele pri sedmih letih. Pozneje odličnjakinja v šoli, končala faks.
Default avatar

darinka72

Jaz nisem spregovorila do nekje petega leta...nisem hotela...
doma je bil sam kreg non stop in jaz sem bila tiho zanalašč...
Default avatar

alpinka

Jaz poznam podobnega fantka, v OŠ je sicer potem šlo na bolje, ampak da bi pa zablestel, se pa ni zgodilo. Na večino vprašanj se samo nasmehne, sam od sebe redko kaj pove, govori zelo počasi in v kratkih stavkih.

Ne vem, na tvojem mestu bi vprašanje postavila na forumu Otroci s posebnimi potrebami ... Mogoče ne bi bilo slabo zamenjat psihologa.
Default avatar

Kofitajm

Ali mogoče kdo ve, kdaj oz. pri koliko letih pa je po normativih "normalno" da otrok govori vse, tudi r?
Default avatar

microlife

Kofitajm je napisal/a:
No, do OŠ naj bi najpogostejše govorne napake odpravili, a kot lahko slišiš, tudi odrasli ne izgovarjajo R po slovenskem standardnem izgovoru ... Veliko otrok in odraslih tudi seslja ...

Če otrok tam nekje do 5. leta sam od sebe ne začne izgovarjat R, je čas za logopeda.
Default avatar

11511

Mogoče pa res vsi pritiskate nabj in po možnosti govorite na glas in z rzločno ustno mimiko.

jaz bi pa poskusila z tišino. Pač se v družini ne govori. Nekako se mora vzpostaviti komunikacija.

Lahko boste pa na ta način prišli do jedra.
Default avatar

naša podobno

Mamica 30,

Tudi mi imamo podobne težave z našo punčko. Stara bo 3 leta januarja in govori tam nekje do 25 besed, in še to precej nerazločno. V obravnavi je v razvojni ambulanti in na pediatrični pri nevrologu in endokrinologu, hodi tudi k logopedinji in psihologinji. Zaenkrat so ugotovili blag razvojni zaostanek (zaostajala je v razvoju od 10. mesca, tudi pozno shodila), avtizem je izključen. V razvojni pravijo, da bo, da ji moramo dati čas, da bo vse nadoknadila, mene pa res zelo skrbi. Tudi naša punčka zelo sodeluje in neverbalno komunicira, je malo sramežljiva, če ljudi ne pozna, doma je pa zelo živahna in trmasta. Do 2,5 leta ni povedala niti ene besede, zdaj pa gre počasi. Iz dneva v dan sem bolj zaskrbljena...
Default avatar

poznam

Ne odnehaj, poišči si drugega logopeda.
Poznam dečka, ki ima 7,5 let, hodi v 2. razred pa še vedno govori kot bi imel 2 ali 3 leta. Ga vodijo k logopedu so jim rekli, da so začeli malo pozno (pri 5 letih). V šoli ima pomoč, za lumparije je zelo razvit, tako da ne vem no.......
Default avatar

vključi

še kakšnega bioenergetika..

lahko pa tudi da ji paše ta pozornost ki jo dobi, upam, da ne misli da dobiva vso pozornost le zaradi tega. Srečno!
Default avatar

seena123

Za »naša podobno«,

Kot, da bi brala o naši punčki. Blag razvojni zaostanek, ki se povečuje. Samo še do endokrinologa nismo prišli, drugače pa razvojna, nevrolog, logoped, psihologinja… Tudi jaz sem iz dneva v dan bolj zaskrbljena. Si za kak pogovor?

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic