Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

3letnik ne govori

Default avatar

ne tako

Otroka sprašuješ tako, da ni možen odgovor samo da ali ne oz. da ti nekaj pokaže. Ne vprašaš ali boš čaj. Pač p, boš čaj ali vodo in toliko časa ne razumeš, dokler ne reče čaj (ali voda ali karkoli že).
Kje je medved (ura ...) pokažejo pri 18 mesecih. Ti vprašaj, kaj je to in ne kje je. In pač ne razumeš, dokler ne pove. Seveda ne prvič in drugič, po tisočeih ponovitvah nerazumevanje pa morda tudi bo kakšna beseda.
Default avatar

Piki Miki*

kako pa razvoj? je napisal/a:
Pri nas isto. So mi vsi znanci govorili, da prehitevam-pretiravam, ampak pri nas so bili prisotni tudi drugi kazalci skozi vse obdobje ( držal glavico pri 6m, sedel pri 10m, plazil pri 14m, shodil pri 18m). Čebljati je začel normalno pri cirka 7m, potem pa je po večini ves govor zamrl. Pri 2 l napoteni k avdiologu, logopedu, psihologu. Ima diagnozo "MCD"(minimalna cerebralna disfunkcija) in pomoč spec.pedagoga. Največje težave pri govoru, razumevanju, sledi finomotorika.

Mislim da te nič ne stane, če svojo skrb zaupaš pediatrinji in te napoti kam naprej, da boš v najboljšem primeru porabila nekaj svojega časa in boš pomirjena. Če bi jaz poslušala znance bi naredila veliko napako. Že prvo leto pomoči spec.pedagoga v vrtcu je prineslo viden napredek, ki pa ga povezujemo seveda tudi z njegovim dozorevanjem.

V 1.r gre star 7 let in 2 m. Ne vem kako bo, vem pa, da se bomo maximalno trudili.
Default avatar

et

MOj sin je tudi pridobrem letu spregovoril nekaj zlogov, potem pa se je ustavilo. Pri 3 letih sem ga približno razumela kaj hoče, drugi ga v glavnem niso razumeli. Imel je tudi obdobja jeclanja, tako da je bilo vse skupaj je hujše. Pri 3,5 letih sem ga peljala skupaj s starejšem sinu k logopedu, tako malo "pokazat", da mi pove svoje mnenje. Svetovala mi je, da začnemo z obravnavo, ker nekaterih črk sploh ni uporabljal (g, h, f ...) Počasi smo se jih naučili, pri štirih pa začeli z vsakotedenskim obiskovanjem logopeda, tudi zato, ker jeclanje ni izvenelo. Zdaj po 3 letih nas čaka še r in utrjevanje "fint" za tekoči govor. Precej naporno, a rezultati so. Pogosto je povezava med slabim govorom in fino motoriko. Delajta veliko vaj doma. Na MON-u jih je napisano kar precej. Definitivno se obrestujejo in so koristne za vse otroke. Bodi pa pripravljena na razne psihologe in vprašanja o vsem možnem glede nosečnosti, poroda, spanja, jokanja...Včasih se mi je zdelo da pretiravajo, a zdaj sem vesela, da ima narejenih nekaj testov, da vidimo njegove sposobnosti in področja, kjer je močen, da se ga tam spodbuja oz. z igro trenira šibka področja.
Default avatar

garfi

Pozdravljena,

sama sem se soočala s podobnimi vprašanji, ker pri 3,5 še vedno ni povedal nič, hodila sva k logopedinji in ni bilo nobenega učinka, zato nas je poslala na posebne obravnave, kjer so ga testirali in nič posebnega ugotovili, ker je na vseh testih pokazal nadpovprečne rezultate, zato jim ni bilo nič jasno. Skupaj smo se odločili za vrtec v Zavodu za gluhe, kjer so imeli poseben program za otroke z govornimi matnjami. Po dveh mesecih v vrtcu, (logopedinja, 2 vzgojiteljici za 4 otroke, psihologinja... ni da ni) je spregovoril. Res moram pohvaliti vse osebje v vrtcu. Zato sem vpisala kasneje oba mlajša otroka v ta vrtec (imajo tudi navadni program). Fant je sedaj star 11 let in je nadpovprečno intiligenten ( dodatno usmerjanje v šoli). Tega res nismo takrat pričakovali, tako v življenju se stvari obračajo.

Lep pozdrav
Default avatar

windov

Res je tema stara eno leto, pa vseeno mogoče bo kak odziv...

Garfi, tudi pri nas je zelo podobno kot pri vas, zato vas prosim, če mi lahko poveste kako priti do tega vrtca. Kakšen je postopek?

Mi smo nekaj preiskav že opravili, čakata nas še nevrolog in psiholog. Do sedaj je vse v redu. Otrok se normalno razvija, gibalno je v redu, vse vse, samo govori ne oz. samo po zlogih, tako da ga razumemo samo domači. Ne vem kako je bilo pri vašem - ali je sploh kaj govorili ali res čisto nič. Pri logopoedu smo bili dosedaj približno 6x, nas pa v naslednjih mesecih čaka 10 zaporednih obravnav 1x tedensko. Napredek je, samo gre pa res počasi. Vsi mi pravijo naj počakam, meni je pa na trenutke tako hudo, da se kar zjokam.

Sicer bomo videli kaj bo v teh mesecih, ki nam sledijo. Ampak če ne bo napredka, bi pa tudi jaz zaprosila za ta vrtec. Najbrž je potrebno imeti kako odločbo ali kako se to ureja?

Oprostite, ker takole sitnarim, ampak res ne poznam nikogar v naši bližini, da bi ga povprašala.

Hvaležna bom za informacije kako je bilo v vašem primeru.

lp
Default avatar

meni je to čudno

Meni je čudno, da 3 letniki ne govorijo.
naš od enaga leta dalje govori lepo... napreduje. na sistematiki je vse povedal v stavkih, je bil pohvaljen.
no, hočem povedat, da je lahko kaj narobe.
od prijateljica hči do petega leta ni govorila, oz. zelo malo. dali so čez razne preiskave, tudi sluh... a na koncu so le ugotovili, da slabo sliši zarada povečanih mandeljev (nekaj takega), punca je dala ven želnico in mandelje in že lepše govori, ne še čisto, a počasi gre na bolje.
Default avatar

pepa

Da se še jaz javim... z ne tako lepo izkušnjo.
Imam dva otroka: starejši pri treh ni govoril, sledila obravnava logoped, pedopsihiater, pedopsiholog... logoped 1x na teden, pri petih letih lepo govoril, trajalo pa je dve leti.

hči pa je druga pesem; pri treh letih pri logopedu, danes je stara 5,5 let in govori zelo zelo malo. In ko rečem, malo, mislim le par besed, stavke je začela tvorit v tem mesecu in še to le 2-3 besedne.

Sluh je bp, mandljev nima povečanih... vse je kao super.

Je pa malenkost motorično šibkejša (je začela pozno skakat po eni nogi, vozit kolo,...), fina motorika je pa pri govorno šibkejših otrocih tako ali tako skoraj vedno slabša kot pri ostalih (risanje, pisanje, sestavljenaje malih delčkov...)

tako da... najbolje je takega otroka prepustit strokovnjakom in delat z njim vse, kar pač lahko.

mi se trudimo vsak dan...
Default avatar

windov

Pepa,

kaj pa pravijo vsi ti strokovnjaki za tvojo hči? Glede na to, da pišeš, da je stara 5 let, bi šla po programu drugo leto v šolo. A ste se o tem že kaj pogovarjali?

Kako je bilo pa pri sinu? Kakšen govor je bil pri 3 letih (če se morda še spomniš)? Pri nas je tako: krava je mumu, ovca be be, ipd. Govori po zlogih. Celih besed ne uporablja, kaj šele, da bi tvoril stavke. "Avto Babi didi" (Barbi je prišla z avtom) - to je en primer.

Pri našem motorika lavfa bp. Bi rekla, da je celo boljši kot starejši (pri tej starosti). Ravnotežje mu ne dela nobenih problemov. S poganjalcem se vozi kot za šalo. Riše lepo, sestavlja puzzle 4+, lego kocke (tamale). Sluh je bp. Pri pregledu pri foniatrinji ni bilo nič govora o tem, da bi bili mandlji problem. Angino je imel do zdaj 2x, kar ni nič posebnega. Bomo videli kaj bo rekla psihologinja, pa pregled pri nevrologu nas še čaka.

Jaz res ne vidim, kaj bi lahko bila ovira pri govoru našega fanta.

Vadimo tudi doma, samo je tako, da nas včasih tud poslušat noče. Še najraje ponavlja za bratom :)
Default avatar

pepa

oprosti, da ti nisem do sedaj nič pisala....

glej, pri nas je to posebna situacija. Sin pri treh letih ni nič govoril - par besed: ja, ne, mama, ata, pil... to je mislim da to...
Hči pri treh letih ni rekla nič razen ne in mama.

pri treh letih smo šli s sinom k logopedu, pri štirih je že znal kaj povedat. Potem pa se mu je odprlo. Hodil je k logopedu do konca 1. razreda.
Isto je sestavljal puzzle, vozil poganjalca kot nor, sestavljal lego kocke... ni pa znal lepo risat. Isto je sluh bp, preverili že pri treh letih, pa še potem vsaj 1x na leto.

Pri hčeri je malo drugače: isto pri treh letih k logopedu, sluh bp, trmasta kot hudič - ker je vedla, da ne zmore govorit, je pač drugače začela komunicirat (tam okoli 4. leta predvsem s trmo).

sedaj bo kmalu stara 6 let, šolanje smo odložili za 1 leto, sedaj se ji počasi odpira.

glej... pri naši pupi ni nobenega razloga, da ne bi govorila.Ampak ne govori.

Dali smo že vse skozi: strokovno pomoč ter smo se tudi obrnili na alternativo.

Letos ima odločbo in hodi logoped tudi k njej v vrtec. Od tega si veliko obetamo.

Ne moreš nič, lahko samo imaš rad otroka in se sprijazniš s tem, da je poseben in da rabi malo več pomoči. Midva sva res probala vse, ampak vedno je bil viden napredek takrat, ko smo bili sami, na dopustu, brez presinga in nervoze... Takrat nas je vedno presenetila z nečim novim.

Ne pričakuj in ne primerjaj otroka z drguimi, ker boš vedno slabe volje - pa tega ti ne govorim kar tako, jaz sem ogromno večerov prejokala, ko sem razmišljala... Ampak... Sedaj je že bolje. Potem pa grem z njo h kakem defektologu, in tam vidim res prizadete otroke (služno prizadete, gluhe, ali pa take z downovim sindromom...) Potem sem pa srečna, ker naš otrok "samo" slabo govori, saj bo že enkrat, ampak malo kasneje... Tisti otroci pa bodo vedno takšni...

Skratka: ne obupajte, vztrajaje pri logopedu, ti še najbolj od vseh pomagajo. Pa probajte se zmenit za redne termine, tam vsaj 1x na teden. Razni psihologi itd. pri tako malih otrocih prav nič ne naredijo... Vsaj iz mojih izkušenj ne.

lp, pepa
Default avatar

windov

Pepa,

najlepša hvala za tako podroben opis situacije pri vas.

Mi vsi upamo, da enkrat bo spregovoril. Je pa vsak dan kaj novega (nov zlog, beseda), tako da počasi se mu odpira. Zaenkrat smo pri logopedu 1x tedensko do konca decembra. Potem bomo pa videli kakšen bo napredek.

Lep pozdrav!
Default avatar

pepa

to, da sedaj čujete vsak dan kaj novega, je že ogromen napredek. Po mojih izkušnjah bi rekla, da se nimate kaj bat in da bo vaš sin kmalu govoril.

Ne se preveč sekirat (saj vem, da se, pa vseeno... :) ), dajte mu čas. Pa če rad posluša pravljice in zgodbice, čim več tega. Risanke in TV najbolj ne koristijo... Pa ne pametujem, naša 2 jih tudi z veseljem gledata...

Pa lepo se imejte
Default avatar

Einstein

Einstein ni govoril do 4. leta, tko da se ne sekirajte in ne obremenjujte sebe in svoje otroke po nepotrebnem.
Default avatar

l.r.b.d.

jaz mam tudi fantka ki je star 3 leta in govori zdej vec kod prej vazno je da si dala vse skozi kar pomeni logopeda,pregled za sluh,.......jaz mam se par terapij ma sem se odločla da grem k bio energetiku v novigrad in sem precej zadovoljna prej je govori 5 do deset besed zdej jih znamo cež 20,če te karkoli zanima piši mi na mail [email protected]
Default avatar

biscaro

CE smrkelj ne klepeta se po 2 letu ga kar dobro z strikom nabijte pa bo zacel kricat in bo se kako reko
ce pa mutast ostane pa trikrat na dan ponovite
Default avatar

tudi ja

trew je napisal/a:
Naš je bil isti, ko je spregovoril je govoril pravilno, tako kot smo se pogovarjali z njim ko še ni govoril. Velikokrat se spomnim in mu pravim kako je bilo fino ko še ni govoril, ker sedaj se pa ustaviti ne more, skratka ragla da je ne najdeš
Default avatar

Mister

Nas ta mali ima 2,5 let,vse kar ga zanima razume in uboga,kar ga ne zanima noce,hodi v vrtec,zelo previdan in pametan fantek,ahodil je ze pri 10 mesec starosti,vse normalno je bilo,z 1 letom je govoril mama,baba,potem je neho,zdaj nekaj pove,pokaze dele telesa,steje na anglesko in nas materni jezik do 10,veliko stvari imenuje,ampak ko zelis da bi stopil z njim v stik,se kar obrne,ne sodeluje,mene zanima ce je imal kdo kaksne podobne iskusnje,da nam pomaga,smo zelo zaskrbljeni,ali je to samo zamujanje v govoru in zaradi tega odneha,al je kaj druzga,v vrtcu so rekli da je pridan in da razume,samo da tesko z osebni stik naredijo,ce mu kaj odgovarja sodeluje,ce ne dela po svom,drugace se igra z drugim otroci in zelo pametan in pridan fantek,prosim za kaksan odgovor,hvala in lp,.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic