Forum: Starši in otroci

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

trebušni virus, driska in hrana

Odgovori Nova tema
Default avatar tamala_8 8 Dec 2004 16:28

Moja skoraj 13 mesečnica je staknila enega od rota- ali adenovirusov. Že od nedelje ima drisko, sicer ne pogosto, zato pa obilno (približno na 8 ur). Nima vročine. Enkrat na dan se pokaka normalno in že mislim, da smo ven iz tahudega, kmalu potem pa je spet preoblačenje kompletnega spodnjega dela. Stvar je namreč taka, da je ne zadrži nobena pametna plenica.

Pije dosti, sicer samo vodo, ker čajev ne mara, plenica je drugače normalno polulana, sama je dobre volje, mogoče malo več počiva.

Problem je pri kuhanju. Ne vem več, kaj naj ji dam jesti. Zdi se mi, da bo vsaka stvar, ki bi jo skuhala, lahko zadevo še poslabšala. Seveda, riž in prepečenec in kaj jaz vem kaj še, ampak riža brez priloge ni hotela več kot enkrat nesti v usta, prepečenec se ji pa zatika v ustih in ga raje ne je. K sreči obožuje banane, tako da se trenutno rešujem s tem.
Tudi kruh rada je, pa spet ne vem, koliko ji ga lahko dam.

Imate še kakšno idejo, kaj ji lahko pripravim za glavni obrok?
Vnaprej hvala

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce.

<http://tamala0801.moj-album.com>

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar majav 8 Dec 2004 17:38

Moja otroka sta prebolela že nekaj trebušnih virusov in vedno so bila navodila zdravnikov enaka: posebne diete ni, malo se je sicer potrebno izogibat sladkim in mastnim jedem, ker to še malo pospeši vse skupaj, sicer pa naj je, kar mu paše. Običajno v takih primerih niso posebej ješči in si zadovoljen, če sploh kaj poje. Priporočajo tudi slane jedi (kakšno juhico ipd.), saj sol zadržuje vodo v telesu. Pretirano mastne in/ali sladke hrane tako majhnemu otroku najbrž ne daješ, tako da po mojem lahko je vse po spisku - če ji seveda paše.

******************************************

Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Skr bna 8 Dec 2004 17:59

Diete ni, preverjeno pri obeh virozah. Otrok lahko je praktični vse, naš je pri adeno jedel samo kompot iz jabolk, pa naj bi kompoti odpirali. V kompot sem nametala še suho sadje, ki ga sicer ni jedel (razen rozin), da je imel več v sebi, sicer pa se je tako pri rota kot pri adeno virozi hranil s tistim, kar mu je pasalo, se pravi 3 dni čisto nič, pri adeno še dlje, nato pa kuhano sadje, riževi kosmiči, juha, celo kinder čokolado je takrat prvič poskusil in jo tudi jedel.

Izogni se samo kakšni res težki hrani, zelo sladki ali zelo mastni, sicer pa ponudi vse po vrsti, če le hoče jest.

A k zdravniku nista šli? Danes je vendarle že 4. dan in bi bilo vseeno dobro obiskat pediatra, če ne zaradi drugega, da ugotovi, če gre res za virus ali je kaj drugega posredi.

[img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img]


[img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Nina P 8 Dec 2004 18:38

Vse sta povedali že predhodnici. Diete ni! Otrok naj je in pije vse, kar mu prija, z izjemo zelo sladkih in mastnih jedi (pa močno gaziranih pijač).
Če je otrok še dojen, se dojita čim pogosteje!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tamala_8 9 Dec 2004 11:21

Hvala vsem za nasvete, vmes smo že imeli eno krizico, da me je kar v jok zvrnilo (trikrat v pol ure sem morala menjat pleničko), tako da sva se ponovno slišali s pediatrinjo, ki mi je povedala in potrdila vse tisto, kar ste mi zgoraj napisale. Imam srečo, da je mala ješča, tako da mi tle sploh ni problem. Pije vsakokrat, ko jo spomnim, sama je preveč zaposlena z divjanjem po stanovanju, da bi se spomnila :) , tako da sigurno spije 6 dcl vode samo iz lončka, plus tisto kar dobi iz hrane. Malo sem se bala zaradi mleka, da jo bo še bolj pognalo, pa me je pediatrinja pomirila, da je čisto vseeno, kaj je, vedno bo enako kakala, samo da če bo normalno jedla je manj možnosti da bi 'ošvohela'.
Težke, mastne in sladke hrane ji itak do sedaj sploh nisem dajala, razen njene torte za rojstni dan, pa še tista je bila skutina s sadjem, dojiva se pa ne že dva meseca, tako da si s tem ne morem pomagati.
Pediatrinja je že po samem poteku dogajanja potrdila, da gre za rotavirus, pač brez vročine in bruhanja. Toliko bolje.

Še enkrat hvala, sem zelo vesela, da lahko v hudih trenutkih računam na vas.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce.

<http://tamala0801.moj-album.com>

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Nina P 10 Dec 2004 16:39

Samo ena pripomba: brez pregleda blata je nemogoče vedeti, da gre za rotavirozo, ker s popolnoma identično klinično sliko potekajo tudi nekatere druge črevesne okužbe.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh