Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

zbiranje zamaškov

Default avatar
Pozdravljene!
Letos bom prvo leto sodelovala pri zbiranju zamaškov za Ekošolo, pa me zanima če veste, kako akcija poteka, ker nikjer ne najdem podatkov. Vem, da se se je lani zbiralo za voziček, kaj pa letos? Kdo ve?
Najlepša hvala za odgovore.

Zbiralka zamaškov
Default avatar
ja jst jih imam že celo vrečo, pa tud ne vem kam z njimi.
Default avatar
Ja tud jst jih mam celo vrečo in ne vem kam z njimi.
Default avatar
Pri nas na šoli imamo za zamaške posebne koše in tako učitelji kot dijaki tja vržemo zamaške. Potem jih popoldne čistilke pospravijo in ko se naberejo ravnatelj pokliče (sicer ne vem kam) in pridejo s kombijem po zamaške.
Default avatar
letos se zbira za lizino dvigalo. pobudnik te akcije je ga. kordež, sicer sestra v samostanu v šentrupertu, zamaške odkupuje podjetje plasta. jaz sem kontaktirala ga. kordež- njen mail najdete na netu- vpišeš kordež, tako, da lahko z njo kontaktirate. vesela sem, da se dosti ljudi odloča za to akcijo- s tem je tudi naše okolje malo bolj čisto.
Default avatar
Hvala za info. Na žalost nisem našla maila od ga. Kordež. Ali mi ga lahko posredujete? Res bi rada, da akcija steče!
Hvala.
Default avatar
Pozdravljeni,

malo sem pobrskala po netu o tem zbiranju zamaškov. Že od prvih začetkov zbiranja zamaškov pred leti, imam strašno slab občutek glede tega.

Dovolite mi, da izrazim svoje poglede na to.

1. zbiranje zamaškov preprečuje, da bi prazne plastenke preden jih odvržemo v smeti, stisnili do skrajnosti in jih ponovno zamašili, tako da v njih ne more več priti zrak. S tem zmanjšujemo količine oziroma volumen smeti.

2. Zbiranje plastičnih zamaškov v neki meri spodbuja kupovanje vedno novih in novih pijač v plastenkah, je pa splošno znano dejstvo, da za izdelavo ene same plastenke porabi industrija 2x več energije kot je vredna pijača v njej. O tem, da plastika onesnažuje naš planet niti ne govorim...

3. Za 1 tono plastičnih zamaškov se dobi približno € 200! Ali se zavedamo kolikšna je količina ENA TONA? Želim vedeti ali vemo kakšen je to kup? Zanima me koliko zamaškov je potrebnih za eno tono? Če vzamemo v zakup, da je en zamašek težak 2 g (stehtano na kuhinjski tehtnici) jih za eno tono potrebujemo 500.000! Petstotisoč zamaškov, je petstotisoč plastenk! In vse to za 200 eurov?!

Ne vem, meni te akcije nikakor niso všeč. Žal..

Zavedam se pomena dobrodelnosti, saj sem prostovoljka že več kot 20 let. Seveda mi tudi niso tuje donacije in nesebične pomoči.

V razmislek in lep pozdrav :)
Default avatar
Pa še to:
Ali ne bi bilo smotrno, da bi tudi pri nas v Sloveniji zbirali prazne plastenke po Hrvaškem vzoru? Da se plastika v zemlji razgradi potrebuje od 100 do 1000 let (odvisno od plastike, plastenke spadajo menda v dobo 500 let)
No, na Hrvaškem se za vsako prazno plastenko dobi 0,50 kune kar znese nekje 0,07 €.
Za 10 plastenk se zbere 0,70 €, za sto pa 7,00 €... sedaj pa pazite: 500.000 plastenk je celih 35.000 €!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Default avatar
pozdravljeni! vsem, ki tovrstne akcije niso všeč- njihov problem! če drugo ne, pa z zbiranjem zamaškov zbiramo odpadni material, ki vsekakor ni razgradljiv- eleganten način, da se znabimo odvečnega balasta, če pa pri tem lahko še komu pomagamo pa toliko boljše. če samo gledamo skozi zelena očala, bomo z tovrstnimi akcijami poskrbeli za čistejše okolje. pa še to; ne boste verjeli, kako hitro zberemo eno tono zamaškov. v ms-samo v vrtcih so zbrali 300kg v 4 mesecih. lahko učimo še kaj boljšega naše malčke? pa presodite sami.
Default avatar
pozabila sem dodati- ga.kordeš je sestra oz.redovnica,ki je tovrstno akcijo začela, najdete jo na netu pod DANI KORDEŠ, lahko jo tudi kontaktirate. po zadnjih podatkih, naj bi do novega leta zbirali za lizino dvigalo.
Default avatar
Spoštovana ga. zanimsaj,
zagotovo ste slabo prebrali moj post, saj drugače ne bi tako odreagirali.

Najprej prosim, če si ponovno preberete kar sem napisala in videli boste, da se za ekološki moment še kako brigam, saj ravno o tem govorim!

Vi pa opravičujete human cilj (o katerem sem tudi napisala, da sem za humanost in dobrodelnost), ne glede na posledice poti, ki jo pri tem prehodite. Vas potem takem ne zanima cena, ki jo prejmete za eno tono zamaškov in niti dejstvo, da pri tem plastenke še vedno romajo v smeti!
Vas očitno zanima samo cilj. Zato nikakor ne morete reči, da prav Vi gledate skozi zelena očala, ker to enostavno ni res.

Moj namen seveda ni polemizirati ne z vami in niti s kom drugim. Žalostno pa je, da mislite, da s tem zbiranjem dajete ekološki zgled malčkom oziroma celo mislite, da jih učite najboljše.

premislite še enkrat kaj pomeni € 200 in kaj pomeni € 35.000 in česa bi bilo pri tem vedenju naučiti malčke ...

lep pozdrav
Default avatar
Živ!

Na žalost bi dobili 35.000€ na Hrvaškem, mi pa živimo v Sloveniji!

In še vedno boljš, da dobi 200€ nekdo ki jih potrebuje, kot firma preko komunalnih podjetij, ki plastenke predeluje (in jih stisne s stroji!!!) v nove plastenke.

Ozaveščeni otroci/odrasli pa plastenko brez zamaška odvržejo v ekološki otok in NE v navadne smeti!!!!
Aja, drugač te firme zamaške kupuje iz tujine.
Default avatar
Seveda ne živimo na Hrvaškem, bi bilo pa lepo, ko bi tudi pri nas lahko na tak način "očistili" Slovenijo ter pri tem še zaslužili.

Ozaveščeni Slovenski otroci in njihovi starši pa spodbudno še naprej raje kupujejo pijačo v plastenkah, da bodo le lahko darovali v dobrodelne namene.

Res, čedalje bolj mi je jasno zakaj ne moremo biti na boljšem.
Default avatar
Ozaveščeni Slovenski otroci in njihovi starši pa spodbudno še naprej raje kupujejo pijačo v plastenkah, da bodo le lahko darovali v dobrodelne namene.

Tudi mi zbiramo zamaške, ki jih potem odnesemo v šolo. Pa ne kupujemo pijač v plastenkah. Plastični zamaški so tudi na mleku, jogurtih, (100 %) sokovih. Kar brez skrbi "brokkoli", osveščeni otroci in starši zaradi zbiranja zamaškov ne bodo spremenili nakupovalnih in prehranjevalnih navad, ampak bodo, z namenom zbrati čimveč zamaškov, v tovrstno aktivnost spodbudili še babice in dedke, tete in strice, pa še koga, ki se sam tega ne bi šel.

mami
Default avatar
s. Danijela Kordeš
Partizanska c. 6
4260 Bled
04/5741075
[email protected]
www.hmp.si
EKOLOŠKA IN HUMANITARNA AKCIJA

ZBIRANJE ZAMAŠKOV PLASTENK ZA INVALIDSKI VOZIČEK 16-LETNEGA FANTA Z GORENJSKE

Veliko tovornjakov je v enem letu odpeljalo 30 ton ali 30 milijonov zamaškov. Skupaj smo z akcijo pomagali trem mladim k prijaznejšemu življenju. Torej lahko nadaljujemo ...

Zbiramo zamaške plastenk sadnih sokov, mineralne vode ... vseh velikosti (od olja, kisa, mlečnih izdelkov NE, ker jih zaradi vonja ne moremo skladiščiti). Zbiramo tudi vse tiste plastične zamaške, ki nosijo oznako za reciklažo.

Župnija Šentrupert na Dolenjskem, na čelu z župnikom g. Jožetom Brečkom, in z njo vsa Slovenija, začenja novo akcijo zbiranja zamaškov plastenk. Veliko zaslug za to, da smo v šolskem letu 2007/08 zbrali 30 ton zamaškov, in s tem pomagali trem mladim k prijaznejšemu življenju, ima g. Mirko Simončič. Koliko prevoženih kilometrov in darovanih litrov goriva… Posebna zahvala založbi Salve in skupnosti sester HMP na Rakovniku, ki potrpežljivo »prenašata« naše zamaške, podjetju Plasta, ki zamaške predeluje, Marko Suhoveršniku za lep plakat in seveda vsem, ki ste zamaške zbirali. Z izkupičkom od zbranih zamaškov smo pomagali gimnazijcu iz Ljubljane, Lizini družini pri nakupu dvigala in 6-letnemu fantku pri nakupu stopniščnega vzpenjalnika. Poudarjam, da smo pomagali pri nakupu, ne financirali v celoti. Vse tri družine se zahvaljujejo za dar in požrtvovalno zbiranje.

ZAČENJAMO NOVO AKCIJO ZBIRANJA ZAMAŠKOV PLASTENK ZA INVALIDSKI VOZIČEK 16 – LETNEGA FANTA Z GORENJSKE, KI IMA CEREBRALNO PARALIZO.

Akcija je ekološka in humanitarna. Ekološka je zato, ker se zamaški predelajo v folijo, humanitarna pa zato, ker prispevamo svoj delež pri nakupu dvigala, stopniščnega vzpenjalnika ali invalidskega vozička. Kdor je že sodeloval ve, da akcija pomeni še mnogo več. V njej lahko sodeluje prav vsak. Akcija za fanta z Gorenjske bo potekala tako dolgo, dokler ne zberemo 10 ton. Potem nadaljujemo z zbiranjem zamaškov. Za koga bomo zbirali v naslednji akciji, naj ostane skrivnost.

VELIKA PROŠNJA
Prosimo, da zamaške plastenk skrbno pregledate, preden jih stresete v vrečo za smeti in pripeljete do zbirališča. Vreče naj bodo označene z vašo zbiralno ekipo in naj ne bodo strgane. Kdor je doslej pripeljal zamaške plastenk skrbno urejene ve, da pri pretresanju v vreči niso bili le zamaški plastenk, ampak tudi zamaški, ki ne sodijo zraven, razne druge primesi in odpadki. Kar ne sodi k plastičnim zamaškom, prosim, skrbno odstranite. Če zamaške pregleda prav vsaka zbiralna ekipa, bo mogoče tudi v prihodnje akcijo peljati naprej. Če posamezna zbiralna ekipa ne bo pregledala zamaškov, ki jih odda naprej do zbirališča, bo zbiranje postalo kmalu neobvladljivo. Hvala, ker vem, da se boste odslej še bolj potrudili in naredili vse, da bomo skupaj lahko naredili še veliko dobrega. Računamo na vas.

Hvaležna sem s. Mateji Tomšič HMP, ki je v Ljubljani – na Rakovniku na mojem mestu in je kontaktna oseba za zbiranje zamaškov v Ljubljani (01/4288376). Ko prvič pripeljete zamaške, se oglasite pri sestrah HMP in poiščite s. Matejo. Meni ostaja administrativni del, seveda bom skušala odgovarjati na vaša vprašanja. Zaenkrat sodeluje okrog 220 zbiralnih ekip.

ZBIRALIŠČA
• Glavno: Župnijski urad Šentrupert na Dolenjskem - g. Jože Brečko, Šentrupert 20 (pozvonite, drugače pustite urejeno v veliki vreči za smeti - v njej naj bodo samo zamaški, brez manjših vrečk in smeti - kar pred vrati z listkom in pripisom, od kje in kdo je pustil dar zamaškov).
• Ljubljana – Rakovnik. Pred cerkvijo Marije Pomočnice zavij pri divjih kostanjih levo. Prva zgradba na levi je hiša sester HMP (Rakovniška c. 21). Če prideš na Rakovnik (izvoz Lj jug, mimo Rudnika proti centru po Dolenjski cesti) od 8.00 do 20.45, pozvoni, drugače pusti zamaške z listkom pred vrati. Sestre bodo razložile, kje lahko odložiš zamaške pri založbi Salve.
• Pesnica pri Mariboru – pri mojih starših (podrobnejše informacije preko elektronske pošte)
• Bled – sestre HMP, Partizanska c. 6
• SMC Cerknica
• Župnijski urad Škofije, Spodnje Škofije 55, 6281 Škofije – novost za Primorsko.

Hvala za vaše sodelovanje in vnemo za dobro, župnija Šentrupert in s. Danijela Kordeš HMP, koordinatorica akcije
Bled, oktober 2008
Default avatar
Pozdravljeni
mene pa zanima ali se zbrani zamaški zbirajo kot material za reciklažo, torej ohranjanje okolja ali je to samo simbolično dejanje, da pač nekoga podpiramo. Če velja prvo, da jih reciklirajo, zakaj se potem ne zbira plastika (cela plastenka), zakaj samo zamašek? Hvala za odgovor, kdorkoli bo odgovoril.
Default avatar
brokkoli, tudi sama sem prostovoljka in poleg tega zbiram zamaske. seveda mi je tudi vas pogled na to zanimiv, a se ne strinjam. naj samo dodam, da tistih 35000€, ki jih tako promovirate s hrvaske strani, ne pomenijo nobenega profita in s taksno akcijo ne bi nic dosegli. gre namrec za to, da se ta vrednost pac preplaca ob nakupu in se ob vrnitvi plastenke samo vrne, toliko o tem. lp in absolutno podpiram vse, ki jih zbirate. plastenke pa se reciklira drugace, kot s stiskanjem. s slednjim se jih namrec vrze stran a zmanjsa volumen, ki naj bi ga na zbiraliscih zasedle. lp.
Default avatar
zamaške zbiramo tudi v murski soboti. zanima me kako jih lahko "spravimo" do vas
Default avatar
Mene pa znima, ali pridejo v poštev za zbiranje tudi zamaški od fiziološke tekočine (to so take pol-litrške ali litrške plastenke, kupijo se v lekarni, mi jih uporabljamo za spiranje nosov in jih mamo najmanj 30...)?? Zamaški so plastični, le malo težji in večji.
Default avatar
jst pa bi rad prodajal zamaške za recikliranje nwm pa kje be lahk najdo koga!plz povejte če poznate koga takega blizu mute,radelj ob dravi in v okolici

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet