Forum: Starši in otroci

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

visoka vročina pri dojenčku

Odgovori Nova tema
Default avatar kaj lahko še naredim 9 Dec 2010 13:45

Včeraj je 8mesečni dojenček dobil vročino , začelo se je kaj na enkrat z 38,4 in se do večera nadaljevalo. Smo odšli k dežurnemu kjer ga je pogledal in rekel da ni nič vidt in naj gremo jutri k svojemu pediatru.
Ponoči mu je vročina narastla na 39 in sem mu jo z svečko zbijala. Danes kličem pediatra in reče da če bo 3 dneh ne bo boljše naj se pridemo pokazat, pač naj mu zbijam vročino...,otrok pa ima sedaj kljub svečki še vedno 39 vročine, skopala sem ga tudi v hladni vodi ampak se je tako jokal da nismo tega dolgo izvajali.
Sedaj pa me zanima kaj naj naredim? Meni se ne zdi to normalno da ima otrok tako visoko vročino brez drugih znakov, danes je popil samo malo mleka, kosilo je zbruhal.Ni razpoložen,veliko joka. Ne vem kako naj čakam do jutri ko pa je lahko kaj hudo narobe. Res pa je da mu rastejo zobki ampak tako visoke vročine naj ne bi smelo biti zaradi tega.
Ima kdo kakšen predlog?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sdi 9 Dec 2010 13:51

Mogoče ima šesto bolezen; če se prav spomnim, je naša punčka imela tri dni visoko temperaturo, potem pa so se pojavile pikice po telesu (se mi zdi, da po trebuhu). Bruhala ni, ni pa nič jedla. Sem jo pa še dojila, tako, da ni dehidrirala. Stara je bila, se mi zdi, da devet mesecev.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Iza bela 9 Dec 2010 13:56

V kolk hladni vodi si ga pa kopala? Naštimaš na toliko kot ima otrok vročine potem pa počasi zmanjšujej za stopinjo, ne da ga kar daš v hladno. Ponavadi, če začneš prehitro do zdravnika hodit, se potem še vsi znaki ne izkažejo in potem ponavadi, ko je slabše hodiš čez dva dni nazaj, zaradi tega rečejo, da pridi po treh dneh vročine k zdravniku, ker drugače tam pobira še vse ostalo. Probaj dajat obkladke na nogice, naj pije, magari po žličkah, da ne bo dehidriral, pa povem še od naših dveh, oba sta imela pri zobkih vročino in drisko, ponavadi je pa pol po dveh dneh zob prišel ven. Ali zaradi tega al kar tako, tista vročina, pa se nisem poglabljala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ys 9 Dec 2010 13:57

39 vročine pri tako majhnem otroku ni nič posebnega. Veliko tekočine, pa pejte k zdravniku, če te skrbi.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar polnočka 9 Dec 2010 13:58

Pomaga, če ga obuješ mokre mlačne nogavičke. Po potrebi jih menjavaš, dokler vročina ne pade. Preverjeno

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rbds 9 Dec 2010 14:03

Pozdravljena,

Otroka celega ovij v mlačno brisačo in ga pokrij z dekco. Če otroku še potem ne bo padla vročina, ga takoj pelji nazaj. Jaz sem sem se enkrat tako na hitro dala odpraviti, pa še patronažna sestra je bila tisti dan na obisku, potem pa je otrok dobil vročinski krč, na srečo ravno ob prihodu v bolnišnico, tako, da so ga komaj spravili k sebi. Izkazalo pa se je, da ima bakterijsko pljučnico. Tako, da smo bili še par dni v karanteni. Odpravil pa me ni pediater, ampak kar sestre po telefonu in so rekle, da naš pediater dela popoldne in naj kar takrat pridem. No, ko pa nas je on samo zagledal, pa nas je takoj poslal v bolnišnico. Mož je vprašal, če je res potrebno, pa je odgovoril, da on še nobenega otroka ni zastonj tja poslal.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pomočnica79 9 Dec 2010 14:04

Predvsem pazi, da ne dehidrira. Magari namoči robček v prekuhano vodo sobne temp., in naj se s tem igra in bo vsaj tako dobil nekaj tekočine, če ne sprejme žličke. Še bolje flaška, seveda.
Za vročino pa pravijo, da najprej probaš vse te naravne metode, šele potem svečka. TOrej, mlačni obkladki na meča in čelo, pa mlačna kopel ali rjuha, ... pa crkljaj ga. Naj bo hitro OK!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kaj lahko še naredim 9 Dec 2010 14:05

ja voda je bila tam ene 37 stopinj potem sem pa dolivala počasi hladno, ampak potem je začel grozno jokati in ko sem mu izmerila vročino je imel še višjo.
Ja skrbi me grozno, vem pa da me bodo verjetno samo poslali domov, čeprav mi je na dežurstvu rekla da če vročina ne pade da mu morajo pregledat vodo in kri

polnočka:bom probala z mokrimi nogavičkami

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zbrlj 9 Dec 2010 14:20

Očitno je to tvoj prvi otrok in orvič vročina, a ne?
Razumljivo, da si zaskrbljena.
Ampak vročina ni slaba stvar. To pomeni, da se telo bori. Do določene višine 38,5, tudi 39, je vročina dobrodejna, pod pogojem, da otrok ni prizadet. Ko vročina zraste nad 39 pa je vročino treba zbiti ker se telo lahko izčrpa.
Zdaj, če je svečka paracetamola zbila vročino, potem še ni panike. Vročino zbiješ in potem ko ponovno naraste, daš novo svečko in tako naprej. Če po treh dneh vročina ne izgine, potem greš k zdravniku. Viroza lahko traja tudi 10 dni. Vse to pod pogojem, da ni drugih bolezenskih znakov. Če imaš občutek, da ga nekaj boli, tudi pojdi prej, seveda ne čakaš 3 dni.

.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kaj lahko še naredim 9 Dec 2010 14:25

ja čudno mi je to zakaj tako visoka vročina?prehlajen ni,kašlja ne...no vsaj zaenkrat ne...tako da res ne razumem zakaj potem vročina nad 39 stopinj, to pomeni da nekaj ni vredu kajne?

Nogice in rokice pa ima čisto mrzle kljub taki vročini, tako da verjetno kakšnih mokrih nogavičk ni potrebnih, mu pa dajem hladne obkladke na čelo in pa seveda veliko čaja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar danes slaba 9 Dec 2010 14:33

Vročina 39 ni nič groznega in se boš po nekaj ponovitvah na to navadila. Če pa traja dolgo, je seveda obvezen obisk pri zdravniku (pri nas prakticirajo 3 dni).

Ti pa polagam na srce: ne mučit otroka. Če se v kopeli joka, ga pač ne kopaj. Kot je ena napisala: kopel naj bo topla toliko kot ima otrok vročine. Potem pa vsaj jaz pustim, da se voda hladi sama od sebe, ne dodajam hladne vode. Obkladki in mokre nogavice - vse mora bit MLAČNO, ne mrzlo, kar predstavljaj si sebe, kako bi se počutila, če ti nekdo da nekaj mrzlega na tvoje vroče telo.
Pa še na to pazi: če ima otroček vročino, nogice in rokice pa mrzle, takrat vročina še narašča in ga ZEBE. Takrat ga je treba pokrit, ne mu še zbijat vročine. Vročina se začne zbijat, ko ima vroče rokice in nogice.

Važno je da otrok pije, jedel bo že, ko bo spet zdrav. Tvoj je sicer še premajhen za to, ampak mame kar dostikrat delajo napako, da pri bolezni pa otroku dajejo za jest karkoli, samo da nekaj da v usta. In ga navadijo na junk hrano.

Sicer pa najvažnejše, preberi si tole:
http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.n ... 202009.pdf

No, mene so opozorile moje sestre in smo ga navadili "samo" na dudo in crkljanje. Kar traja še ene 14 dni po bolezni, da spet preide v stari ritem, se še kar crklja, potem pa itak v vrtcu stakne novo bolezen in gremo jovo na novo...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar dear heather 9 Dec 2010 16:43

No, ne vem, ampak tako visoka vročina brez drugih znakov - jaz bi šla k zdravniku. Kaj pa razni uroinfekti ...? So urin pregledali?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kaj lahko še naredim 9 Dec 2010 17:10

ne nič mu niso pregledali, saj to bi jaz tudi rada da mu naredijo kakšne preiskave in izključijo kakšno bakterijsko okužbo

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mama4X 9 Dec 2010 17:44

Jaz tri dni vedno čakam, preden kam grem, ker se ponavadi šele po nekem času sploh pokažejo kakšni simptomi. Ali še dojiš? Dojenje zna biti v bolezni pravi balzam.
Vročino zbijajo tudi kisovi (pol kisa, pol vode) mlačni obkladki rokic in nogic. Je pa tako, da dokler so okončine mrzle, vročina še narašča. In vse dokler narašča, je zbijanje brez smisla.
Uroinfekt? Ali ima urin kaj čuden vonj? Ko boš šla spet k zdravniku naj dajo otročku pregledati kri (CRP mora biti pod 15).

Pa vso srečo! Prva otrokova bolezen je res mejnik v življenju mame. Upam, da bo vse OK.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kaj lahko še naredim 9 Dec 2010 18:04

hvala vsem za pomoč

Otroček ima še kar vročino, dala sem mu Daleron ker mu svečka ni nič pomagala in je vročina padla iz 39.4 na 38.6
Jaz samo močno upam da ne bo ponoči hujše, jutri zjutraj pa takoj pokličemo zdravnika in zahtevam preiskave seveda če vročina ne bo padla.

Res me skrbi ker mi ni jasno kaj se dogaja v teleščku saj drugih znakov nima , razen tega da joka, ne spi in malo poje

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar švesterica 9 Dec 2010 20:41

Nevarno je samo za dehidracijo, ker tako majhen otrok lahko hitr dehidrira.Dajte mu veliko piti, če pa še dojite je toliko boljše.Za temperaturo ni treba skrbtei, če pade po svečki za eno stopinjo je v redu.Verjamem , da ste zaskrbljena, vendar povišana temperatura je najboljše zdravilo za mikrobe seveda , da ne naraste na 40!Vseeno, bi otroka lepo ohlajala, dajte ga v normalno kopel, kot da bi hotela ga kopati...četudi joka, potem pa dodajajte hladno vodo.Potem ga obrišete in dajte antipiretik, potem pa piti.Vse bo dobro, če pa ne pade kljub ukrepom, pa pojdite na dežurno!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ju3 12 Dec 2010 10:35

je možno da izraščajo zobki. moja je imela pri prem zobku čez 40. ma je naša pediatrinja kljub temu, da smo prejšnji dan bili pri njej na sistematskem rekla naj se pridemo takoj pokazat, da izključi kaj druga. no izkazalo se je da je bil kriv zobek.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ne čakaj 13 Dec 2010 20:11

nocem strasit,ampak sama sem s svojo hcerko 2x pristala v bolnici,ker sem cakala tri dni in komaj potem sla k zdravniku. Pa je imela samo vrocino (39), drugace pa normalno razpolozena (ko ji je padla), norela, se smejala,igrala. Po treh dneh so nas od zdravnika poslali naravnost v bolnico, imela je hudo vnetje ledvic. Sem potem vprasala zdravnico, kako je s tem trodnevnim cakanjem in je rekla da pri dojenckih ne cakamo tako dolgo, da raje prej in ni nic narobe, kot pa da cakas in je potem bolezen napredovala tako dalec da je potrebno otroka hospitalizirati. Tako, da bi jaz sla takoj k zdravniku.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar SIMMY 25 Dec 2010 14:16

Hladne oz. ledeno mrzle nogice pomenijo, da bo vročina pri otroku še naraščala. To mi je enkrat povedala zdravnica in res drži. Zbijaj vročino, ki je nad 38.5 oz. 39 stopinj C. Če bi otrok imel vročinske krče, bi se to že pokazalo. Če pa je otrok tako prizadet, da večinoma samo spi, je apatičen, ne pije, ne je, bruha, driska, pa takoj k zdravniku.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh