Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

vrtanje po riti

Default avatar

lupi

Pozdravljeni, prosim za pomoč, ker sem zelo zaskrbljena. Štiriletni sin mi je povedal, da mu sošolec na stranišču, ko gre lulat potiska prst v rit - šraufa rit kot on pravi. Zaradi tega je prenehal hodit lulat. Vzgojiteljicam je povedal, sošolca kot pravi dajo za mizo. Tudi doma nam je začel sin vsem vrtat po riti. Kaj zaboga to pomeni? Ima lahko travme zaradi tega, je to že spolno nadlegovanje. Naj se grem pogovorit z vzgojiteljico. Drugače naj bi se s tem sošolcem skupaj igrala, že od vsega začetka sta se ujela un če že kaj pove, pove o njem. Je to samo igra. Ali pretiravam ali je resno? Ne vem kaj naj naredim. Hvala za odgovore.
Default avatar

MirjanaFrankovic

Spoštovani,
ja, lahko je otročja igra.
Otroci si kažejo svoje organe,... pa kaj maš ti pa kaj mam jaz, ...Ampak mi tole iz napisanega izgleda čez mejo igre...

Kar je vašemu sinu zelo neprijetna saj greprestopanje telesnih mej in poseganje v telo. Otroka je potrebno zaščititi in pomagati mu, da še bolj brani svoje meje. Njegovo telo je samo njegovo, in nihče ne sme posegati vanj, če pa že, da se čuti dovolj varen pri vas, da poišče zaščito. Kar je vaš sin tudi naredil. Vsako poseganje v telo je nedopustno pa četudi s strani vrstnikov. Opazujete sina, bodite z njim, pogovarjajte se o tem, da je njegovo telo samo njegovo, kje je meja, kaj je ok, česa pa naj ne dopusti, kako naj se zaščiti, če je slučajno sam v neprijetni situaciji...

Je pa kritično vprašanje, kje se je tega sošolec naučil in ali kdo njemu "šraufa po riti". Otroci si tega namreč ne izmislijo sami. Zlasti ta izraz "šraufam", ki bi znal biti sugeriran s strani starešje osebe vzbuja sum. Vsekakor mislim, da bi pogovor v vrtcu na mestu, po potrebi s strokovnimi službami. Če gre že za sum zlorabe bodo dolžni zadevo prijaviti pristojnim organom.
Če boste potrebovali dodatne informacije, podporo se lahko obrtnete name ali druge strokovne službe.

Vse dobto vam želim,
Mirjana
PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec.
Transakcijski analitik - psihoterapevtka
[email protected], www.mirjana.si
Pogovor pomaga.
040 520 257

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic