Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Kaj naredite če otrok noče jesti

Default avatar

nežula

Živjo! Spet imamo probleme! Naša sedem mesečna biba te dni noče oz. zelo malo je. Gosto hrano jemo že več kot en mesec (dop., kosilo in pop.), pri vsakem obroku, pa se še dojiva.
Zanima me kaj naredite, ko vaš otročiček zavrne hrano? Ali mu skuhate kaj drugega, ali ga pustite pri miru toliko, da ne postane zares lačen? Meni gre to zelo na živce! Najprej napenjam možgančke, kaj naj ji skuham, da ne je vsak dan isto, potem se spravim kuhat, za kar porabim pribl. 30 minut, potem pa ena žlička za poskušino, naprej pa nič! Potem mi ne preostane drugega kot da se greva dojit! Ja to ji pa paše!!! Z dojenjem ne bi še rada prenehala, pa tudi mala se še zelo rada doji. Naj še povem, da imava kar določen ritem oz. določene ure hranjenja- Vsak dan skoraj isti čas. Če bi obroke spuščala in pustila pač da ne je če noče, bi bilo vse zmešano...
Kaj naj naredim???
Hvala za nasvete!
Default avatar

Mimi

Mogoče ji ne paše zaradi vročine, mogoče ji rastejo zobki... Na tvojem mestu se ne bi trudila kuhat posebej zanjo ampak bi naredila to, kar narediš zase za kosilo, le malo bi priredila. Škoda časa, živcev... sem imela isti problem pri moji punčki, približno ista starost, pa še dojili se nisva več. Takrat je spila več tekočine in mleka, kar ji je očitno pasalo.
Default avatar

danajana

Otroci prehajajo skozi različna obdobja in očitno je tvoja miška na tem, da ji ne paše nič drugega kot tvoje mleko. Jaz bi ji vseeno vsak dan ponudila tudi kaj drugega kot le mleko, kot je napisala že Mimi, kaj takega ji skuhaj, da boste potem to vsi jedli. Če noče jesti pa nič, ne sili jo in se zaradi tega ne sekiraj. Če jo boš silila se ji bo zamerila in hrana in žlica pa še njen stolček za hranjenje (če ga uporabljate). Ko se začne kremžit da ji ne paše, počakaj par sekund, ponudi ji še enkrat in potem konec. Ne jo silit. Morda bi za kratek čas prekinila z dodajanjem hrane (par dni) in potem startaj na novo.
Default avatar

silvacija

samo ne komplicirati - ko se enkrat začneš dajati okrog hrane, te ima otrok na kratki vrvici (kadar hoče biti prijazen s tabo je, če hoče nagajati pa ne - za to je sicer še malo majhna, ampak hitro pride do tega). vročina gotovo vpliva, ponudi ji nekajkrat na dan kaj novega, tudi sadje, ni treba kuhati posebej zanjo, če hoče, prav, če ne pa naslednjič.
aja, moja dva sta imela zelo rada sadni hipp (vem, da so noter borovnice, pa najbrž jabolka - je tako dobro, da bi še jaz jedla; pa so premajhni in predragi lončki)
Default avatar

Alias

Če je drugače zdrava: Vročina, vročina, vročina.......tudi nam takrat ne paše jesti kuhanega kosila, ali ne?

čez dan ji ponudi veliko tekočine, pa sveže sadje - marelice, olupljene sveže slive - te ne napenjajo!, pa mlečne kašice, če drugega ne bo šlo....vročina mine in z njo tudi neješčnost....

Lp,

Alias
Default avatar

S.

Jaz sem tudi hrano, ki sem jo pripravljala za svojega fantka,
skoraj nedotaknjeno metala stran (silila ga z njo nisem nikoli),
potem sem pa imela tega dosti in sem mu začela pri osmih
mesecih dajati isto, kot sva jedla midva z možem in to skupaj z nama.
Še vedno sem ga pa tudi dojila. V začetku sem malo manj solila in
sva si z možem, čeprav ne jeva zelo slane hrane, svojo dosolila,
pa tudi sicer sem se prilagodila mišku (nič svinjine, beljaka, pikantne
hrane, gob, ipd.), ko smo jedli testenine, sem njemu skuhala drobne
(jušne) testenine - zvezdice in jih prelila z najino omako. Kar naenkrat
je začel vse jesti, predvsem pa zelenjavo, ki je prej ni maral.
Sadje, jogurt, skuto (oboje navadno) je imel rad že prej, neslane
kuhane hrane pa ne in ga čisto razumem, tako da čisto ne verjamem, da
lahko otroka navadiš na nezačinjeno hrano. Nekaj že mora biti na tem,
da ljudje že od nekdaj uporabljamo začimbe in v zmernih količinah po mojem mnjenju tudi dojenčku, ki se približuje prvemu rojstnemu dnevu,
ne morejo škoditi.
Default avatar

Skr bna

Jaz imam doma enega neješčega mulčka, pa ne, da je izbirčen, generalno je kot vrabček. Nisem nikoli padla na finto v stilu "Joj, a ne boš krompirčka? No, bova pa makarončke skuhala!" Kar sem skuhala, sem, kolikor je pojedel je in konec. Čez kaki 2 uri sem mu (in mu še vedno!) ponudim kaj drugega, napr. sadje, kompot, žemljo, puding, ampak NE takoj. V glavnem - ne kuham še nekaj drugega. Pri nas je zdajle v tej vročini najbolj hvaležna juha ali čorba iz vse možne zelenjave, pa kak riž noter ali polžki, rezanci, kruh, pol jajčka, kak kos mesa, kak cmoček - skratka nekaj, da je tekoče, lahko in nasitno. Če po čorbi še kaj spravi vase fino, če ne, je pa tudi prav. Pa sadje, banane, borovnice, jabolka... jogurt (zakon!) itd.

Če punčka ne hujša, nič bat. Naj se v tej vročini pač bolj doji. Izkortisti kak bolj hladen dan in ji ponudi močnejši obrok takrat, ali pa morda proti večeru, po kopanju, ko se že ohladi. Tudi mi imamo zdaj kosila bolj za silo, zato pa bolj "konkretne" večerje.

Je pa res, bolj kot se sama obremenjuješ z otrokovo hrano, večji cirkus pride iz tega. Imam 19 mes izkušenj na tem področju :(( Kuham zdravo, okusno, brez konzerv in kozarčkov, tako da kar poje, je dobro in zdravo. Nisem pa pristaš variante: če je fruchtzwerge, bomo dajali pač samo fruchtzwerge !
Default avatar

dinja

Imeli smo popolnoma isti problem, od 6 meseca dalje.Dokler se nismonehali dojiti čez dan. Otročki točno vejo, da bo po ''neokusni'' hrani, po le eni žlički...kasneje dobil dobro, sladko mleko. Torej, če želiš, da bo jedla, moraš čez dan nehati dojiti. Preverjeno... Pa tudi mi tega nismo vedeli do enega leta. ... Zdaj je popolnoma vse...čezdalje več in s čedalje večjim užitkom. Prej smo ''spravili'' vanj le kakšno banano.
Default avatar

Dzasna

Pozdravljeni,
Imam 10 mesečnega fantka. Do nedavnega je jedel vse. Z nami je jedu kosilo in je bil priden jedec bi reku kot en mlinček. Sedaj pa kar na enkrat po preboleli virozi frajer kar pljune hrano ven. Eno žlico proba in potem naslednjo že pljune ven in ne odpre ust. On bi jedu samo kakšen koruzni smoki, piškotek in skuhan domač kompot. Pa še to sedaj zelo malo poje. Zelo rad je jedel makarone, navadni jogurt s kakšnim sadjem, banane, riž sedaj po novem pa poje samo žličko in konc. Se še vedno se dojiva zvečer in zjutraj in pred dnevnimi počitku 2 X na dan. Nekako imam občutek da vedno čaka nekaj boljšega. Razmišljala sem da mu bi ukinila vse smokije in piškot oz. prigrizke. Ne vem pa kako naj ga še prepričam da bo začel jesti nazaj vse. Večerje imam občutek da noče jesti ker ve da se bo pred spanjem dojil.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic