Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kam na izlet

Default avatar

živa

Kam na izlet? Imava hčerko in sina (2,5 in 1,5 let) znimaju pa naju ideje kam na enodnevni izlet.
Default avatar

mlada_mamica

Naša pupika zdajle še spi, ko se zbudi pa šibamo na Bled
Default avatar

klara

mi se ravno kar vrnili z izleta! bili pa smo v živalskem vrtu v Zagrebu!
Default avatar

marta

definitivno kak živalski vrt, ali kakšna turistična kmetija, kjer imajo recimo srnice in jelenčke (Jelenov greben v Olimju).

Pa kakšen enodnevni skok v toplice.
Default avatar

HelenaK

Tole so moji zapiski, ki sem jih nekaj časa zbirala s foruma. Verjetno se tudi kaj ponavlja, ker nisem prečiščevala teksta, ampak sem si poste samo kopirala. Mogoče ti bo kaka ideja forumašic prišla prav.

S foruma:

mengeška koča (iz mengša po trasi trim steze - položna pot)
od katarine do sv. jakoba
križna gora (s planice)
gora oljka
planina nad vrhniko

Bohinj - okoli jezera, v eno stran se lahko peljete z ladjo
dolina Voje - dve varianti peš od Stare Fužine ob koritih mostnice do koče ali druga varianta z avtom do koče in potem peš do konca doline Voje (ta druga varienta je meni najljubša in za otroke najlepša)
Vogar, Planina Jezero, Soriška planina npr na Lajnar, Ratitovec iz Planine pečana (tudi to si privoščimo večkrat na leto), Bohinjska Bistrica-izvir Bistrice, Koprivnik-Vodnikov razglednik, Pokljuka-Uskovnica. Vse te poti so primerne in smo jih mi z tako majhnimi otroki večkrat prehodili. Sicer pa otroci najraje hodijo, če imajo družbo, zato smo na take izlete navadno hodili s še eno družino z isto starimi otroci.

Še ne varianta Begunje, Krpin(tam so igrala za otroke) na Svetega Petra.

- Kr. gora: Martuljkovi slapovi, od Jasne do Male Pisnice, Vrsic-okoli vseh treh koc, izvir Soce

- Kamniski konec: Stari grad nad Kamnikom, sv. Primoz nad Kamnikom, izvir Kam. Bistrice, slap Orglice v dolini Kam. Bele, Krvavec z Ambroza,
- Jezersko: na Cesko koco, k slapu Cedca, na mejni prehod Jezersko, k Plansarskemu jezeru


- Kurešček
- Iški vintgar
- Arboretum
- Stari grad nad Kamnikom, večinoma poti po gozdu, ni pa ravno po ravnem
- Bohinj, pa še kopate se lahko, vsaj odrasli
- Zaplana in okolica npr. Stolp (pri Vrhniki)

jezersko - od "jezera" proti tovorni žičnici,
dolina Završnica pod Stolom

Kaj pa Vršič, Soriška planina, Logarska dolina, po cesti od Ambroža do
Krvavca, Velika planina (samo če imaš res dober voziček trikolo),
Jezersko

uro in pol vožnje iz LJ je skor cela slovenija :) ... kamorkoli ob morju - zaledje gor v hribih je še veliko lepše ... vasice:Koštabona in Krkavče ... super za spomladanske dni.

... blizu LJ imaš Katarino ... se zapelješ z avtom čist do vrha .. do gostilne Švarcman .. tam imajo konje zunaj če je vreme lepo ... potem greš not v gozd po potki cca30 minutk do cerkvice ... na hribčku ... meni je tam res lepo ... samo zadnje čase je tam kar gužva :)

lahko greš do vasice Planica nad Kranjem (smer proti Joštu ... pelješ se še malo višje gor) ... tam pa potem peš čez gozd do Križne gore ... cca. 1:30h hoje ... je pa pokrajna super lepa ... tako tam kjer hodiš kot razgled ...

Smledniški grad ... imaš ful različnih varjant ... lahko greš po cesti gor 30min ali pa po trim stezah ... kolikor časa želiš ... navrh so grajske razvaline(naš tamal je čist nor na take zadeve) ... je tudi koča gor .. imajo kosila in ful dobre štrudle.

Ful lep grad je tudi grad Kamen pri Begunjah ... za male otroke super raziskovalni teritorij :)

Mengeška koča ... gor so živali ograjene pa konji ... malo gugalnic in lep razgled 30 min hoje... neka gostilna ki pa ne vem kakšna je.

ko bo skopnel sneg .. Uskovnica ... Pokljuka /strelišče ... po poti do Uskovnice imaš cca. 1:30 min skos ravna pot ... na koncu dom... ful prijazna oskrbnica in super izlet

iz Pokljuke imaš še Blejsko kočo ... lepa pot mimo pašnikov po travnikih ... na koncu malo v hrib .. na vrhu koča.

poleti Velika Planina .. gor z Gondolo ... do vrha še peš 30 min ... na vrhu pa ... sej veš ... tiste lepe pastirske/vikendice :))) ... spodaj pa je ena luškana gostilnica z lepi otroškim igriščem.če ste bol za v hrib ... Slivnica ... super izlet (območje medveda :))) ... do vrha cca 1h .. gor pa dom s super hrano

Slavnik ... super izlet .. v bistvu sprehod v rahlo vzpenjajočo potko cca. 3h ... na vrhu pa uaaaau :))

Lubnik ... malo težja tura .. se pa ful splača ...

V okolici Škofje loke je cel kup super lahkih izletov.

mi gremo velikrat na Stražo nad Bledom po trim poti kjer imaš ves čas te trim vaje ... tamal uživa ful ker je cel kup 'tarzan varjant' pa kozolci za plezat in tko ... na vrhu je več razgledniških točk ... čisto od zgoraj pa se lepo vidi na cel Bled in Jezero ... nikdar ni gužve ... ni pa nobene koče gor.

za poleti: greš čez Blejski vintgar ... do tiste trafike na koncu ... zaviješ gor po stopnicah in prideš do vasice(pozabila ime) ...mimo picerije - kjer je cel kup otroških igral .. pica je pa bol tako tako ... pa po zgornji strani nazaj čez gost gozd ... kjer še nikdar nismo srečali prav nikogar ... se vrneš v izhodišče blejskega vintgarja ... hodiš mimo pašnikov po ful mehki travci bos ... res super.

Peč nad Bohinjskim jezerom ... mimo fužine pa ob izhodišču za hudičev most (pozabila ime reke) ... greš gor v hrib cca 30 min ... na vrhu itak ni žive duše ... je pa krasen razgled na cel Bohinj in jezero ...

v območju bohinja itak na katreokoli stransko potko zaviješ ... te pripelje na krasen cilj :)

mi vse te poti hodimo že od kar je miško dopolnil pol leta ... do drugega leta v ruzaku ... kasneje sam peš ... včasih mu je očka malo pomagal.
Pri štirih letih je sam premagal pot na Slavnik in za nas je bil to gromozanski uspeh ... ker midva obožujeva hojo in take izlete ...

Smledniškem gradu in Sv. Jakobu, Mengeška koča.

Sv. Primož, Šmarna gora (pot Čez peske-naš še ne 2,5 letnik gre gor v nahrbtniku, dol pa čisto sam, smo zato vsi zelo ponosni nanj. Ugotovili pa smo, da bo treba nabaviti kakšne bolj ustrezne čevlje za teke podvige), Katarina, sv . Peter nad Begunjami...
V ta namen je odlično izhodišče Pokljuka. Od tam lahko startaš na Konjščico, Lipanco, krasna vzpona za kakšno uro hoje. Ali pa se sprehodite do Zajamnikov ali Uskovnice, kjer gre praktično po ravnem.
zasavska Sveta gora.Izredno lep razgled.Ne bo vam žal.

iz Mojstrane do slapa Peričnik, praktično po ravnem, če se najde požrtvovalni (običajno!) očka z nahrbtnikom, tudi v dolino Vrat ne bo predaleč.
Iz Kranjske gore se da po lepi stranski poti skozi gozd do Planice, pa še naprej v Tamar, lahko tudi z avtom do Planice in peš v Tamar. Iz Rateč se da z dveletnikom do Tromeje, vendar vam jo priporočam za pozimi, ko se da odlično sankat v dolino.

ZA kolesarje: od Mojstrane do Kranjske gore je urejena lepa kolesarska steza, da se ba brcat tudi do Rateč.

kofce nad tržičom so prekrasne ..gor imajo male ponije ki se pasejo pa kravice...pa če se gre čez jalendol ni nobene strmine smo šli z našo 3,5 let staro pikico pa je hodila celo pot brez problema.

- Pokljuška soteska (odcep do parkirišča je v vasi Krnica)
- od Aljaževega doma pod severno steno Triglava proti Luknji (po ravnem, dokler se vam da, za male hodce ca. 1 uro v eno smer)
- po celi dolini Vrat od Mojstrane do Aljaževega doma (pa še naprej) je speljana naravoslovna učna pot Vrata (dolga ca. 11 km, tako da je za male primerno, da jo prehodijo po delčkih)
- naravoslovna učna pot v Radovljici (v glavnem po ravnem, kaki dve uri, zelo lepo)
- s planine Blato do Koče na Planini pri jezeru (1 ura - položen vzpon), če je to premalo pot naprej vodi po ravnem do Dednega polja (pokrajina enaka kot v dolini sedmerih jezer (le brez jezer ;-)

Sv. Peter nad Begunjami, Križna gora nad Škofjo Loko
Okrešlju (samo z nahrbtnikom), v Robanovem kotu, na Krvavici


-------------------------
Zelo lepa lokacija je akumulacijsko jezero v Lukovici pri Domžalah.

Če greš po stari cesti je malo za Prevojami nastopi Lukovica. Ko prideš do prvega semaforja zaviješ za Spodnje Prapreče oz. Sv. Luka. Potem se pelješ po nadvozu nad avtocesto in prečkaš še mostiček (potok).

Zaviješ levo na prvo asfaltno cesto. Potem se voziš po parih ovinkih do vrha hriba. Zviješ desno in potem naslednji razcep levo (se spet spustiš po hribu navzdol). Počasi moraš zagledati akumulacijsko jezero.

IZLETNA TOČKA JE ZANIMIVA KER:
-je okrog in okrog jezera makadam cesta in uživajo otroci v vozičkih (okrog jezera prideš v 45 min, ampak hitro mine)
-je res zelo lepa, idilična narava
-se lahko nekateri drsajo na zaledenelem jezeru (večji otroci)
-si lahko predihaš pljuča

POZORNOST VELJA:
-ko se vozite po stari cesti upoštevajte omejitve (radarji!!!)
-ko sonce zaide je ob jezeru zelo hladno (idealen čas od 11-16h)
--------------------------------------------
meni je ful všeč Katarina ... se odprlješ gor z avtom ... čist do vrha do gostilne Švarcman ... pol pa peš do cerkvice sv. Jakoba ... ne moreš zgrešit ... mal čez gozd 20min ... potem po slemenu ... vidiš na eno stran gorensko ... na drugo pa LJ kotlino ... pol pa mal v hribček gor do cerkvice in je ful idilično... gor so klopce in nikoli gužve ... nazajgrede se lahko ustavita v gostilni ... imajo ful dobre posladke ... pa tud kosila.

druga varjanta ki je meni tudi super je Smledniški grad ... greš gor peš sicer po gozdu večino .. 20 minutk ... ampak navrh je dom ... ima oskrbnica ponavadi ful dobre čaje in štrudle ... pa razvaline gradu so gor ... zame ful romantično :))) ... nazajgrede se lahk ustavita še na zbilskem Jezeru ... pa na sprehodek tam okrog
Predlagam Rakitno, čudovita asfaltna krožna pot za dve uri čisto počasne hoje, zamrznjeno jezero, včasih še kočija s konjički, brunarica s toplim čajem.
Helena

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic