Med.Over.Net

Starši in otroci

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

operacija hrbtenice skolioza

Default avatar

suzy52

Moj sin je bil operiran za skoliozo (70stopinj) letos junija v LJ, operacija je lepo uspela. Po dveh mesecih se je počutil tako v redu, da se je odločil obiskovati šolo. Po tednu dni so se začele bolečine,v ledvenem delu, ki trajajo že cel mesec, tako da zopet jemlje protibolečinske tablete, ki ne pomagajo prav dosti. Največ težav ima pri sedenju. Zanima me, če ima kdo podobne izkušnje in morda ve kako bi otroku lahko pomagala.
Default avatar

igor145

Glejte jaz sem bil operiran v Ljubljani junija.
Občasno čutim še močne bolečine tako,da ne moram dolgo sedeti imel sem 75 stopinj krivine sedeaj jih pa imam le dobrih 15. Bolijo me mišice in nevem ali je to normalno. Včasih me zapečejo. prosim za odgovore kako naprej
Default avatar

Tanchy

Ewo danes je natanko 13 let kar bla operirana igor da odgovorim na tvoje vprasanje mene po 13 letih vcas malo zaboli ce dolgo sedim ampak se samo malo premigam in je ok na zacetku me je dosti bolj bolelo naj pa odgovorin zgoraj da bi to vzela ven jaz na tvojem mestu nebi stara sem 25 let in so mi pred leti rekli da je dobro to vzeti vn ampak aem se posvetovala in je vsak rekel da ni dobro jemati ven saj to je kot kaksno drzalo to je isto ko vzames sravfe vn ce jih slucajno imas v vecini primerov jih ne jemljejo saj je lahko se slabse jaz po 13 letih nimam nobenih problemov razen ce doug sedim drugace pa delam doma na kmetiji kjer veste da je delo kar tezko in res nimam problemov operirov me pa je koscak.
Default avatar

Maja 36

Pozdravljeni, bom pisala v srbscini ker mi slovenscina ne gre glih najbolj.
1996 godine sam imala operaciju kičme, stavljena mi je harrington šipka. Operisana sam u Beogradu, kad sam bila stara 16 godina. Sada imam 36 godina, dvoje dece i harrington šipku. Imam svakodnevne bolove u ledjima ali sam se nekako vec navikla na to. Što se tiče dizanja težine, dižem koliko god mogu...nekad i po 20 kg. Interesuje me, da li u Sloveniji oni kojima je ugradjena harrington šipka, imaju invalidnost i u kom procentu?
Default avatar

meryjane

Pozdravljeni! Če ste imeli samo 28 stopinj naj se nebi izvedla operacija,ker operacijo delajo pri malo večJih stopinjah. Nasa hči je imela 52stopinj, in so jo dali na čakalno listo. Čakale sve na operacijo 14 mesecev. Po 14 mesecih je ze imela 60 stopinj. Sedaj je ze 3 dan po operaciji. I hodi sama na wc. Moram pa pohvalit,da sve imele zelo dobrega kirurga za hrbtenico v Ljubljani na ortopedski klinik..
Default avatar

Sonja-gorenjska

Pozdravljeni, tudi jaz sem bila operirana leta 1993 po haringtonu, rehabilitacija mucna.... 8 ur v operacijski, 3 tedne v koritu, potem ucenje hoje in mavec za 1 leto. 4leta kasneje sem rodila in je bilo vse vredu do kakee 2 leti nazaj, ko so se zacele pojavljati bolecine v krizu in grozna drza.... Moj zdravnik je postavil diagnozo obraba in to je to. Telovadim vsak dan, hoja v hribe, tek.... Vse sem naredila pa kar mi je predlagal, pa nic bolje. Koncno je sel v penzion in ga je zamenjala zdravnica, ki me je poslala na protibolecinsko fizioterapijo, ki mi ni kaj dosti pomagala. Samoplacnisko pa sem obiskala od bownove terapije do manualne in se kitajsko medicino..... Nic mi ni odpravilo neznosnih bolecin. Pred nekaj dnevi sem bila v valdoltri in tam so mi vsaj postavili diagnozo. Zdravnik pravi, da je bila pred 23 leti harington najboljsa metoda, ki pa se je po toliko letih izkazala za slabo izbiro, ampak medicina je napredovala po toliko letih. Sedaj bom v kratkrm hospitalizirana: terapije, preiskave..... Potem pa najverjetneje pod noz da harington palico odstranijo.....rekla sem jim da naj delajo kar hocejo z mano, ker teh bolecin ne zdrzim vec. Tudi jaz si zelim stopiti v stik s sotrpini
Default avatar

dami85

Tudi jaz sem bila operirana po haringtonu leta 1998. Po operaciji nisem imela nobenih bolečin, delala sem vse normalno, dvigovala tudi težje stvari kot bi jih lahko. Pred 3 leti pa sem padla in od takrat imam stalno prisotne bolečine. Ko je najhuje me boli križ in kolk na desni strani v katerem me tudi zbada, ter po celi nogi navzdol, kor bi me bolelo koleno. Pri hudi bolecini imam tudi mravljincaate prste na nogi. Ko ta bolečina popusti pa ne boli in zbada predvsem pri trtici in v kolkih. Bila sem na slikanju v Valdoltri vendar je vse ok. Ali je bila katera operirana po tej metodi na magnetni resonanci? Moj osebni zdravnik mi ne da napotnice za magnetno in me je poslal v Valdoltro, češ da mi bodo oni napisali napotnico. Ima katera izkušnje s tem? Ker si želim zanositi bi rada čimprej ugotovila kaj je vzrok bolečine, da ne bi imela v nosečnosti zapletov. Lp
Default avatar

Sonja-gorenjsla

Pravijo, da magnetna resonanca ni za nas, ki smo bili operirani po haringtonu. Kaj pa CT? Meni so dali napotnico za nadaljnje preiskave v Valdoltri. Obrni se na zdravnika, ki te je pregledal v Valdoltri, ker splošni zdravniki mislim, da ne vedo dosti o tem postopku, Lp,
Default avatar

dami85

Sonja si bila na CT? Ti je ta preiskava pokazala kaj je vzrok bolečin ali so kar rekli, da je za bolečine kriva palica? Sporoči kaj ti bodo povedali na pregledu. Jaz imam decembra pregled, sporočim kaj bo povedal.
Default avatar

Sonja-gorenjska

Pozdravljena, vrnila sem se iz Valdoltre, kjer sem imela CT, fizioterapijo.... Bolecine so zelo hude in sicer zato, ker pri vstavitvi haringotove palice niso upostevali te naravne ukrivljenosti hrbtenice, pac pa poravnali in zatrdili, kar je bila takrat najboljsa metoda. Sedaj je medicina napredovala in imajo boljse metode. Torej, zaradi zatrditve, je prislo do pospesenih degenerativnih sprememb na vretencih, kar izziva te hude bolecine pri meni. Hrbtenico imam v zelo slabem stanju ( na ravni 70 letne zenske). Odlocili smo se, da grem na operacijo, ki se bo izvedla v dveh korakih. V prvem koraku mi bodo odstranili harington in po cca 2 mesecih se drugi korak, v katerem bodo izvedli osteotomijo. Rehabilitacija bo kar nekaj casa, ampak potem ne bo vec teh bolecin in tudi drza bo lepa. Operacijo prvi korak bom imela nekje januarja ali februarja. Mij nasvet je, da poslusas samo strokovne nasvete in samo sebe, ker vsak je zgodba zase. Srecno!
Default avatar

Operiranka

Pozdravljeni gospa Sonja-Gorenjska!
Glede na to,da so tudi meni predlagali odstranitev haringtona vas prosim, če boste napisali vse v zvezi z vašo operacijo. Jaz se zaenkrat še nisem odločila, zato bi mi prav prišla kakšna informacija kako to poteka.
lp
Default avatar

dami85

Pozdravljene!

Mene pa zanima, ce ima katera operirana po Harrington metodi ze priznano invalidnost in katere stopnje jo ima. Kot zgleda nas trenutni ni veliko na forumu operiranih že pred leti.
Default avatar

Operiranka

Meni so priznali 70 % stopnjo invalidnosti, nadomestila za telesno okvaro pa ne priznajo.
Default avatar

Sonja-gorenjska

Pozdravljeni, prestala sem odstranitev haringtona in trenutno okrevam doma. Operacija ni bila komplicirana, poseg sem dobro prenesla, kontrolo imam cez 2 meseca in bom takrat lahko napisala se kaj vec. Lepo vas pozdravljam
Default avatar

Operiranka

Gospa Sonja hvala ker ste se oglasili. Vesela sem da ste dobro prestali operacijo. Ali še imate bolečine v hrbtenici? Zanima me tudi koliko časa ste bili v Valdoltri in kakšno je sedaj okrevanje?
Default avatar

[email protected]

Lahko prosim katera napiše ali je bila v nosečnosti napotena zaradi operacije skoljoze direktno na carski rez ali so rodile po naravni poti in ali je bil porod zaradi tega kaj drugačen?
lp
Default avatar

Jasmincy1987

Jaz sem bila pri 13 letih operirana v valdoltri pri dr.pavlinu....pri meni je bila isto skolioza vendar je rekel pavlin da se nikoli ni videl nekaj takega kot pri meni....zelo dolgo sem okrevala...nosila sem gips in opornico 3 leta....imela sem nekaj kar danes pravijo zdravniki pr njih da se sami ne vejo kaj je....sedaj imam probleme z kolkom...bila sem dol na pregledu in slikanju in ustanovili so da moram nazaj v bolnico na preiskave in po potrebi odstanit OSM iz hrbtenice....ne vem koliko sem sigurna v to in se ne morem odlociti kaj naj naredim....dr.krmar mi je rekel da takega primera se niso imeli in da tedaj ko me je dr.pavlin operiral sem imela zelo veliko sreco da nisem ostala invalid....v operacijski sobi sem bila 14 ur....takrat bi se morali posvetovati z zdravniki v ameriki...imela sem sreco da je dr.pavlin opravil neko dodatno preiskavo pred operacijo, ker ce je nebi sploh nebi ziv prisla iz operacijske sobe....imam velike dvome glede odstranjevanja OSM ali palice ki fiksira hrbtenico....zelo sem vesela da sem najdla punce ki so podobno dozivele kot jaz in se dozivljajo....mi je veliko lazje ko berem vase forume....
Default avatar

Sonja-gorenjska

Rodila sem brez vseh komplikacij, po naravni poti.
Default avatar

Skolioza

Sem imel 40° skoliozo. S schrotovimi vajami in steznikom se mi je v slabem letu zmanjsala ze na 25°. Res so trenutno se samoplacniske, a delujejo, res pa da jih je treba delati vsak dan, ker ce pades ven iz tega je denar stran vrzen. Priporocam pa Ano Mihelak, ki je trenutno sicer v porodniski. Operacija vam fiksira hrbtenico in veliko ljudi ne more potem poceti veliko fizicnih stvari.
Lp
Default avatar

Operiran

Tut jst sem bil operiran za skoliozo in bo letos 9let
Lahk mi pisete na mail
[email protected]