Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

3letnik ne govori

Default avatar

še ena zaskrbljena mamica

Živjo,
najin mali je tik pred 3. letom, pa ne govori. je zdrav, bister in navihan fantek, ampak govori pa ne. Oglaša se, vendar ne da bi oblikoval zloge, nobenih besed, zelo zgodaj je rekel mama potem pa nič več. Z možem sva že precej obremenjena s tem, menda imajo pri 3 letih sistematski pregled, pa bomo kaj o tem rekli. Je katera tu s tako izkušnjo in bi mi zaupala, kako in kaj je bilo z otrokom, je spregovoril pozneje, kdaj... ? Hvala za vsak komentar.
Default avatar

še en tak je bil

Najin mali je bil podoben kaliber:)
Utišaj ga zdaj, ko ne odneha po sveti volji ne:)
Nič ni narobe. Verjemi, je tudi mene skrbelo. Odličnjak celo OŠ. In dobro kaže na vseh področjih;)
Default avatar

trew

Sin naših sosedov je spregovoril pri treh letih in par mesecev. Od takrat ga ne ustavi nihče več:) Je pa spregovoril s celimi stavki in bolj pravilno kot govorijo otroci po letu ali dveh.
Default avatar

nova gospodinja

Naša je bila ista, nič ni govorila in še vsi okoli nas so me strašili da to pa res ni ok.

Spregovorila je pri treh in še mal in govori od začetka zelo lepo, tudi R ni bil problem. In govori, govori in še enkrat govori.... sedaj ni nikoli tiho ;) Je zagotovo vse za nazaj not prinesla ;))

Ne sekiraj se, eni otroci potrebujejo več časa za to drugi pa za drugo stvar.

Aja, začela je pa na enkrat govorit vse, včeraj nič danes vse in sedaj je tih samo takrat ko spi ;)
Default avatar

skela

Bo spet eden tistih, ki do sedaj ni imel pripomb :-)))
Default avatar

teta in soseda

Poznam dva taka primera. Moj nečak do svojega 3. leta ni spregovoril nič. Pri 3,5 letih je šel v vrtec (prej je bil v privatnem varstvu), ugotovil, da njegove pantomime tam nihče ne razume in v 2 mesecih spregovoril vse in to v takih stavkih in besednih zvezah, da marsikateri prvošolček ne spravi tega skupaj. Danes je nadvse zgovoren 4 letnik. Prav podobno je bilo s sosedovo punčko. Do 3. rojstnega dne niti ene besede, potem pa v nekaj mesecih vse. Moje laično mnenje je, da če je vse ostalo OK, nimaš kaj skrbeti.
Default avatar

preveri

Preveri, če razume navodila, jih izpolni, če npr, pkaže kuža, vlak, mucka...... v knjigi ipd. Č eto zna, lahko čakaš, če ne, pregled pri otologu, ki preveri najprej sluh, ne bo odveč.
Default avatar

kako pa razvoj?

kako je pa potekal njegov razvoj do sedaj?kdaj je sedel samostojno,kdaj je shodil,pa kot ti je scetovala že predhodnica,kako je z razumevanjem navodil?

Drugače pa je bilo pri nas podobno,pri 3 letih je slabo govoril,tako da ga je psihologinja na sistematskem poslala v razvojno,od takrat obiskuje tudi logopeda in delovnega terapevta.Fant sicer govori,sedaj je star dobre 4 lata,vendar zaostaja za vrstniki v motoriki(fina in grafomotorika)
je tudi opredeljen kot otrok z zmerno govorno motnjo.
Kako je pa s plenicami,je že suh?

srečno
Default avatar

arkyca

poznam kar nekaj otrok, ki sploh niso spregovorili do 5 leta starosti, sedaj jih pa ne ustaviš, govorijo 24/7.
Default avatar

še ena zaskrbljena mamica

Hvala vam vsem za pomirjajoče besede. Vse razume, vse pokaže, dobro sliši, jasno se odzove na "navodila", če mu kaj rečem, vprašam, vse odgovori, vendar neverbalno. Je pa še s plenicami kot večina njegovih vrstnikov v vrtcu. Shodil je že z 11 mesci, motorika je zelo dobra, sesatvlja puzle, kocke ....
Default avatar

mojka.

še ena zaskrbljena mamica je napisal/a:
Večina 3-letnikov v plenicah?? Se hecaš?
Default avatar

Naš noče govorit

Naš je sicer star 18 mesecev, pa reče samo mama in ata. Razume pa čisto vse. Sem se že sekirala, morda še bolj zato, ker je ta starejša že pred 1 letom starosti znala par besed povedat in to razločno. Nekaj časa se mu nismo odzvali, če je samo kazal na kakšno stvar, smo mislili, da bo pa tako začel prej govorit. Ampak brez uspeha.

Je pa včasih kar nerodna stvar, ker zgleda starejši kot je, pove pa nič.

No, pol še pač počakam.
Default avatar

Poskusi in se potrudi

Recimo, da je vse v redu in glede na napisano tudi je. pa da ga pošlejo v razvojno. najprej ti bo rekla zdravnica tam, da se na njegovo pantomimo, neverbalno izražanje ne odzivaj 8kot da ne veš, kaj bi rad) in bo tako prisiljen spregovoriti, če bo želel komunicirati. Primer: če npr. sedaj nekaj želi in pokaže na tisto stvar, se ne odzovi z dejanjem, temveč mu povej, da ne veš, kaj bi rad, da ga ne razumeš in naj pove. verjemi, bo hitro odprl usta. zdaj mu tega pač ni treba, ker ga v njegovi "govorici" pač razumete.
Default avatar

micka k

Ampak ste pa hecne, no!
razvoj govora je pomemben del razvoja! nekako pri enem letu naj bi otrok spregovoril prve besede, pri treh letih pa nja bi govoril že tam do 40-50 besed, ne le samoatalnikov in glagolov, ampak že kaj več, npr. zaimke.
A če pri treh letih še ne bi znal hoditi, bi jo tudi vse po vrsti tolažile, da je vse normalno, da je zdrav, pameten...? Me zanima...
Default avatar

naš

micka k je napisal/a:
Naš ni govoril do 2 let in 9 mes nič. Ne mama, ne ata, ne bu, ne ba,- nič. Tudi posamzenih glasov ni tvoril. Danes je star točno 3 leta in 5mes in govori v štrenah, še ponoči :) Tvori stavke s po 12 besedami, odvisnike, vprašalnice - vse kar češ.

Hoja in govor niti slučajno nista enaka. Tudi za hojo imaotrok uradno čas do 26. mes, če verjameš ali ne. Je pa res pommebno, da vidiš, da otrok sliši in razume ter tudi izpolni navodilo- to pa res je pomembno!
Default avatar

lunnaa

Od moje sorodnice tamali bo sedaj maja star 4 leta. Pove mogoče samo 2-3 besede pa še to ga samo domači razumejo, ki so skoz z njim. Je pa že fajn govoril ko je bil star 1 leto - leto pa pol. Sam med tem časom sta se starša ločevala, pa je bil enkrat otrok pri mami, drugič pri očetu,...sploh nista imela nobenga dogovora. In od takrat je prenehal govorit. Mogoče kakšen mesec nazaj je bil tamali na enih pregledih in so rekli, da je vzrok vrjetno kakšna travma, nek dogodek da ga je pretresel, prestrašil,... in da rabi čas, da spet spregovori. Res žalostno :(
Default avatar

mancaganca

Jaz ne bi rekla, da je vse Ok. Ti najbolj veš ko si z njim. Mu veliko berete, govorite z njim, pojete. Naš je bil star tri leta pa govori, pove vse, poje pesmice, deklamira že dve kitici, skratka men bi bilo mal čudno če otrok pri treh letih en bi povedal nič. Niti lačen, piti itd...

Skratka lej če ne prej na sistematskem bodo povedali kako in kaj. Lahko da ni nič, da bo spregovoril prej. Kaj pa kaže veliko, recimo če hoče piti in vidi sok na mizi, pokaže z roko in reče vsaj To, to to, ali mh mh mh in kaže z roko. Če vsaj tako nakaže kaj bi rad, bi mu jaz ko bi to delal, vstrajno govorila, reče se Sok bi pil, sok bi pil in potem bo nekaj časa poslušal, potem lahko tudi rečeš, povej kaj bi rad, povej kaj bi rad, Boš pil sok, reči sok in potem ni hudiča da bo rekel SOK.

Je pa res, da mi smo se ogromno pogovarjali z njimi, tudi na sprehodu po mestu. Včasih so nas mal čudno gledali ljudje, ko sem tamalemu razlagala a vidiš tam je bel avto, tam je hiša, to je semafor. Sedaj mi je pa že veliko ljudi reklo, da kako lepo govori, da zato, ker se tako veliko pogovarjamo z njim. Ena mamica mi je celo rekla: Tvoj lepo govori in toliko govori samo zato, ker se tebi da, vsako stvar tako razlagat in mu odgovarjat, men se ni dal.:):).

Glede plenic pa jaz res ne vem no, a vam ni v interesu otroka čim prej spraviti iz plenic, da ne zapravljate za plenice. Naš je bil pri dveh letih suh, lulanje samo še v kahljo, kakanje pa pri dveh in pol. Hvala bogu, da ni več stroškov za plenice. Ena je omenila plenice zato sem to napisala. So pa še bili malčki na sistematskem pri treh v pleničkah. Ja in tudi zelo zadržani so bili. Na sistematkem pri treh mora na pregledu oči povedati katere slike vidi, pes, mačka, lisica, drevo, zvezda, ključ itd... tako, da ne vem kako poteka pregled pri otroku ki ne govori.

Ne sodim sedaj, ker imamo pa pri našem kake druge probleme, eni govorijo, eni ne, eni sedijo in lepo jedo, naš ne, eni so bolj mirni, naš ni, eni so lahko dve ure pri miru in gledajo risanko, naš ne, tako, da sto otrok različno:):). Ni se sedaj totalno za zasekirat, je pa dobro da vprašaš.
Default avatar

trew

micka k je napisal/a:
Če že gledamo tabele in razpredelnice naj bi otrok spregovoril do 3 leta starosti. Do 5 leta naj bi znal izgovoriti pravilno vse črke (R, Š, Č, Ž itn).
Default avatar

Naša

je bila pri treh letih podobno. Mene je kar skrbelo, na pregledu pa mi je zdravnik svetoval, da naj, ko spuša svoje glasove (za katere sem seveda vedela kaj pomenijo) povem, da ne razumem, naj pove razločno. Jaz sem npr. rekla, boš mleko ali kakao? Je pač nekaj rekla/nakazala, jaz pa: ne razumem ... boš mleko ali kakao? ... tako dolgo, dokler ni rekla npr mleko. Res je bilo neverjetno, ker ko se je odločila, je govorila popolnoma razločne besede. Samo ji je bilo treba dati vedeti, da se mora potrudit.
Naj povem še to, da sem delala enako, kot pravi ena zgoraj, na sprehodu poimenovanje stvari, ljudi, ki jih vidimo. Vendar je bil hec v tem, da je ona zelo dobro razumela, kaj ji govorim, vendar sama enostavno ni spregovorila, dokler ji nismo dali vedet, da je ne razumemo.

Je pa bila naša po mojem res izredno gibalno sposobna, tudi precej visoka in je bilo prav hecno, ko je npr. se pri 2,5 letih vozila s kolesom brez pomožnih koles, govorila pa nič.

Moj nasvet je torej: če razume, ga vzpodbujajte na način, kot je opisano :)

Lp,m.
Default avatar

še ena zaskrbljena mamica

Z njim zelo veliko govorim, kot si napisala tudi ko pokaže kozarec, rečem , bi rad pil, čaj, kje je ura, jo pokaže , rečem ura in parkrat ponovim ipd. ipd. "bereva" knjige... s tem se res ubadam, ko ga vprašam npr. kje je medved, ga v knjigi najde in pokaže, zraven parkrat ponovim medved, vprašam kdo je to, pa se samo smeji, reče pa nič. . . glede plenic pa takole, tudi večji sin, ki ima zdaj 9 let, je plenice opustil pri 3,5 let, malega bom pa poleti "odvajala".... večji sin je kmalu spregovoril, zato se pa obremenjujem z mlajšim.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic